Preview: Schalke 04-Bayer 04 Leverkusen

This content has been archived. It may no longer be relevant

I løpet av drøye to uker har 04-lagene møtt sine overmenn i de spanske hovedstadslagene Atlético og Real Madrid i Champions League. Både Schalke og Leverkusen har figurert i de to siste utgavene av turneringen, men minimum ett av lagene ser ut til å gi fra seg plassen sin til neste år.

Form

Schalke 04 har slitt i serien den siste tiden med kun én seier og fem poeng på de siste fem kampene. Laget slet frem til nylig med å skape sjanser og score mål, og Di Matteos defensive tilnærming til hver kamp bidro til verken underholdning eller målfest. De tre siste kampene har det imidlertid løsnet for Die Königsblauen. 9–6 står det i målprotokollen, med fire mål på Santiago Bernabéu som høydepunkt. Spørsmålet er om ikke den offensive blomstringen har skjedd på bekostning av den solide defensive rammen som Di Matteo har hatt suksess med tidligere.

Bayer Leverkusen er i storslag. Etter en trå start på vårsesongen seiler de nå i medvind. Med tre strake seire i Bundesliga og gode prestasjoner mot Atlético Madrid i Champions League (1–0 seier på BayArena, 0–1 tap på Estadio Vicente Calderón) er det liten tvil om at laget drar til Gelsenkirchen med selvtillit. Josip Drmic som fikk begrenset tillit i høst trives best når dagene blir lenger, og som i fjor har sveitseren prikket formen til sesonginnspurten. Med god hjelp av Bellarabi, Calhanoglu og Son er det forventet at han skal kunne prikke inn noen treffere de kommende kampene.

Inngang

Per dags dato ligger Gladbach på direkte kvalifiseringsplass til Champions League, to poeng foran Leverkusen og fem poeng foran Schalke. I utgangspunktet er dette en kamp ingen vil tape, og en kamp Schalke ikke har råd til å tape. Blåtrøyene har to klare fordeler før kampen; de spiller på hjemmebane og Leverkusens beste menn har 120 intensive minutter i beina fra tirsdagens bitre straffenederlag mot Atletí. Schalke er ligaens fjerde beste hjemmelag, etter Bayern München, Wolfsburg og Borussia Mönchengladbach, og står oppført med kun ett tap på Arena AufSchalke så langt i Bundesliga 2014/15.

Schalke sliter fortsatt med skader på enkeltspillere, men det mest prekære frafallet i forkant av helgens kamp er Benedikt Höwedes – verdensmester og kaptein – som er ute med karantene etter for mange gule kort. På keeperplass er Ralf Fährmann tilbake i trening, men regnes ikke med å være kampklar. Timon Wellenreuther ser ut til å fortsette tross flere rufsete involveringer, både mot Real Madrid og kanskje spesielt i 3–0 nederlaget mot BVB da han skjenket Marco Reus kampens siste mål. Dennis Aogo er ute fremover noe som gjør at det er mer sannsynlig å starte med Ayhan i midtforsvaret i Höwedes fravær. Tidligere har de skjøvet Neustädter ned. Fremover mangler de tidligere Leverkusen-spiller Sam og den gamle Lyn-helten Obasi, men etter å ha sett Leroy Sané mot Real Madrid er det få som vil savne de to.

Bayer Leverkusen har skader på Tin Jedvaj, og det regnes derfor som sannsynlig at Roberto Hilbert fortsetter på venstrebacken foran Roberto Hilbert. I midtforsvaret spiller sannsynligvis Toprak og muligens vrakes veteranen Spahic for å slippe til formspilleren – som også er utleid fra Schalke til Leverkusen – Kyriakos Papadopoulos. Høyrebacken bekles av den meget spennende Wendell. Bender er, som nær sagt vanlig, ikke spilleklar. Kaptein Rolfes regnes som et sikkert valg ved siden av Castro. Offensivt skal det mye til å danke ut Bellarabi, Calhanoglu, Son og Drmic. Brandt og Kiessling har imidlertid egenskaper som bør kunne endre kampbilde ved eventuelle innhopp.

Leverkusens styrker ligger i ballvinning høyt i banen, hurtig omstilling og lagets mange potensielle matchvinnere. Calhanoglu sin frisparkfot, Bellarabi sine dribleraid, Son sin uforutsigbarhet og Drmic råskap er nøkkelen om Roger Schmidts mannskap skal gå seirende ut av kampen. Dette er så klart Roberto Di Matteo klar over. Han vet hvordan han skal forsvare seg, spesielt mot lag som ikke ønsker å føre kampene. Både Leverkusen og Schalke har tidligere i sesongen vist at de vet hvordan de stenger igjen og henter poeng fra viktige kamper.

Kampbilde

Forrige store oppgjør for Schalke i Bundesliga var mot Borussia Dortmund på Westfalenstadion. Da la de hele laget på egen side av midtbanesirkelen, og var særdeles langt fra å utrette mirakler. På hjemmebane vil fansen forvente mer. De vil forvente at laget fører kampen, skaper sjanser og aller helst vinner kampen på overbevisende vis. Bayer Leverkusen på sin side vil stille med beina godt plantet i startblokken – klar til å eksplodere hver gang de klarer å fange opp en feilpasning fra Schalkes spillere, som de gjorde da de slaktet Stuttgart 4–0 forrige helg. De lot Stuttgart ta initiativet uten å gi de altfor store rom offensivt for deretter å svare med offensiv festfotball og imponerende effektivitet.

Med to lag som ikke ønsker å gi fra seg noe er det forventet at Schalke kommer til å trille mye ball på midtbanen og forsiktig liste seg fremover i banen. Tross at begge lag har en imponerende målstatistikk de par siste kampene i Bundesliga er det neppe duket for et fyrverkeri av en fotballkamp. Leverkusen kommer for å holde avstanden bak. Schalke ønsker å vinne for å regjere over egen skjebne, men vet godt at et mål i mot kan føre til en luke på fem poeng opp til kvalifiseringskamp for Champions League. Det ønsker de definitivt ikke. Di Matteos kynisme kombinert med hakket mer utslitte Leverkusen bein gjør at dette i forkant ser ut som en uavgjortkamp.

Forventede oppstillinger:

Schalke 04 XI: Wellenreuther – Ayhan, Matip, Nastasic – Barnetta, Höger, Neustädter, Meyer, Fuchs – Huntelaar, Choupo-Moting

Bayer 04 XI: Leno – Hilbert, Toprak, Papa, Wendell – Rolfes, Castro – Bellarabi, Calhanoglu, Son – Drmic

Siste podcaster

  • Ole Rolfsrud-spesial!
    Sesongens andre gjest er ingen ringere enn selveste Ole Rolfsrud! Den smilende programlederen og tv-personligheten forteller om studietiden, hans start i karrieren og fotball interessen. Til slutt blir det en spennende quiz mot Offsides egne Primavera. I studio: Kristiane Reigstad, Ole Rolfsrud og Martin Primavera Produsent: Marte Seeberg Ansvarlig redaktor: Sofie Larsen Nesdal Følg oss på Instagram! @offside_srib

Anbefalte artikler