Ble seriemestere 30 år etter sesongens siste spark på ballen

I dag heter den øverste ligaen i Brasil Campeonato Brasileiro Série A, og hver sesong er det 20 klubber som kjemper om å bli seriemester i landet med nesten 206 millioner innbyggere. I 1987 var historien en ganske annen. Bare noen uker før ligaen skulle begynne, kunngjorde det brasilianske fotballforbundet (CBF) at de ikke kunne organisere turneringen. Resultatet ble at de 13 mest populære fotballklubbene i Brasil gikk sammen og dannet Clube dos 13.


Clube dos 13  • Stiftet av Brasils 13 mest populære fotballklubber 11. juni 1987, og består i dag av 19 fotballklubber

  • De 13 klubbene som stiftet organisasjonen var Atlético Mineiro, Bahia, Botafogo, Corinthians, Cruzeiro, Flamengo, Fluminense, Grêmio, Internacional, Palmeiras, Santos, São Paulo og Vasco da Gama

  • Syv klubber har siden blitt med: Atlético Paranaense, Coritiba, Goiás, Guarani, Portuguesa, Sport Recife og Vitória. Corinthians forlot klubben i 2011


Organisasjonen bestemte seg for å arrangere sin egen turnering, som skulle gå under navnet Copa União. I tillegg til de 13 klubbene ble Santa Cruz, Coritiba og Goiás invitert til å delta. CBF støttet i utgangspunktet Clube dos 13, men i løpet av ukene som fulgte havnet fotballforbundet under massivt press fra klubbene som ikke fikk delta i Copa União. CBF vedtok derfor nye regler, hvor Copa União ble ansett som del av et større ligasystem, som bestod av ytterligere 16 lag. Tanken var at en seriemester ville bli kåret ved at vinneren av Copa União, som CBF kalte den grønne modulen i ligasystemet, møtte vinneren av den gule modulen i ligasystemet til en finale, og at vinneren av finalen ville representere Brasil i Copa Libertadores – Sør-Amerikas Champions League – det påfølgende året.

Les også: Internazionale fyller 109 år

Problemet var at Clube dos 13 aldri anerkjente de nye reglene fra CBF. Brasiliansk presse brydde seg naturligvis også først og fremst om turneringen med de 13 mest populære klubbene i landet. Til slutt var det Flamengo, en av fire Clube dos 13-klubber fra Rio de Janeiro, som gikk til topps i Copa União, mens Sport Recife vant den tradisjonelle serien arrangert av CBF. Flamengo nektet å møte Sport Recife, og dermed ble sistnevnte utropt til seriemestere. Sport Recife endte også opp med å representere Brasil i Copa Libertadores.

Flamengo gikk rettens vei

Selv om de ikke ønsket å møte Sport Recife til en finale, ville ikke Flamengo slå seg til ro med at klubben fra Brasils niende største by ble utropt til seriemestere. Flere ganger har de forsøkt å gå rettens vei for å bli anerkjent som seriemestere, uten hell, men i 2011 så gjennombruddet ut til å være et faktum. Flamengo klarte å overtale CBF-ledelsen om at tidligere rettsavgjørelser i favør Sport Recife ikke forhindret at CBF også kunne anerkjenne Flamengo som seriemestere, og at CBF kunne dele tittelen mellom de to klubbene. Etter juridisk rådgivning kom CBF i februar 2011 med en kunngjøring hvor både Flamengo og Sport Recife ble anerkjent som seriemestere i 1987. Det falt ikke i smak hos Sport Recife.

Sjekk denne: Iranske Esteghlal vant derbyet som «alltid» ender uavgjort

Sport Recife tok saken til en føderal domstol, og argumenterte for at CBF nå handlet i strid med domstolens tidligere avgjørelse. Domstolen sluttet seg til dette synet, og konkluderte med at den tidligere rettsavgjørelsen forhindret CBF fra å kunne anerkjenne Flamengo eller noe annet lag som seriemestere, og at tittelen heller ikke kunne deles mellom flere klubber. CBF ble beordret til å trekke tilbake kunngjøringen fra februar 2011. Fotballforbundet fulgte påbudet, og kom i juni 2011 med en ny kunngjøring, hvor Sport Recife ble anerkjent som de eneste seriemesterne i 1987, selv om forbundet bedyret at det ikke hadde gjort noe galt da det hadde anerkjent begge de stridende klubbene som seriemestere tidligere samme år.

Dommer: – Ikke velegnet sted

Det var likevel ikke slutten på visen. Konflikten endte i år i Brasils høyesterett, hvor Sport Recife vant saken med dissens 3-1. En av de fem dommerne som var satt til å behandle saken avstod fra å stemme fordi sønnen hans hadde forbindelser til en av Flamengos advokater. En av høyesterettsdommerne som behandlet saken, dommer Luis Roberto Barroso, ga uttrykk for at han hadde lite til overs for at konflikten endte i rettssystemet.

“Det finnes ikke et mindre velegnet sted for å diskutere sport enn rettssystemet”, sa dommer Luis Roberto Barroso, som stemte for at klubbene skulle dele tittelen.

Fikk du med deg denne? Panenka på godt og vondt

Brasils høyesterett slo fast at siste ord i den 30 år lange konflikten nå er sagt, men de to klubbene har åpenbart ikke begravd stridsøksen. Begge klubbene tok til Twitter, hvor Sport Recife skrev at tittelen i 1987 “er igjen vår. Nok en gang har Sport slått de som rømte i retten“, mens Flamengo skrev “på banen, på ballen, alltid Flamengo. Seriemestere i Brasil i 1987“.

Så lenge det finnes Sport Recife- og Flamengo-supportere, vil konflikten leve videre.

Siste podcaster

  • Ole Rolfsrud-spesial!
    Sesongens andre gjest er ingen ringere enn selveste Ole Rolfsrud! Den smilende programlederen og tv-personligheten forteller om studietiden, hans start i karrieren og fotball interessen. Til slutt blir det en spennende quiz mot Offsides egne Primavera. I studio: Kristiane Reigstad, Ole Rolfsrud og Martin Primavera Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktor: Sofie Larsen Nesdal Følg oss på Instagram! @offside_srib

Anbefalte artikler