Preview: Schalke 04 – Werder Bremen

This content has been archived. It may no longer be relevant

Langs det vestlige fotballbeltet i Tyskland finner vi Gelsenkirchen. En relativt liten by på størrelse med Bergen, omkranset av storbyer som Essen, Køln, Dusseldorf og Dortmund. På tross av større naboer i alle himmelretninger har den gamle kullbyen blitt en stor fotballdestinasjon, både i Tyskland og resten av Europa. En rask Autobahn-tur nordøstover på lengde med Bergen-Geilo finner vi hansabyen Bremen. Bremen er den tiende største byen i Tyskland og er hovedsete i delstaten med samme navn.

Veltins Arena

Hjemmebanen til Schalke 04 har etterhvert blitt en av de mest fryktede i Bundesliga. Med en kapasitet på over 60 000 tilskuere har den plass til over en fjerdedel av Gelsenkirchens befolkning. Likevel fylles en av de mest moderne stadioner i Europa opp hver eneste hjemmekamp.

Før sesongstart bestemte Schalke seg for å endre spillertunnelen fra å være en blå gang til å se ut som en grotte middelalderen. Dette ble gjort med en tanke: skape frykt hos motstanderen.

Det er vanskelig å si at det ikke har hatt en effekt. Siden endringen har Die Königsblauen kun tapt en hjemmekamp i Bundesliga, 1–2 mot Køln. Med tanke på at de har hatt besøk av alle storlagene, med unntak av Bayer Leverkusen, er det en meget sterk prestasjon.

Det store formlaget

Werder Bremen har på seks kamper klatret fra jumboplass til å virkelig melde seg på kampen om Champions League-spill. Die Werderaner har på de siste fem tatt full pott og 15 poeng. I denne seiersrekken har de, med unntak av Dortmund og Hertha Berlin, slått lag som selv kjemper om mesterligaplasser, der spesielt hjemmeseieren mot Bayer Leverkusen er verdt å bite seg merke i.

Mye av den plutselige suksessen til laget med de signalgrønne draktene kommer av to spillere. Franco Di Santo kom i februar tilbake fra skade og har ikke sett seg tilbake. På tre kamper har han fire mål. Argentineren seiler nå opp som en outsider til topscorertittelen. På venstrekanten finner vi en østerriker med en gudbenådet høyrefot, Zlatko Januzovic. Om samarbeidet de to imellom blomstrer videre utover våren kan Werder Bremen virkelig blande seg inn i topp fire.

Kampen

Rent styrkemessig mellom lagene vil det være naturlig å sette Schalke 04 som favoritt på hjemmebane mot et Bremenlag som så ut som nedrykkskandidater før jul. Det er likevel flere faktorer som taler for at Veltins-publikummet skal få oppleve sitt andre hjemmetap i Bundesliga siden sommeren.

For det første har Bremen spisser som er i form. Etter Afrikamesterskapet har Schalkes topscorer Chupou-Moting virket sliten, og det er to måneder siden sist han fant nettmaskene. Stjernespissen Klaas Jan Huntelaar er også suspendert, og ville uansett vært tvilsom til kampen etter smellen han fikk mot Real Madrid.

Schalke-laget har en nedadgående formkurve og ble både borte mot Eintracht Frankfurt og hjemme mot Real Madrid avslørt i form av manglende kreativitet. Dette har selvsagt en sammenheng med skadene på Julian Draxler og Sidney Sam. Defensiv trygghet er likevel noe som kjennetegner dette Schalke-laget under Roberto Di Matteo, og man skal ikke se bort ifra at det kan bli en målfattig kamp. Bortetabellen viser at Werder Bremen har sammen med Hertha og Dortmund tatt færrest poeng på reise. Jeg tror likevel form og lettere kampprogram kan bikke denne kampen i favør grønntrøyene.

Sannsynlig lagoppstilling:

Schalke 04, 3-4-1-2/5-2-1-2: Wellenreuther , Höwedes – Matip – Nastacic, Uchida – Höger – Neustädter – Fuchs, Boateng/Barnetta, Boateng/Platte – Choupo-Moting

Werder Bremen, 4-3-1-2: Wolf, Selassie – Lukimya – Westergaard – Garcia, Fritz – Kroos – Junuzovic, Bartels, Selke – Di Santo

Anbefalte artikler