Preview: Bundesliga, Spieltag 8

This content has been archived. It may no longer be relevant

Det er duket for en fantastisk fotballhelg i Tyskland, hvor storoppgjørene kommer som to perler på en liten snor lørdags ettermiddag.

Skjelbred sparker i gang runden i flomlys

Appetittvekkeren serveres allerede fredag hvor Hannover 96 inviterer hovedstadsgutta i Hertha Berlin til byen som fostret fotballstorheten Per Mertesacker. Hannover har startet sesongen på en vaklende måte, med tap og vinn om en annen, men står like fullt med 12 poeng på 7 kamper – og ligger derfor på en sterk fjerdeplass. De som kjenner tysk fotball vet at avstandene mellom lag i mellomsjiktet aldri er stort større enn den mellom kneipene i München, og at det derfor er mange som er både villige og klare til å overta høyere tabellposisjoner.

Hertha Berlin har imponert så langt i år med 11 poeng, og kun to tap på sine syv spilte kamper og ligger på plassen bak Hannover. Før sesongen en relativt uinteressant kamp med et Hannover som har vært ujevn i prestasjonene siste sesongene og et nyopprykket Hertha Berlin. For øyeblikket en av de mest spennende kampene, mot et HB som fort kan bli årets Freiburg/Ein Frankfurt som kjemper langt høyere på tabellen en forespeilet, og et Hannover som kan gi hovedutfordrere til 4. plassen; Schalke 04 og Borussia Mönchengladbach kamp til døren.

For en nordmann serveres denne fotballkveldsen med ekstra krydder. Per Ciljan Skjelbred nyter tillit i sin nye klubb (utlånt fra Hamburger SV), og har allerede markert seg som banens beste og med scoring i foregående kamper. Definitivt verdt å følge – også med tanke på det norske landslaget, hvor han er forespeilet en mer fremtredende rolle under ny trener.

De store øyeblikkene er imidlertid forespeilet lørdag. Da er det en ting som gjelder, og det er å ha klar currywursten og ølkruset innen 15:30.

Preußens fotballarv ivaretas på Borussia Park

Borussia Dortmund gjester Håvard Nordtveits Borussia Mönchengladbach på Borussia Park. Førstnevnte med store ambisjoner om å ta tilbake tittelen, og sistnevnte med ambisjoner om å bite seg fast i toppen og kvalifisere seg til neste års Champions League.

I underkant av 10 mil Autobahn skiller Dortmund og Mönchengladbach. Langt i fra det største lokaloppgjøret i området, men likefullt for derby å regne. Mönchengladbach har de siste årene måtte gi slipp på sine beste spillere på vei oppover – Dante(Bayern München) og Marco Reus til ettermiddagens motstander. I likhet med Dortmund har de funnet en formel på hvordan stjernetap kan snus til noe positivt. Max Kruse heter deres nye mann. Med fire mål og seks målgivende på syv kamper er han et av seriens heteste objekt, og om man leser statistikken så har han til nå prestert bedre enn det Reus gjorde da han spilte hjemmekamper på Borussia Park. Det kan selvfølgelig argumenteres for at antall ligakamper spilt gir dårlig grunnlag for sammenligning, men like fullt imponerende.

Dette er en kamp ingen lag har råd til å tape om de vil være i angrepsposisjon til å oppfylle egne ambisjoner. I løpet av de 63 første kampene har det enda ikke endt målløst. Med to angrepsvillige lag på banen ligger det an til at dette blir et fyrverkeri av en kamp. Kanskje får vi til og med se en norsk spiller på banen. Xhaka er tilbake fra suspensjon og Kramer har startet sesongen meget bra, men ingen av de matcher Nordtveits defensive trygghet når han er i form. Uavhengig av hvilke taktiske valg som blir gjort av trenerne er dette en match ingen vil tape. Dortmund stiller med favorittstempel, uten at det er verdt å sette penger på.

Bayer Leverkusen øyner muligheten for å passere Bayern München i tetstriden

Samme dag klokken 18:30 kommer helgens virkelige godbit, uansett liga. Serietreer Bayer Leverkusen tar i mot serietoer Bayern München. Et poeng skiller de to storlagene. Begge har imponert i serieåpningen så langt, og Bayer Leverkusen er en gammel storhet som venter på å våkne. Til tross for at de mistet sine diskutabelt beste spillere før sesongstart, Schürrle og Carvajal, har de innledet med et brak. Kießling med hjelp fra duoen Sidney Sam og Heung-Min Son, omdøpt SamSon, utgjør en av Bundesligaens farligste angrepsrekker.

Det er en formidabel oppgave som møter dem på BayArena når gutta i rødt fra München kommer på besøk. De har kun gått på et tap under Pep Guardiolas ledelse, og er foreløpig i rute til å gjenta fjorårets trippel. Det er vanskelig å se for seg at Bayern München kommer til å gi fra seg føringen i kampen. Leverkusen er farlige på kontringer og har et solid sentralledd bakover. Det må de utnytte, i lang større grad enn de gjorde mot Manchester United på Old Trafford i Champions League, om de vil ha uttelling.

Dette er en kamp ingen av lagene ønsker å tape. Medaljekampen i Tyskland ser ut til å stå mellom de tre samme som i fjor; Bayern München, Borussia Dortmund og Bayer Leverkusen. Hvem som ender hvor er så langt helt åpent, og det er ingen tvil om at kveldens kamper vil gjøre utslag. Kanskje Neverkusen endelig kan skrinlegges? Og for de av oss med problemer med tysk grammatikk får vi endelig svar på om det er gut, besser, Bayer eller gut, besser, Bayern som gjelder.

Nordmenn i aksjon

For norske øyne er det flere oppgjør som går samstundes med BvB – M’gladbach. Omar Elabdellaouis Eintracht Braunschweig ligger som tabelljumbo og er i sterk poengnød etter 1 av 21 mulige, og gjester denne runden Wolfsburg. Moas Stuttgart tar i mot Werder Bremen, to lag som er á poeng, men med langt bedre målforskjell favør gutta med Mercedes. Dessverre uten kontinuerlige bidrag fra vår mann. Tarik skal med sitt Hoffenheim til Mainz. Han har fått mye spilletid og vist seg frem med assist. Spennede kamp å følge med en meget giftig Nicolai Müller på motsatt banehalvdel. Hoffenheim er blant lagene som scorer og slipper inn mest, og med utrolige 5,1 mål i hver kamp de spiller kan dette bli en målrik affære. Kanskje får Tarik sitt første mål i Bundesliga?

Søndag byr på bunnoppgjør. Nürnberg som tok et sterkt poeng mot Borussia Dortmund forrige serierunde og møter et meget underpresterende og hardt presset Hamburg klokken 15:30. Deretter møtes fjorårets overraskelseslag Freiburg og Frankfurt. Frankfurt med ok måloppnåelse i midtre tabellsjikt, og Freiburg med føttene godt plantet på jorden. Ut gikk Max Kruse og dermed også mye av x-faktoren. For ikke å havne i sumpen med Eintracht Braunschweig trenger Vegard Eggen Hedenstads Freiburg tre poeng. Hvis ikke blir nettene i svartskogen fort ekstra svart.

Nyt helgen! Noe annet burde være umulig.

Anbefalte artikler