Slik var Raftoprisutdelingen 2019

Takknemlig prisvinner

Den Nationale Scene var fullsatt da årets Rafto-vinner Rouba Mhaissen fikk utdelt sin pris for sitt arbeid for å sikre syriske flyktninger menneskerettigheter og hjelpe dem til å få mer verdige liv. En rørt Rouba Mhaissen tok i mot prisen.

— Da jeg fikk vite jeg fikk prisen følte jeg glede for at Syria ikke er glemt, ydmykhet for at Sawa for Development and Aid  får internasjonal anerkjennelse, men mest av alt følte jeg på ansvar. Hvordan kan jeg utnytte denne situasjonen og jobbe videre med prosjektet?

Hun kunne fortelle at hun med støtten  fra Raftostiftelsen de neste to årene vil jobbe for å skape et nettverk av 100 kvinnelige meklere, for at det fortsatt vil kunne jobbes for adgang til større deler av samfunnet og flere muligheter for familiene i det syriske samfunnet i leirene ved Libanon.

Mhaissen har selv bakgrunn fra både Syria og Libanon, en identitet hun bærer med stolthet.

— Jeg er stolt over å være fra både Libanon og Syria. Stolt av å se hvordan syrere og libanesere kjemper for sin rett for fred, rettferdighet og verdige liv.  Jeg er stolt av  å representere Folket. Folket som kjemper for likhet, for miljøet og menneskerettigheter, rundt om i verden.

Hun takket Raftostiftelsen for tilliten og snakket om hvor viktig det er å huske at man må se på alle verdensborgere som et “vi” og ikke et “oss og dem”.

Hennes arbeid er viktig for å dokumentere livet til flyktninger

Da Lise Rakner, leder for priskomiteen til Rafto-prisen, begrunnet prisutdelingen trakk hun fram at Mhaissens arbeid og forskning er viktig for å gi en innsikt og dokumentasjon for livet til de syriske flyktingene i flyktningleirene i Libanon. Rakner tok også opp Mhaissen sin unike posisjon med bakgrunn fra både Libanon og Syria. Med særlig fokus på barns og kvinners rettigheter ønsker Mhaissen å styrke familier og samfunn i Syria og Libanon. Hennes organisasjon Sawa for Development and Aid bidrar til å sikre utdanning for 670 barn og unge, gir flyktninger juridisk hjelp og sikrer at familier har gode helsetjenester, tilgang på grunnleggende ting som mat og telt og hjelper dem for å klare seg selv, også med tanke på jobb eller lignende.

Sang fra Midt-Østen, dans, visesanger og angolsk festmusikk. Og en tidligere Raftovinner

Sigrid Moldestad ledet kvelden og bidro selv med sang. Etter Mhaissens tale fikk publikum servert toner fra Midt-Østen framført av Thousand and One Nights, etterfulgt av den samfunnsengasjerte duoen Dumpster Divas. På scenen var også Vilnes, Pål Aam, Magic Company og dansegruppen Abscence danset en følelsesladd, røff  og luftig dans.
Også Raftovinneren fra 2012, Nnimmo Bassey, som er en klimaforkjemper fra Angola, var til stede og sendte varme lykkeønskninger til Rouba Mhaissen

—Prisen er viktig for den viser at du ikke er alene. Du er sterk og har makt. Aldri se deg tilbake, sa han henvendt til 31-åringen.

Etter et henrivende show av Miss Tati’s Angola 70, bar det ut i søndagsmørket med fakler og foran i toget gikk en smilende Rouba Mhaissen. Representanter fra studentorganisasjonen holdt appell til ære for menneskerettighetene og kvelden ble avsluttet på Raftohuset.

Siste podcaster

  • EU-valg spesial
    Husker du alle høyrepopulistene fra forrige EU-valg? De er tilbake! De og den sikkerhetspoltiske situasjonen for øvrig er årsaken til at årets valg kalles et skjebnevalg. Men hva med oss i Norge, påvirker dette valget oss eller er Europagreiene bare mas? Og hva med det definitive skjebnevalget som finner sted i USA i november, hvordan skal EU forholde seg til det? I studio: Frida Toudal, Anna Iversen og Isac Bartvik Jørgensen. Produsent: Magnus Nordal Røtnes Ansvarlig redaktør: Sofie Larsen Nesdal
  • Om statsbesøk, bombing av Rafah og fremtidens byer
    I dagens episode av Utenriksmagasinet Mir snakker vi om Moldovas president, Maia Sandu, sitt besøk i Norge. Vi snakker også om hvorfor Kinas Xi Jinping har vært på Europa turné. Vi snakker også om krigen på Gaza nå som en invasjon av byen Rafah truer. Til slutt snakker vi om Saudi Arabias ambisiøse eller tåpelige fremtidsprosjekt: byen Neom. I studio har vi Eirik Eitrheim, Isac Bartvik Jørgensen, og Marie Reitan. Produsent er Magnus Nordal Røtnes. Ansvarlig redaktør er Sofie Larsen Nesdal.
  • Tyske rettsaker, ryktestorm og studentdemonstrasjoner
    Rettsak mot statskupp-forsøk i Tyskland, ryktestorm mot den spanske statsministerens kone og studentdemonstrasjoner i USA. Programleder for dagens sending er Marie Reitan, og med i studio er Thea Mostraum og Live Haugstad Hilton. Produsent: Magnus Nordal Røtnes Ansvarlig redaktør: Sofie Larsen Nesdal

Anbefalte artikler