HOT OR NOT – UKE 15

This content has been archived. It may no longer be relevant

Tippeligaen

På ukens hot kunne vi skrevet det samme som vi gjorde i forrige uke: Stabæk. Likedan kunne vi skrevet akkurat det samme på ukens not: SK Brann. Det er imidlertid slik at andre lag har imponert, og den gode gamle klisjéen “forandring fryder” er fortsatt gjeldende – i hvert fall i den ene kategorien.

Ukens hot: Odd

Få trenere har klart å gjøre seg mindre likt enn Dag Eilev Fagermo. Han sparker i øst og vest, og få vet å feire en seier mot et av storlagene på en mindre hoverende måte. I helgen ble han sitert på at: “Bare oljefondet er større enn lommeboken til Molde”. Han er kanskje symbolet på at talentsatsing og utvikling av unge, lovende og lokale spillere både fungerer og er bærekraftig. I helgen toppet han kransekaken med å seire over fjorårets cupmester i løpet av en tre minutters snuoperasjon. Molde har siden 1999 aldri vunnet i klubbenes 14 møter. Om Bela Gutman har noe saken å gjøre er fremdeles uvisst, men ikke utenkelig.

Ukens not: SK Brann

I god, bergensk lokalpressetradisjon går vi nok en gang ut og kritiserer Brann. For andre kamp på rad slites de i stykker av en, på forhånd, uttalt dumpekandidat. Bob Bradley uttalte at han trengte 12-13 spillere for å holde seg, Norling hevdet han kunne føre dette Brann-laget til seriegull. Etter to serierunder er bortestatistikken identisk med fjorårets, mens hjemmestatistikken foreløpig er dårligere. Laget må få tid. Laget må få spille seg inn. Med fare for å gjenta oss selv: SK Brann er ukens not.

Hør intervjuer med involverte fra oppgjøret mellom SK Brann og Stabæk i Offside live kl. 11:00 på onsdag HER

Premier League

Ukens hot: Manchester United

Ja, du leste riktig. Vi hadde vel ikke trodd vi skulle gi United et slikt kompliment i løpet av denne sesongen, men etter en uke med å ha overprestert mot verdens kanskje beste lag for øyeblikket; Bayern München, og igjen levert en kanonforestilling på bortebane i Premier League, så må Moyes’ gutter trekkes frem. Hjemme på Drømmenes teater har de spilt like bra som 3000 døve sjimpanser på walthorn (sitat: Sleivdal), men for øyeblikket topper Manchester United bortetabellen i ligaen. Det kan diskuteres om dette er positivt, ettersom United kanskje er for pinglete hjemme og Moyes’ taktikk bare fungerer når laget kan legge seg dypt, men vi velger å la United få glede seg over den gode bortestatistikken. Så gjenstår det å se om de klarer å spille like godt borte mot Bayern München på Allianz som de gjør hjemme.

Ukens not: Cardiff

Han ble mottatt som en messias, men han klarte ikke å skape gull av dritt. Ole Gunnar Solskjær har etter en haug med spillerkjøp styrt Cardiff stødig mot Championship-spill neste sesong, og om han får lov å bli med ned av fotballamøben Vincent Tan, er vel høyst usikkert etter den siste tidens spill. Med tap mot Crystal Palace hjemme denne helgen – et lag som har scoret færre ganger på bortebane som en evnukk scorer på byen, er det ganske klart at Cardiff ikke blir å se i Premier League neste år. Hele laget virker tammere enn en Golden retriever i en fembarnsfamilie, og virker som å ha mistet alle sine fotballegenskaper et sted på veien. Det er bare å ønske dere lykke til i Championship, Cardiff.

LES OGSÅ: Sveits sine muligheter i VM

Bundesliga

Ukens hot: Eintracht Braunschweig

Laget har tilbrakt hele sesongen i bunnstriden, de har vært dømt nord og ned fra spieltag 1 – og stikk i strid mot siste års fotballkotyme har de forlenget kontrakten med en hardt presset manager. Laget som rommer to nordmenn, begge med bronse fra sommerens U21-EM, tok i helgen en livsviktig trepoenger i kampen om tilværelsen i den tyske toppserien. Det skjedde attpåtil på mest bekvemmelig vis i hatoppgjøret mot erkerival Hannover 96. 3-0 ble resultatet, og Håvard Nielsen tegnet seg på scoringslisten. Dette levner laget fra Braunschweig en mulighet til å holde seg i det ypperste selskap, da de nå har kontakt med alle lagene i front – og unntaksvis fra Bayern München møter lag uten noe å spille for de fire siste kampene. Før den tid venter Freiburg, som vaker like over streken, i en ekstremt viktig kamp i svartskogen. Braunschweig bestemmer i stor grad sin egen skjebne, og med den stigende formkurven de har vist er det ikke utenkelig at det ender godt.

