De viktigste spørsmålene

Under Studentmorgen Fredag sin sending fredag 9. oktober snakket vi blant annet om verdensdagen for psykisk helse og årets tema. Vi snakket om hva vi ønsker å bli spurt om, og hva man kan spørre andre om for å gjøre deres dag litt bedre.

Slik jeg ser det så er det ikke nødvendig med en grad i psykologi for å være en god samtalepartner (men av og til kan det jo komme godt med). Man trenger heller ikke å ha alle svarene, eller å vite hva man føler hele tiden for å kunne snakke om følelsene sine. Bare det å sette ord på følelsene sine til en venn eller et familiemedlem kan gjøre utrolig mye. Jeg er kanskje ikke alene i frykten om å virke plagsom når jeg forsøker å nå ut til folkene i livet mitt om mine utfordringer.

#spørmer

Temaet for i år kan kanskje gjøre det lettere å sette i gang viktige samtaler om følelser og problemer, men hva skal vi spørre om? På Instagram spurte Sammen, studentskipnaden, hva folk har lyst til å bli spurt om, og dette er noen av svarene:

”Vil du bli med?”

”Hvordan har du det egentlig?”

”Vil du ha råd, eller vil du bare at jeg skal lytte til deg?”

”Skal vi finne på noe? Hva er du komfortabel med å gjøre?”

”Hvordan har dagen din vært?”

”Hva var tre gode ting med dagen din?”

”Hva tenker du på?”

Alle disse spørsmålene er kjempefine! Noen av de kan bidra til å se ting fra et nytt perspektiv, mens andre ber om åpenhet og viser et ønske om å se dine behov. Når man stiller slike spørsmål så viser det at du bryr deg, og har lyst til å lytte. Men la oss ikke glemme at de fleste av oss er redd for å virke som en byrde på de rundt oss (Snakker jeg av egen erfaring? Absolutt!).

Det er egentlig ganske enkelt å vise at man vil lytte, jeg synes ikke det krever mer enn å legge vekk mobilen. Kanskje du stiller noen spørsmål underveis hvis du har det. Jeg vet iallfall at det er noe jeg setter pris på, spesielt i en sårbar samtale. Du kan også gjøre noe så enkelt som å si ”Jeg spør fordi jeg bryr meg, jeg vil vite hva som skjer med deg”.

Hvorfor er det viktig å spørre?

I studenttilværelsen kan det være ekstra viktig å spørre hverandre mer, for det er ikke ukjent at ensomhet er en gjenganger hos studenter. Man kan spørre romkameraten eller noen andre om hvordan dagen har vært, for å få et mer utfyllende svar enn det man ville fått ved et ja/nei-spørsmål. Og til den grad det er mulig nå, på grunn av koronarestriksjoner, inkludere en til. Det koster så lite for deg, men det kan bety utrolig mye for den du spør.

Det er en utrolig fin ting, når man gir av sin egen tid og oppmerksomhet. Ofte er det ikke mer som skal til, og det krever ikke mer enn å kanskje stille et enkelt spørsmål. Alle har behov for å føle seg sett, og din oppmerksomhet og ditt nærvær kan gjøre det.

Fokus på menn og psykisk helse

I år er det også fokus på psykisk helse rundt menn, og det er jeg utrolig glad for! Jeg håper at gutter og menn kan bli flinkere til å snakke om følelsene sine sammen, og at det blir mer akseptert. Inntrykket mitt er at konseptet ved å være en mann betyr at man må være sterk eller ”macho”, og derfor er kjipe og vonde følelser ikke så aktuelt å føle på og uttrykke…men for meg så virker det som en uoppnåelig standard, som kan bidra til en ond sirkel av følelser. Kjønnet ditt burde nå ikke være avgjørende for hva slags følelser du skal få lov til å kjenne på, og snakke om. De gjør deg heller ikke til noe mer eller mindre av den personen du vil være.

Jeg føler at det jeg skal si nå har blitt sagt gang på gang, men det er kanskje fordi det er verdt å gjenta: Følelser er noe av det mest menneskelige du opplever. Du er ikke noe mindre av en mann på grunn av hva du føler, eller fordi velger å snakke om det. Grin hvis du trenger det, det føles faktisk ganske godt.

Jeg tror ikke at denne teksten kan bryte ned alle barrierer som står mellom menn og deres utfordringer rundt psykisk helse, og det å snakke om følelsene sine med hverandre. Men jeg vil spørre deg: Hadde du sett ned på din kamerat hvis han hadde de samme problemene som deg, og kom til deg for å snakke om det?

 

Hvis du vil høre samtalen vår om dette, kan du sjekke ut siste episode!

 

Siste podcaster

 • MANDAG: Maud, Tale og Line
  I denne julespesialen henter jentene frem alle semesterets spalter i studentmorgen mandags julekalender! Det blir kyss fra Maud, gaver fra Line og irritasjon fra Tale. Hør for skikkelig god julestemning!
 • FREDAG: Sofie, Nina og Iben
  Fredagsgjengen er på plass og klare til å starte helgen med dere! Vil du vite hva som er i adventskalenderen vår, hva som skjer om du smugler små dyr i buksa over grensa eller hvordan du kan legge til rette for en "mindfull" dag? Da er det bare å trykke seg inn og høre på dagens episode<3
 • ONSDAG: Alma, Sofia, Ida og Louise
  GOD MORGEN! I dag erdet duket for JULESENDING og jentene Alma, Sofia, Louise og Ida skal dele sine julefantasier. Vi deler tips til julegaver på studentbudsjett, rangerer tidenes beste julefilmer. I tillegg deler vi våre aller beste juletradisjoner og gleder oss til julen som kommer. GOD JUL! MERRY CHRISTMAS YOU FILTHY ANIMAL Programleder: Alma I studio: Louise, Sofia og Ida Produsent: Elise Skråmestø Ansvarlig redaktør: Sofie Larsen Nesdal
 • TIRSDAG: Aurora, Naba og Ida
  Kom i julestemning med tirsdagsgjengen! Aurora trenger hjelp til valg av julekalender, Naba forteller om en forbigått gladnyhet og Ida har blitt økonom. Start dagen sammen med oss! Vi byr på quiz, would you rather, julekaketesting og masse annen kos<33 I studio: Aurora Fisketjøn Otterå, Naba Mehmood og Ida Lie-Nielsen Produsent: Tiril Andersen
 • MANDAG: Tale, Line og Maud
  Det er mandag, det er jul og det er snart ferie!!! I dag byr jentene på både LATTER og krangling... Jentene har vært på julemarked, snakker om julebord og får sjekket kunnskapene sine i en JULEQUIZ. Tune inn for å starte julestemninga på alvor. GOD JUL:)

Anbefalte artikler