– DÆR VAR DET SLUITT!

This content has been archived. It may no longer be relevant

Forrige gang vi snakket med Frontline Academys Andreas Lagaard påpekte vi at han var en travel mann og en av kandidatene til tungvektplassen på landslaget. Han er enda litt travlere nå. East Coast Fight Factorys nye super-tungvekt mester i semi-pro MMA er nemlig tilbake i kommentatorbua, der han heller ikke er for lettvekter å regne.

Hør hele intervjuet med Andreas Lagaard i Episode 64 av MMA-Revyen, tilgjengelig på MMARevyen.no og i iTunes. Episoden kan også streames nederst i denne artikkelen.

KLAR FOR ACTION I KØBEN

Cage Warriors 66 er et relativt stort prestisjeprosjekt for organisasjonen. Det er deres første forsøk på å arrangere et kort i Skandinavia, og i den anledning har de slått på stortrommen – Danmarks store nye stjerne i europeisk MMA, Nicolas Dalby, topper kortet i kamp om den ledige weltervekt-tittelen i en av verdens største MMA-organisasjoner.

– Jeg vil jo påstå at Cage Warriors er Europas største organisasjon, sier Andreas Lagaard, som er en av flere nordmenn i aksjon på Cage Warriors 66, men antakeligvis den vi får høre mest av.

Lørdag blir kristiansunderens stemme nemlig en av to som skal guide oss gjennom jabs, takedowns, submissions, knockouts og decisions direkte på Viasat Sport. Med seg på mikrofonen får han en treningskamerat, i form av Viasats faste boksing/kampsportkommentator Ole-Edvard Pedersen. Der Lagaard har sin styrke på bakken bidrar makkeren med det stikk motsatte.

– Ole Edvard er tidligere norgesmester i boksing. Vi trener sammen på Frontline i både boksing og BJJ, så det var han som hanket inn meg fordi han visste jeg var über-nerd på området, oppklarer Lagaard.

22. mars får de to kommentatorene bruk for kunnskap om både det ene og det andre når flere av regionens sterkeste navn skal i aksjon i Ballerup Super Arena.

KUNSTEN Å PRATE

Kommentatorjobben kan håndteres på flere måter, først og fremst delt opp i gode og dårlige. Hukommelse er en av de gode kvalitetene det er begynt bli vanskeligere å kunne stole på i et voksende MMA-univers, noe Viasats grappling-ekspert er obs på.

– Jeg har ganske bra husk, men det har blitt så fryktelig mange kort og fightere nå at til og med jeg nå begynner å måtte se litt bakover i listene når vi sitter og kommenterer. Det blir for mye å holde følge med, rett og slett, sier Lagaard.

Å huske stats og resultater er heller ikke hele oppgaven. Vi som sitter hjemme og ser på liker gjerne å bli opplyst om hva slags intrikate detaljer og teknikker det egentlig er vi sitter og ser på.

– Under selve kampen gjelder det jo å prøve og snakke litt om det som foregår, navngi noen tekniske aspekter. Hva er det den ene fighteren lykkes med å få til i forhold til den andre osv. Men det er jo ofte at det er litt lite action, og da kan man jo smette inn litt annen informasjon.

Som ekspert/sidekommentator blir det fort gjort å sammenligne Lagaard med den mest kjente sidemannen i spillet, UFCs tidvis kontroversielle og utemmede Joe Rogan. Men som Lagaard påpeker – det er ikke alltid bare bare for alt og alle å skulle si hva enn som faller en inn når en jobber som kommentator.

– Joe Rogan er jo i den heldige situasjonen at han er steinrik og ikke er økonomisk avhengig av jobben sin, så han kan jo egentlig bare gå sitt eget løp. Når pengene ikke betyr noe har man en mye friere rolle i forhold til hva og hvor mye man kan si, påpeker en enn så lenge ikke steinrik Lagaard.

IKKE HANS FØRSTE DANS

Det skal og sies at dette ikke er Andreas Lagaards første kommentator-gig. Foruten å ha kommentert under Cage Warriors 65 tidligere i mars ble han også hentet inn av Viasat første gang mediegiganten vasset ut i MMA-sjøen.

– Jeg jobbet et par ganger for dem når de hadde sin forrige satsing på MMA. De kjøpte inn rettighetene til britiske Cage Rage og Legend FC, et asiatisk stevne. Dette var for fire-fem år siden. De viste vel en håndfull stevner, såvidt jeg vet. Jeg var med som kommentator på to av dem.

Research er første bud i kommentatorjobben, og Lagaard forteller at Cage Rage, Europas største organisasjon på den tiden, var et relativt enkelt produkt å forholde seg til i begynnelsen av karrièren i bua. Kinesiske Legacy FC bød naturlig nok på større utfordringer.

– Cage Rage var greit, fordi det var lett å finne informasjon om deres fightere på engelsk. Da var det verre med det asiatiske stevnet. Det var bare et par av hovedfighterne man fant noe som helst om. Så da måtte man ta det litt mer på sparket og prøve å analysere fighterne under kampen i stedet for å ha noe klart på forhånd.   

LAGKAMERATER I BURET

Ved Cage Warriors 66 får Lagaard en annen type utfordring, i form av objektivitet. Tre lagkamerater fra Frontline skal i aksjon, to av dem under TV-sendingen. Når Mohsen Bahari og Jack Hermansson entrer buret kan vel ingen kreve total nøytralitet med to Frontline-gutter på kommentatorplass.