Ukens not: Bayer 04 Leverkusen

Bayer 04 så lenge ut til å være klar for neste års Champions League. De startet sesongen med et smell, viste seg å være bunnsolide på BayArena, og er ett av få lag som har nektet Bayern München tre poeng i løpet av sesongen 2013/14. Hva skjedde så? Stor slitasje gjennom deltagelse i Champions League, dårlig stallbredde og total formsvikt må ta sin del av skylden for at laget nå er i fritt fall. De er passert av Borussia M’gladbach i kamp om plass i verdens gjeveste klubbfotballturnering, og like bak jager Mainz og Wolfsburg. Et av få lag som kunne matche tapsrekken deres ble de slått av i helgen, noe som forsåvidt ikke er sjokkerende i seg selv. Jan Aage Fjørtoft meldte Sami Hyypia som fremtidig Liverpool-manager. Sistnevnte står tross sin imponerende første del av sesongen nå uten jobb, og nok en klubb har tilsynelatende panikksparket en manager i sesongavslutningen.

Primera Division

Ukens hot: Sevilla

Det begynte mørkt denne sesongen for Sevilla. Økonomiske problemer førte til salg av sentrale spillere som Álvaro Negredo og Jesús Navas. Det begynte så dårlig at det var snakk om potensielt nedrykk. Styret i klubben valgte å beholde Unai Emery ved roret. Spanske klubber har tradisjon for å være ganske “trigger happy” når det går dårlig, og det er derfor ganske oppsiktsvekkende at Emery fikk beholde jobben. Det kan spekuleres i grunnene til dette: klarte styret å holde hodet kaldt, eller hadde de bare ikke råd til å sparke han? Uansett hva grunnene var, ser det ut til at beslutningen var korrekt. Nå har klubben sneket seg høyt opp på øvre halvdel av tabellen, og er med i kampen om en plass i Champions League. I helgen klarte de et nytt sterkt resultat med 4-1 hjemme mot Espanyol.

Ukens not: Getafe

Laget fra Madrid uten fans ser ut til virkelig å ha rotet det til for seg selv denne sesongen. Det er trangt i nedrykkssumpen, men nå har altså Getafe klart å klemme seg inn. Et lag som vanligvis har vært en middelhavsfarer, presterte i helgen å tape for et av overraskelseslagene denne sesongen; Elche. Hvis det faktisk finnes noen i Madrid som holder med Getafe er det nå tid for å gå på kamp for å prøve å hindre at laget forsvinner ut av ligaen og ut i permanent glemsel.

Serie A

Ukens hot: Parma

Parma har de siste årene steg for steg nærmet seg toppsjiktet i Serie A. I helgen satt de forrige ukes hot, Napoli, raskt på plass. 1-0 over serietreeren gjør at de for alvor er med i kampen om en Europa League-plass, en turnering de ikke har deltatt i siden 2006/07. Napoli kom fra en sterk 2-0 seier over Juventus, men tidligere Il Azzurri Marco Parolo stakk kjepper i hjulene for de lyseblå – og med det kjemper Parma-guttene om fjerdeplass mot Fiorentina og Inter. Fortsetter de å holde tett bakover skal man ikke se fra i at Gabriel Paletta sitter på tur til Brasil i juni.

Ukens not: Atalanta

Med seks seire på rad har Atalanta spilt seg opp inn kampen om å representere Italia i Europa neste år. Hjemmekampen mot Sassuolo ga imidlertid ikke Atalanta tre nye poeng i banken. Bortelaget, som ligger på 19.plass, vant 2-0 – noe som gjør at Atalanta befinner seg fire poeng bak nevnte Parma. Med bortekamper både mot Roma og Juventus, samt hjemmekamp mot Milan, er Atalanta avhengig av å vinne hjemmekamper mot lag som Sassuolo dersom drømmen om spill i Europa skal bli virkelighet.

Anbefalte artikler