#spørmer (Foto: verdensdagen.no/tema-2020-spor-mer)

Hva er de viktigste spørsmålene vi kan stille?

Lørdag 10.oktober er verdensdagen for psykisk helse, og temaet i år er #spørmer. Men hva skal vi spørre om?

Under Studentmorgen Fredag sin siste sending på fredag 9. oktober snakket vi blant annet om verdensdagen for psykisk helse, og årets tema. Vi snakket om hva vi ønsker å bli spurt om, og hva man kan spørre andre om for å gjøre deres dag litt bedre. Slik jeg ser det så er det ikke nødvendig med en grad i psykologi for å være en god samtalepartner (men av og til kan det jo komme godt med). Man trenger heller ikke å ha alle svarene, eller å vite hva man føler hele tiden for å kunne snakke om følelsene sine. Bare det å sette ord på følelsene sine til en venn eller et familiemedlem kan gjøre utrolig mye. Jeg er kanskje ikke alene i frykten om å virke plagsom når jeg forsøker å nå ut til folkene i livet mitt om mine utfordringer.

#spørmer

Temaet for i år kan kanskje gjøre det lettere å sette i gang viktige samtaler om følelser og problemer, men hva skal vi spørre om? På Instagram spurte Sammen, studentskipnaden, hva folk har lyst til å bli spurt om, og dette er noen av svarene:

”Vil du bli med?”

”Hvordan har du det egentlig?”

”Vil du ha råd, eller vil du bare at jeg skal lytte til deg?”

”Skal vi finne på noe? Hva er du komfortabel med å gjøre?”

”Hvordan har dagen din vært?”

”Hva var tre gode ting med dagen din?”

”Hva tenker du på?”

Alle disse spørsmålene er kjempefine! Noen av de kan bidra til å se ting fra et nytt perspektiv, mens andre ber om åpenhet og viser et ønske om å se dine behov. Når man stiller slike spørsmål så viser det at du bryr deg, og har lyst til å lytte. Men la oss ikke glemme at de fleste av oss er redd for å virke som en byrde på de rundt oss (Snakker jeg av egen erfaring? Absolutt!). Det er egentlig ganske enkelt å vise at man vil lytte, jeg synes ikke det krever mer enn å legge vekk mobilen. Kanskje du stiller noen spørsmål underveis hvis du har det. Jeg vet iallfall at det er noe jeg setter pris på, spesielt i en sårbar samtale. Du kan også gjøre noe så enkelt som å si ”Jeg spør fordi jeg bryr meg, jeg vil vite hva som skjer med deg”.

Hvorfor er det viktig å spørre?

I studenttilværelsen kan det være ekstra viktig å spørre hverandre mer, for det er ikke ukjent at ensomhet er en gjenganger hos studenter. Man kan spørre romkameraten eller noen andre om hvordan dagen har vært, for å få et mer utfyllende svar enn det man ville fått ved et ja/nei-spørsmål. Og til den grad det er mulig nå, på grunn av koronarestriksjoner, inkludere en til. Det koster så lite for deg, men det kan bety utrolig mye for den du spør.

Det er en utrolig fin ting, når man gir av sin egen tid og oppmerksomhet. Ofte er det ikke mer som skal til, og det krever ikke mer enn å kanskje stille et enkelt spørsmål. Alle har behov for å føle seg sett, og din oppmerksomhet og ditt nærvær kan gjøre det.

Fokus på menn og psykisk helse

I år er det også fokus på psykisk helse rundt menn, og det er jeg utrolig glad for! Jeg håper at gutter og menn kan bli flinkere til å snakke om følelsene sine sammen, og at det blir mer akseptert. Inntrykket mitt er at konseptet ved å være en mann betyr at man må være sterk eller ”macho”, og derfor er kjipe og vonde følelser ikke så aktuelt å føle på og uttrykke…men for meg så virker det som en uoppnåelig standard, som kan bidra til en ond sirkel av følelser. Kjønnet ditt burde nå ikke være avgjørende for hva slags følelser du skal få lov til å kjenne på, og snakke om. De gjør deg heller ikke til noe mer eller mindre av den personen du vil være.

Jeg føler at det jeg skal si nå har blitt sagt gang på gang, men det er kanskje fordi det er verdt å gjenta: Følelser er noe av det mest menneskelige du opplever. Du er ikke noe mindre av en mann på grunn av hva du føler, eller fordi velger å snakke om det. Grin hvis du trenger det, det føles faktisk ganske godt.

Jeg tror ikke at denne teksten kan bryte ned alle barrierer som står mellom menn og deres utfordringer rundt psykisk helse, og det å snakke om følelsene sine med hverandre. Men jeg vil spørre deg: Hadde du sett ned på din kamerat hvis han hadde de samme problemene som deg, og kom til deg for å snakke om det?

 

Hvis du vil høre samtalen vår om dette, kan du sjekke ut siste episode!

 

Siste podcaster

 • TYSDAG: Sofie, Ulrik og Hedda
  Det er tysdag! Sofie, Ulrik og Hedda gir deg ein time med god stemning. Tilsvarande ein kaffekopp i sola, frukost på senga, soloppgang på Fløyen eller ein klem frå ein god ven. Me snakkar om menstruasjonssyklusen, halloween, solarium, trafikketikk og det me elskar mest av alt. God lytting!
 • Mandag: Mathilde, Dina og Henriette
  I denne podcasten får vi høre om et litt uvanlig besøk av en tidligere skurk, Dina byr på en svært upopulær mening og vi havner i kjendisbobla ++ God lytting!
 • FREDAG: Didrik, Jenny og Johan
  Didrik er tilbake fra karantene, og har en saftig historie på lur! Stay tuned for "jeg sverger", for å finne ut hvem av oss som mottok en drapstrussel fra en realitykjendis.
 • TORSDAG: Leanda, Mathilde og Martin
  God morgen alle sammen! Idag serverer vi alt fra latterkrampe til hulkegråt. Leanda er programleder og sammen med Mathilde og Martin snakkes det om dårlige bøker, barnenavn og sabling. Det blir selvfølgelig også quiz og testing av brusetablett, denne gangen i hvitvin
 • ONSDAG: Marit, Markus, Helene
  Velkommen til en ny midtveisfeiring med lillelørdag i studio! Denne uken tar vi for oss skrekk og gru med fult alvor og leverer vår egen edition av Knask eller Knep! Vi høres!

Studentmorgen

Studentradioen i Bergens morgenshow hjelper deg å stå opp hver ukedag med gjester, humor, konkurranser, lettbeinthet og aktuelt stoff. Hør oss fra 07.00 – 10.00 på FM 96.4 / 107.8 eller nettradio.

Send

Your email address will not be published. Required fields are marked *