– Ja, det blir en utfordring, bekrefter Lagaard, som dog er klar for alle muligheter, også eventuelle tap for Frontline-utøverne.

– Etter mange år i kampsport har du jo sett en god del lagkamerater tape diverse kamper, så jeg tror nok at jeg skal klare å holde en profesjonell maske. Men både Mohsen og Jack er såpass bra at hvis motstanderne deres klarer kjempe seg til en seier, så er jo det en stor bragd i seg selv.

Mohsen Bahari går inn i sin kamp mot Bruno Carvalho som en liten underdog, mens norsk-svenske Hermansson er en klar favoritt mot spanske Enoc Solves Torres. På underkortet skal også Frontlines Håkon Foss og Rumble Sports’ Alexander Jacobsen i aksjon, sistnevnte gjør sin proffdebut.

NORSK FREMGANG

MMA-Revyen er knapt de eneste som har mer eller mindre assimilert svenskene Hermansson og Foss på vegne av det norske land, men selv om man utelater de to fra listen er det for tiden en bølge av nordmenn som bemerker seg på den europeiske scenen, nå også i hardtsatsende Cage Warriors.

– At vi har fire nordmenn der, og sannsynligvis flere relativt snart – da er nok vi i Norge ganske langt fremme i europeisk målestokk og har et ganske høyt nivå på utøverne våre, sier Lagaard, som selv er en del av fremgangen på amatørsiden.

Fremgang er det òg å spore på de politiske slagmarkene. Cage Warriors lover nærmest en fredelig invasjon på senvåren, og både CWFC og EUMMA gir norske fightere muligheten til å vise seg frem på en stadig større scene. Lagaard ser muligheten for at den positive eksponeringen kan få ringvirkninger i legaliseringsdebatten.

– Jeg håper jo egentlig det da. Vi får jo vist frem utøvere på et høyt profesjonelt nivå, og Cage Warriors er jo en profesjonelt drevet organisasjon der sikkerheten til fighterne står veldig i fokus. Om vi får vist oss frem i et godt lys der, tror jeg det kan hjelpe sporten fremover.

Andreas Lagaard håper også på fremgang i egen karrière denne våren. Etter å ha vunnet super-tungvekt-tittelen, i britiske East Coast Fight Factory i desember, var det meningen at han skulle gå sin neste kamp når MMA-landslaget møter Danmark 29.mars. Som alltid i MMA-planlegging er dog ingenting sikkert.

– Den kampen er dessverre blitt avlyst. Jeg har fått en infeksjon som jeg ikke kan gå kamp med, så jeg må vente et par uker før jeg blir bra igjen. Jeg krysser fingrene for at jeg får meg en kamp den 26.april, for jeg skal være frisk og ha fått trent godt i tide til det stevnet.

26. april møter landslaget etter planen Sverige i det som kanskje blir siste oppkjøring før IMMAFs aller første amatør-VM i Las Vegas i juli.

MMA-NERDENS AFTEN

Før hans egen neste inntreden i buret står altså kommentatorbua og 22. mars øverst på kalenderen for Andreas Lagaard.

– Det gleder jeg meg veldig til, det blir et kjempekort!

I likhet med ikke rent få MMA-tilhengere i den vestlige verden er Lagaard flasket opp på PRIDE FC og har et nostalgisk forhold til kommentatorduoen Stephen Quadros og Bas Rutten. Han har og sansen for en viss breial australier som gjorde seg spesielt bemerket i DREAM og K-1s siste storhetstid.

– Den som virkelig stikker seg ut for meg i forhold til både entusiasme og kunnskap er Michael Schiavello. Han kommer liksom med en ny gimmick hver eneste gang han kommenterer noe, som med ¨Ubereem” (Alistair Overeems i overkant passende kallenavn for noen år siden, journ. anm.).

Selv har ikke Lagaard pønsket ut noen kjennetegn-fraser til bruk på luften – ‘Der var det sluitt!’ ble sant nok testet ut på luften hos MMA-Revyen – men han holder døren åpen for å etablere en gjenkjennelig frase. Fremfor alt er øving og forberedelse er et must.

– Det blir vel en 4-6 timer med bare research på fighterne. Da ser jeg litt på film av dem og forsøker få et bilde av hvilke type fightere de er. Lese intervjuer, sånne ting. Så prøver vi jo å være profesjonelle og øve litt på kommentering, altså å sitte og kommentere kamper når man ser dem for seg selv – å øve litt på stemmebruk og sånne ting er jo veldig nyttig, forteller Lagaard

Den selverklærte MMA-nerden har også en etterlengtet kvalitet på plass som MMA-kommentator i det norske land, i form av tiår med opparbeidet kunnskap om sporten, både som kampsport-utøver og instruktør, samt kanskje først og fremst som et vandrende MMA-leksikon, takket være lang fartstid som ihugga MMA-supporter.

– Ja, det tar noen år å opparbeide seg, så det er kjekt at det blir benyttet til noe annet enn bare krangling når du ser på TV med kamerater!

Lørdag 22. mars kl 21:00 kan vi alle høre Lagaard og kompanjong Pedersen i aksjon direkte på Viasat Sport og Viaplay når Cage Warriors FC 66 går av stabelen i København.

Hele intervjuet med Andreas Lagaard, der han blant annet snakker mer om PRIDE-kommentatorer, forberedelser, catch-phraser og Joe Rogan, kan du høre i Episode 64 av MMA-Revyen, tilgjengelig i Podcast-arkivet på MMARevyen.no og i iTunes.

Siste podcaster

    Anbefalte artikler