Talentet: Cornelius Bencsik

This content has been archived. It may no longer be relevant

 

Navn: Cornelius Bencsik

Født: 22.10.1997

Klubb: Stabæk

Kamper: 0

Mål: 0

Posisjon: Ving

Forbilde: Steven Gerrard

Cornelius Bencsik har i vinter figurert i A-lags troppen til Stabæk. Om Bencsik, som kan flankere både høyre og venstre kant, fortsetter utviklingen, skal vi ikke se bort ifra at den offisielle debuten kommer allerede i løpet av denne sesongen.

Bakgrunn

Bencsik forteller at han ikke har hatt noen spesifikke personer som har vært spesielt viktig for hans utvikling. Han vektlegger egentrening som en viktig faktor for at han er der han er i dag, i tillegg til lek og dedikasjon til spillet.

– Jeg begynte å spille fotball fordi alle andre spilte fotball. Etter hvert ble jeg mer og mer interessert, og det var alltid jeg som hadde med meg ball. Jeg var den første på løkka, og den siste til å dra på kvelden.

Bencsik er egentlig ingen bæring, han er oppvokst i Brumunddal i Hedmarken. Som flere før han, bestemte han seg som tiendeklassing for at han ville fortsette satsingen på NTG-Bekkestua.

–  Jeg følte jeg måtte komme meg vekk. Jeg føler at i Bærum er det flere muligheter og litt trangere nåløye, således blir nivået på treningene bedre.

I tillegg til å ha spilt seg inn i A-lagsdiskusjonen, har Bencsik sammen med Stabæks juniorlag vært på tur til La Masia-akademiet i Barcelona og målt krefter med selveste F.C Barcelona. Bæringene stakk overraskende av med seieren og vant 3-1.

– Når du er på La Masia ser du spillere du har sett på TV trene ved siden av deg selv. Det å slå Barcelona var veldig gøy det viser at vi kan nå dit vi også.

– Var det et feilskjær fra Barcelona, eller var dere faktisk så mye bedre?

– Begge lagene ble sjokket i starten, de hadde forventet et fysisk lag som kom til å slå mye og langt. Men vi har en spansk trener som bygger på samme ideer som de gjør. Så de ble sjokkerte og vi ble sjokkerte når vi skjønte at dette kan vi faktisk klare.

Sesongen 2015

Før fjorårets sesong var det få som levnet Stabæk store sjanser til å overleve i Tippeligaen. Bæringene overrasket imidlertid alle, og Bob Bradley og hans menn kom på en overraskende niendeplass, og unngikk nedrykk med god margin. I år igjen er Stabæk et offer for spekulasjoner om nedrykk. Stabæk har siden sist sesong mistet nøkkelspillerne Magne Hoseth og Fredrik Brustad. Skal Stabæk holde seg i ligaen, er de avhengig av at nye spillere tar steg og fyller tomrommet etter de som har forlatt klubben.  På tross av situasjonen i klubben føler ikke Bencsik noe press for å ta en plass i startellevern allerede i år.

– Jeg har jo ikke proffkontrakt enda, så forventningene mine er å være med A-laget så mye som mulig på treninger og ta det videre derifra.

På tross av nøkterne forventninger foran kommende sesong har Benscik figurert A-lagstroppen til Stabæk i hele vinter. Først en treningsleir i Oregon, USA og deretter en ny treningsleir på La Manga. På La Manga tegnet han seg på scoringslisten mot et annet tippeligalag, Bodø/Glimt.

– Det var litt rart egentlig, jeg hadde ikke forventet at jeg skulle gjøre det, men det var deilig å få en scoring. Til syvende og sist handler det tross alt om dem som scorer.

 Veien videre

Selv om Bencsik har hatt en opptur denne vinteren har han beina på bakken når han skal fortelle om veien videre. Han virker mest opptatt av treningshverdagen i Stabæk og på skolen. De små stegene mot å bli en toppfotballspiller virker å trigge ham mer enn “glitter-og-glam”.

–  Jeg ser meg selv i en proff klubb hvor jeg kan leve av fotball.

Som hvilken som helst unggutt har Bencik et forhold til en engelsk klubb. Brummendølens hjerte banker ekstra hardt for Liverpool.

– Drømmen er å spille på Anfield og høre The Kop fremføre “You´ll Never Walk Alone”. Da har jeg nådd målet mitt.

– Du ser deg selv på Anfield om 10 år altså?

– Jeg vil ikke si at jeg ser meg der, men drømmen er å spille for Liverpool i løpet av ti år.

Utvikling

– Mange tror at talent kun handler om genetikk, men det er en misforstått oppfatning. Talent handler vel så mye om å virkelig ønske og å jobbe for å bli god. Cornelius har glimrende individuelle egenskaper hva angår teknikk og ferdigheter, men den viktigste egenskapen hans er at hans elsker fotball. Han trener på skolen, etter skolen, på trening og etter trening, sier spillerutvikler i Stabæk, Antonio Ordinas.

Cornelius Bencsik hadde en tøff periode i starten av Stabæk-karrieren. Den spanske tilnærmingen til spillet gjorde at han ikke klarte å tilpasse seg den nye tilværelsen i ny klubb. Selv om Stabæk-karrieren startet trått med mangel på mestringsfølelse, skulle han etterhvert bli en viktig brikke i Stabæks junior-lag. Bencsik blir løftet frem som en av de største bidragsyterne til at de blå og svarte vant interkrets i fjor (juniorserien i sin region).

– Cornelius er en moderne ving som ikke nødvendigvis trenger å utfordre backen ved å slå innlegg, men heller vil prøve på kombinasjoner og søke innover i banen. Når du ser Cornelius spille, minner han veldig mye om Pedro i Barcelona, sier Ordinas.

– I hvilke områder av spillet kan Cornelius bli bedre?

– Det er to områder han kan forbedre seg spesielt på: det første er avgjørelser med ball, Cornelius er veldig god teknisk, og av og til kan han ta av en mann for mye. Å være bevisst på når han skal spille og når han skal gå er absolutt et område han kan bli bedre på. Det andre jeg vil trekke frem er at Cornelius kan bli vassere på å komme til målsjanser og dermed score flere mål.

Stabæk er en klubb med tradisjoner for å gi unge spillere sjansen på et tidlig stadie. Spillere som Vegard Hedenstad, Mikkel Diskerud og Henning Hauger fikk alle muligheten på A-laget til Stabæk i ung alder. På spørsmål om Bencsik kommer til å få debutere på A-laget i år, svarer Ordinas undvikende.

– Det er vanskelig for meg å svare på, det er Mr. Bradley som er sjefen for A-Laget. Men slik stallen ser ut per nå skal du ikke se bort i fra at Cornelius får sin debut allerede i år.

Siste podcaster

  • Ole Rolfsrud-spesial!
    Sesongens andre gjest er ingen ringere enn selveste Ole Rolfsrud! Den smilende programlederen og tv-personligheten forteller om studietiden, hans start i karrieren og fotball interessen. Til slutt blir det en spennende quiz mot Offsides egne Primavera. I studio: Kristiane Reigstad, Ole Rolfsrud og Martin Primavera Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktor: Sofie Larsen Nesdal Følg oss på Instagram! @offside_srib

Anbefalte artikler