Evighetsmaskinen «King Kazu»

Kazuyoshi Miura kom til verden 26. februar 1967, under ett år etter at England ble verdensmestere for første og hittil eneste gang da de slo Vest-Tyskland 3-2 i finalen på Wembley, og 26 år før den første sesongen i J. League – Japans første profesjonelle fotballiga – ble spilt i 1993. I hjemlandet går evighetsmaskinen Miura under kallenavnet «King Kazu».

Les også: Alene i tåkehavet

I januar signerte Miura en ny kontrakt med Yokohama FC, som til daglig spiller på nivå to i japansk fotball. 50-åringen, som har spilt over 200 kamper siden han som 38-åring signerte for klubben helt tilbake i 2005, har dermed nå tatt fatt på sin 33. sesong som fotballspiller.

Dro til Brasil som 15-åring

Miura var kun 15 år gammel da han i 1982 forlot Japan i håp om å oppfylle fotballdrømmen. Han dro til Brasil, hvor han til slutt ble signert av den tradisjonsrike klubben Santos, som Miura spilte sin første profesjonelle kamp for i 1986. Da var han blitt 19 år gammel.

Senere samme år forlot Miura Santos og signerte for en annen brasiliansk storklubb, Palmeiras. Etter å ha spilt for en rekke brasilianske klubber på slutten av 1980-tallet, returnerte han til hjemlandet, som kun var noen få år unna sin første profesjonelle liga.

Les også: Ble seriemestere i Brasil 30 år etter sesongslutt

Da han kom hjem til Japan i 1990 signerte Miura for Yomiuri FC, som senere ble til Verdy Kawasaki da klubben ville skille seg fra Yomiuri-gruppen, og som i dag er kjent som Tokyo Verdy, en klubb på nivå to i japansk fotball. Da Miura signerte for Yomiuri FC spilte klubben i det som den gang het Japan Soccer League, den nasjonale amatørligaen fra 1965 til 1992.

Spilte åpningskampen i J. League

Tre år etter at Miura returnerte til Japan, startet han på topp for Verdy Kawasaki i åpningskampen i J.League, Japans første profesjonelle fotballiga. Amatørligaen Japan Soccer League var populær på slutten av 1960-tallet og tidlig på 1970-tallet, i kjølvannet av at det japanske fotballandslaget tok bronse i OL i Mexico City i 1968, men på 1980-tallet begynte nedturen for alvor. I håp om å gjenopplive interessen på hjemmebane og ta japansk fotball til et nytt nivå, besluttet Det japanske fotballforbundet (JFA) å danne en profesjonell liga.

J.League  • Dannet av Det japanske fotballforbundet i 1992

  • Ti lag deltok i den første sesongen i 1993: Gamba Osaka, JEF United Ichihara, Kashima Antlers, Nagoya Grampus Eight, Sanfrecce Hiroshima, Shimizu S-Pulse, Urawa Red Diamonds, Verdy Kawasaki, Yokohama Flügels, Yokohama Marinos

  • J1 League, dagens øverste nivå, består av 18 klubber


Da J.League ble stiftet i 1992 hentet man åtte klubber fra det som den gang var JSL First Division, og én klubb fra JSL Second Division. I tillegg ble Shimizu S-Pulse, en ny klubb, tatt inn i varmen. Ligaen som inntil da hadde utgjort det øverste nivået i japansk fotball, JSL, ble da en semiprofesjonell liga. Mens de ti klubbene i nye J.League ventet på den første sesongen, som skulle spilles i 1993, deltok de i Yamazaki Nabisco Cup, den japanske cupen som i dag er kjent som J.League Cup. Verdy Kawasaki og Shimizu S-Pulse tok seg til finalen, som endte 1-0 til Verdy Kawasaki. Hvem ble matchvinner? «King Kazu».

Slo Zico og Lineker

I den første J.League-sesongen ble Miura kåret til ligaens mest verdifulle spiller, og det i en sesong hvor Zico (Kashima Antlers) og Gary Lineker (Nagoya Grampus Eight) var blant konkurrentene hans. Samme år ble han den første japanske spilleren som har blitt kåret til «Årets spiller» i Asia. Verdy Kawasawki vant J. League både i 1993 og i 1994. I 1996 scoret han 23 mål i J.League, nok til at han ble ligaens toppscorer den sesongen, to mål foran Edílson.

Han kan det fortsatt. Artikkelen fortsetter etter denne scoringen til «King Kazu» fra 2015:

Totalt har Miura scoret 139 mål i J.League. Det plasserer ham på sjetteplass på listen over de mestscorende spillerne på Japans øverste nivå gjennom tidene. Han har også bøttet inn mål for det japanske landslaget, som han debuterte for i 1990. Hans 14 scoringer i kvalifiseringen til VM i 1998 sendte «de samuraiblå» til sluttspillet i Frankrike, men Miura ble ikke tatt ut i troppen til sluttspillet. To år senere, etter svært respektable 55 mål på 89 kamper, la han landslagsskoene på hyllen. I mellomtiden hadde han blitt seriemester med Dinamo Zagreb.

Har spilt ni minutter denne sesongen

Miura satt på benken da Yokohama FC serieåpnet hjemme mot Matsumoto Yamanga, en kamp som endte 0-0, men i andre serierunde fikk han to minutter som innbytter borte mot FC Gifu i en kamp Yokohama vant 1-0. I tredje runde fikk han et syv minutter langt innhopp i 3-0-seieren over Ehime FC, før han i fjerde runde var tilbake på benken mot Albirex Niigata.

– Jeg vil alltid gi alt jeg har, og jeg håper at jeg kan fortsette å vokse som spiller, sa «King Kazu» til nyhetsbyrået Kyodo da han signerte ny kontrakt.

Tiden vil vise om 51-åringen klarer å tegne seg på scoringslisten i J2 League denne sesongen, og slå rekorden som verdens eldste målscorer i en profesjonell liga, en rekord han satte da han ble matchvinner mot Thespa Kusatsu i en alder av 50 år og 14 dager 12. mars 2017.

Siste podcaster

  • Ingen esler, bare GOATS
    Tittelkampen i Premier league er tettere enn det har vært på lenge. I studio har vi en City, en Liverpool og en Arsenal fan. Vi snakker om tittelkampen og Simons England-eventyr. I studio: Kristiane Reigstad, Martin Primavera, Simon Harbo, Suheyb Isak Produsent: Marte Seeberg Følg oss på Instagram: @Offside_srib

Anbefalte artikler