Fra akterutseilt til fremmadstormende

This content has been archived. It may no longer be relevant

Ukens opptur: Borussia Dortmund

Sesongens store overaskelse i Bundesligaen har vært Borussia Dortmund. Storlaget var som vanlig forventet å være i toppen av ligaen, kjempende om de fire øverste plassene. I stedet har det hele vært en liten tragedie, hvor laget flere ganger har ligget helt sist. Så sent som i januar ble det stilt et krav til trener Klopp; om Dortmund ligger på nedrykk ved inngangen til mars, må klubben ta en vurdering på trenerens rolle. Den vurderingen slipper klubben å ta.

Lekte seg med naboen

På lørdag vant de gulsvarte hele 3-0, i et Ruhr-derby som bar preg av at det var et lag som var bedre enn det andre. Motstander Schalke 04 kom aldri helt med i kampen, men klarte å stå imot lenge. Det tok hele 78 minutter før Pierre Aubameyang satte inn 1-0 til vertene og den berømte ketchupeffekten sørget for at Henrikh Mkhitaryan og Marco Reus kunne sette inn henholdsvis to og tre før dommeren blåste i fløyten. Statistikken kan hjelpe oss å fortelle at det hele burde vært avgjort lenge før åpningsmålet. Med 31-3 i skudd og 13-0 i skudd på mål i favør Dortmund, kan vi med sikkerthet si at det beste laget kunne dra hjem med skryterett på jobben dagen etterpå.

Sikter oppover

Nå har Borussia Dortmund vunnet sine 4 siste kamper og klatrer opp på øvre halvdel av tabellen. Ettersom Dortmund lå sist så sent som i Januar kan man tenke seg hvor tett den tyske toppdivisjonen er i år. Og det gjelder ikke bare nedre halvdel. Det er nemlig kun åtte poeng opp til mesterligaplassen, som for kun en måned siden var helt utenkelig for selv den mest optimistiske Dortmund-supporter.

Hederlige nominasjoner:

Valencia:

Fra å kjempe om fjerdeplassen, har Europa-fri og jevngode resultater, sørget for at Valencia nå er helt i ryggen på tredjeplass Atletico, og kun åtte poeng bak ligaleder Real Madrid. Om ikke annet, har det gamle storlaget skaffet seg en fin luke i kampen om fjerdeplassen.

José Mourinho:

Alt har gått den karismatiske portugiserens vei denne helgen. City avga poeng og ligacupen ble vunnet i sedvanlig stil. Kampens genistrek var å sette unge Kurt Zouma som frimerke på Christan Eriksen. Et genialt trekk fra Mourinho, som med det gjorde dansken usynlig i alt annet enn dødballer.

Bas Dost:

Nederlenderen har skaffet seg klippekort på denne listen med et målscorergen som passer hans nasjonalitet. 14 på 9 for Dost. Vi bøyer oss i treskoen.

Ukens nedtur: Manchester City

Manchester city klarte forrige helg og tette luken til serieleder Chelsea til bare fem poeng. Denne helgen besøkte de lyseblå fra Manchester, Anfield. Ingen mener dette burde være en lett match, men skal du vinne serien er du nødt til å vinne slike kamper. Bare spør José Mourinho som tok tre poeng der i høst. Samme mann skulle ikke bare glise for cup-gull i helgen, men han skulle også få en gave fra sine argeste konkurrenter i kampen om ligatittelen.

En jevn batalje

Selve kampen var en jevn affære som hele tiden hadde en spenning rundt seg. Det var to gode lag som møttes søndag formiddag, og de få nordmennene som valgte å se engelsk fotball i stedet for femmila, kom ikke til å angre. Det stod 1-1 til pause, og jo lengre kampen gikk, jo mer fikk du følelsen av at neste mål kom til å vinne. Da passer det bra at det ene målet ble en brasiliansk perle signert kremmerhus-spesialisten Phillipe Coutinho. City kastet inn på all offensivt spillermateriale de hadde på benken, og spilte med tre anerkjente spisser de siste minuttene, men det hjalp lite, og i år som i fjor tapte Manuel Pellegrinis menn på Anfield.

Kan bli åtte poeng

Manchester City ligger nå an til å ligge hele åtte poeng bak Chelsea. Dette er en luke city kjenner igjen fra 2012, men lynet slår vel neppe ned to ganger? Spenning kan det fortsatt bli, men da må de regjerende mestrene begynne å ta poeng i de vanskelige kampene og vise muskler alá det de viste i fjor. Selv om dette er tvilsomt, håper vi for spenningens skyld at de ikke faller av helt ennå.

Uhederlige nominasjoner:

Real Madrid:

Den spanske serielederen har vært i god form siden fiaskoen på Vicente Calderon, og skulle bare cruise over et reservepreget Villarreal. Det skjedde ikke for Madrid-laget. 1-1 ble stillingen på Bernabeu og Real Madrid ligger nå kun to poeng foran Barcelona.

Parma:

Det ble ikke spilt noen kamp mellom Genoa og Parma denne helgen. Det økonomiske virrvarret fortsetter for den gamle storklubben Parma, som ikke kan betale lønninger. Dette endte med at spillerne nektet å spille lørdagens oppsatte kamp, for å si i om fra at de ikke tolererer rotet.

Roger East:

Vi husker da Andre Marinner så feil mellom Alex Oxlade-Chamberlain og Kieran Gibbs. Det er en feil vi kan forstå, men John O´Shea og Wes Brown er vanskeligere og forstå. At begge er svært treige og vinglete i stilen, det er greit, men at man ikke klarer å se forskjell på disse to er uforståelig. Dommer Roger East kommer ikke til å sove godt etter å ha vist ut feil mann.

Siste podcaster

  • Brooks-ball w/ Coach Harry Brooks

    As explained in the introduction to this episode, it's a bit of a different one; the entire conversation proceeds in English, as today's guest is from England, and a lot of the potential audience for this episode will mainly be English-speakers.

    Today's guest is Harry Brooks. Harry is a football coach who offers analysis and mentoring, and has appeared on popular podcasts such as The Ripple Effect and Tifo Football.

    We talk about the ups and downs of working in the industry, mental health, what separates those who make it from those who don't, what the modern game gets wrong and much more. Huge thanks to Harry for taking the time to speak to us. Enjoy!

    You can follow Harry on Twitter/X, @hbbrooks_coach, and us on Instagram, @offside_srib.

Anbefalte artikler