Slik var Raftoprisutdelingen 2019

Takknemlig prisvinner

Den Nationale Scene var fullsatt da årets Rafto-vinner Rouba Mhaissen fikk utdelt sin pris for sitt arbeid for å sikre syriske flyktninger menneskerettigheter og hjelpe dem til å få mer verdige liv. En rørt Rouba Mhaissen tok i mot prisen.

— Da jeg fikk vite jeg fikk prisen følte jeg glede for at Syria ikke er glemt, ydmykhet for at Sawa for Development and Aid  får internasjonal anerkjennelse, men mest av alt følte jeg på ansvar. Hvordan kan jeg utnytte denne situasjonen og jobbe videre med prosjektet?

Hun kunne fortelle at hun med støtten  fra Raftostiftelsen de neste to årene vil jobbe for å skape et nettverk av 100 kvinnelige meklere, for at det fortsatt vil kunne jobbes for adgang til større deler av samfunnet og flere muligheter for familiene i det syriske samfunnet i leirene ved Libanon.

Mhaissen har selv bakgrunn fra både Syria og Libanon, en identitet hun bærer med stolthet.

— Jeg er stolt over å være fra både Libanon og Syria. Stolt av å se hvordan syrere og libanesere kjemper for sin rett for fred, rettferdighet og verdige liv.  Jeg er stolt av  å representere Folket. Folket som kjemper for likhet, for miljøet og menneskerettigheter, rundt om i verden.

Hun takket Raftostiftelsen for tilliten og snakket om hvor viktig det er å huske at man må se på alle verdensborgere som et “vi” og ikke et “oss og dem”.

Hennes arbeid er viktig for å dokumentere livet til flyktninger

Da Lise Rakner, leder for priskomiteen til Rafto-prisen, begrunnet prisutdelingen trakk hun fram at Mhaissens arbeid og forskning er viktig for å gi en innsikt og dokumentasjon for livet til de syriske flyktingene i flyktningleirene i Libanon. Rakner tok også opp Mhaissen sin unike posisjon med bakgrunn fra både Libanon og Syria. Med særlig fokus på barns og kvinners rettigheter ønsker Mhaissen å styrke familier og samfunn i Syria og Libanon. Hennes organisasjon Sawa for Development and Aid bidrar til å sikre utdanning for 670 barn og unge, gir flyktninger juridisk hjelp og sikrer at familier har gode helsetjenester, tilgang på grunnleggende ting som mat og telt og hjelper dem for å klare seg selv, også med tanke på jobb eller lignende.

Sang fra Midt-Østen, dans, visesanger og angolsk festmusikk. Og en tidligere Raftovinner

Sigrid Moldestad ledet kvelden og bidro selv med sang. Etter Mhaissens tale fikk publikum servert toner fra Midt-Østen framført av Thousand and One Nights, etterfulgt av den samfunnsengasjerte duoen Dumpster Divas. På scenen var også Vilnes, Pål Aam, Magic Company og dansegruppen Abscence danset en følelsesladd, røff  og luftig dans.
Også Raftovinneren fra 2012, Nnimmo Bassey, som er en klimaforkjemper fra Angola, var til stede og sendte varme lykkeønskninger til Rouba Mhaissen

—Prisen er viktig for den viser at du ikke er alene. Du er sterk og har makt. Aldri se deg tilbake, sa han henvendt til 31-åringen.

Etter et henrivende show av Miss Tati’s Angola 70, bar det ut i søndagsmørket med fakler og foran i toget gikk en smilende Rouba Mhaissen. Representanter fra studentorganisasjonen holdt appell til ære for menneskerettighetene og kvelden ble avsluttet på Raftohuset.

Siste podcaster

  • Om Tyrkias valg, presidentkandidaturer i USA, og voldelige protester i Kosovo
    I dagens episode av Utenriksmagasinet Mir snakker vi om resultatet av valget i Tyrkia, debatten og enigheten om USAs nye gjeldstak, republikanerne som vil konkurerre med Trump, og protester i Kosovo etter lokalvalg. I studio sitter Eirik Eitrheim og Olof Lundgren, ansvarlig redaktør er Jakob Blom.
  • Verdens viktigste valg i 2023
    I dagens epiosode av Utenriksmagasinet MIR ser vi på presidentvalget i Tyrkia, som snart går inn i sin andre valgrunde. I studio hører du Nora Hovdal Vik, Magnus Nordal Røtnes og Erling Gjerde Førland, med Olof Lundgren som produsent og Jakob Blom som ansvarlig redaktør.
  • Et dypdykk i forsvarsalliansen
    I dagens UMIR-episode tar vi et dypdykk i NATO, og ser på forvarsalliansens tidligere historie, hvordan den har endret seg etter invasjonen i Ukraina, og mulige utsikter for fremtiden. I studio sitter Magnus Nordal Røtnes og Erling Gjerde Førland som programleder. Produsent er Olof Lundgren, og ansvarlig redaktør er Jakob Blom.

Anbefalte artikler