Talentet: Kristoffer Ajer

This content has been archived. It may no longer be relevant

Frem mot avspark 6. april vil Offside presentere ett talent fra hver klubb som er representert i Tippeligaen. Alle saker kan leses på srib.no/offside – og for fortløpende oppdateringer kan du følge oss på Facebook eller Twitter.

kristoffer ajer

Navn: Kristoffer Vassbakk Ajer

Født: 17.04.1998

Klubb: IK Start

Kamper: 13

Mål1

Posisjon: Sentral midtbane

Forbilde: Patrick Vieira

Etter å ha debutert som tidenes yngste Start-spiller i fjor høst, bare 16 år gammel, har Kristoffer Ajer rukket å spille 13 kamper i Tippeligaen. En drøy måned etter debuten scoret han sitt første eliteseriemål, og siden har han vært på alles lepper på grunn av sitt store talent. I 2015 er det derfor store forventninger til unggutten, som etter alt å dømme kommer til å spille en stor rolle i årets Start-lag.

Bakgrunn

Fra Ajer var fire år gammel ble han trent av faren på Rælingen. Som de fleste talenter trekker han frem hard og målrettet trening som de viktigste årsakene til at han har blitt god.

– At det gir resultater så tidlig er en stor drøm som går i oppfyllelse. Det er nesten en surrealistisk følelse, men jeg bare nyter det, sier han.

Fra ung alder har han vært bevisst på alt som er viktig utenfor banen.

– God støtte fra familien og mine nærmeste venner har bidratt til at jeg har kunnet trene mye, og de har hjulpet meg til å ha et godt kosthold, samt nok hvile og søvn.

LES OGSÅ: Talentet: Morten Ågnes Konradsen (Bodø/Glimt)

Sesongen 2015

Ajer og Start har hatt en god oppkjøring denne vinteren. Under treningsleiren på La Manga herjet unggutten, sammen med Matthías Vilhjálmsson, med motstanderne. Nå tror Ajer Start kommer til å overraske i årets sesong.

– Vi har trent utrolig hardt i vinter. Det jeg syns er veldig spennende, som har vist seg i treningskampene, er at vi løper mer enn de andre lagene og greier å holde tempoet oppe i 90 minutter. Det kan føre til at vi vinner mange kamper, siden Tippeliga-kamper ofte avgjøres mot slutten. Jeg tror vi kan overraske stort i år.

Hva er forventningene for din egen del til årets sesong, da?

– Jeg satser på å spille meg fast inn på laget, og ønsker å spille veldig gode kamper. Det er mine mål i år, så får vi se hvordan det går.

LES OGSÅ: Talentet: Cornelius Bencsik

Veien videre

Den snart 17 år gamle gutten har uten tvil blitt lagt merke til også utenfor landegrensene. I vinter trente han med Roma, og han har tidligere blitt kåret til et av Skandinavias største fotballtalenter av en dansk avis. Han er imidlertid veldig klar på at det er i Start han hører hjemme enn så lenge.

– Jeg har som de fleste andre unge gutter ambisjoner om å komme meg til utlandet, men akkurat nå stresser jeg ikke med det. Start er en perfekt utviklingsarena for meg, og med tanke på både familie og venner har jeg det helt perfekt her.

Likevel er det ikke mangel på, det han selv kaller, hårete mål hos den langstrakte gutten. Han ønsker å spille i en av de største ligaene. Hvis han selv kunne velge, er det liten tvil om hvor han ender opp:

– Favorittklubben min er Liverpool, så det å kunne stå på Anfield og høre «You’ll Never Walk Alone» er en drøm jeg setter veldig høyt.

Under treningsleiren på La Manga, tok Ajer over Start-roret i kampen mot Aalesund da han fikk kapteinsbindet rundt armen. Det er imidlertid ikke en ukjent rolle for ham, da han er og har vært kaptein på forskjellige aldersbestemte landslag. Kapteinsrollen er noe han kan se for seg å ha i fremtiden også.

– Det at jeg fikk kapteinsbindet for Start allerede nå var litt overraskende for meg. Det var en stor tillitserklæring fra Mons (Ivar Mjelde, journ.anm.), som viser at han er villig til å satse på meg, sier Ajer, før han legger til:

– Det er selvfølgelig et mål for meg å være kaptein på lagene jeg spiller, men det er ikke det som er det viktigste. Jeg har alltid tenkt at jeg skal være en ledertype på banen, uavhengig om jeg har kapteinsbindet rundt armen eller ikke.

Hør Ajer se inn i spåkula:

Utvikling

At Ajer er en ledertype er det liten tvil om. Bård Borgersen, utviklingsleder i Start, trekker også fram lederegenskapene når han beskriver unggutten.

– Han er også en klok spiller som gjør gode valg på banen. Han er veldig god defensivt, men har nå blitt mye flinkere på det offensive. I tillegg har han kommet veldig langt for alderen, både hva gjelder det fysiske, ferdighetene og mentalitet. Han er veldig målbevisst, men samtidig ekstremt ydmyk.

Den tidligere Start-midtstopperen er imponert over mentaliteten til 16-åringen.

– Han er allerede en veldig, veldig god fotballspiller. Men han gjør også mye rett utenfor banen. Han trener mye og riktig, og han sørger for at det også smitter over på de rundt ham.

Har han noen utviklingsområder?

– Det har alle, uansett alder, men Ajer kan jobbe med kvikkheten og spillet framover, samtidig som han kan få litt bedre luftstyrke. Men du verden, så god han er, sier Borgersen, som tror Ajer blir sentral i årets Start-lag.

Selv om Ajer kanskje er den største snakkisen av de unge i Start, mener Borgersen det er flere unggutter i Start man bør ha øynene åpne for i framtiden.

– Vi har for eksempel Lars Jørgen Salvesen, Mathias Rasmussen og Jon Hodnemyr. Jeg tror absolutt det er sjanse for at vi vil se disse spillerne i Tippeligaen kommende sesong.

LES OGSÅ: Talentet: Sander Svendsen (Molde)

Offside har forsøkt å få kommentarer fra G17-landslagstrener Erland Johnsen, men han har ikke svart på våre henvendelser.

Siste podcaster

  • Ole Rolfsrud-spesial!
    Sesongens andre gjest er ingen ringere enn selveste Ole Rolfsrud! Den smilende programlederen og tv-personligheten forteller om studietiden, hans start i karrieren og fotball interessen. Til slutt blir det en spennende quiz mot Offsides egne Primavera. I studio: Kristiane Reigstad, Ole Rolfsrud og Martin Primavera Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktor: Sofie Larsen Nesdal Følg oss på Instagram! @offside_srib

Anbefalte artikler