Slik var Raftoprisutdelingen 2019

Rouba Mhaissen ble hyllet av artister som Miss Tati og Vilnes under Raftoprisutdelingen 2019. Selv snakket Mhaissen om hvor viktig det er å huske at vi alle er et "vi".

Takknemlig prisvinner

Den Nationale Scene var fullsatt da årets Rafto-vinner Rouba Mhaissen fikk utdelt sin pris for sitt arbeid for å sikre syriske flyktninger menneskerettigheter og hjelpe dem til å få mer verdige liv. En rørt Rouba Mhaissen tok i mot prisen.

— Da jeg fikk vite jeg fikk prisen følte jeg glede for at Syria ikke er glemt, ydmykhet for at Sawa for Development and Aid  får internasjonal anerkjennelse, men mest av alt følte jeg på ansvar. Hvordan kan jeg utnytte denne situasjonen og jobbe videre med prosjektet?

Hun kunne fortelle at hun med støtten  fra Raftostiftelsen de neste to årene vil jobbe for å skape et nettverk av 100 kvinnelige meklere, for at det fortsatt vil kunne jobbes for adgang til større deler av samfunnet og flere muligheter for familiene i det syriske samfunnet i leirene ved Libanon.

Mhaissen har selv bakgrunn fra både Syria og Libanon, en identitet hun bærer med stolthet.

— Jeg er stolt over å være fra både Libanon og Syria. Stolt av å se hvordan syrere og libanesere kjemper for sin rett for fred, rettferdighet og verdige liv.  Jeg er stolt av  å representere Folket. Folket som kjemper for likhet, for miljøet og menneskerettigheter, rundt om i verden.

Hun takket Raftostiftelsen for tilliten og snakket om hvor viktig det er å huske at man må se på alle verdensborgere som et “vi” og ikke et “oss og dem”.

Hennes arbeid er viktig for å dokumentere livet til flyktninger

Da Lise Rakner, leder for priskomiteen til Rafto-prisen, begrunnet prisutdelingen trakk hun fram at Mhaissens arbeid og forskning er viktig for å gi en innsikt og dokumentasjon for livet til de syriske flyktingene i flyktningleirene i Libanon. Rakner tok også opp Mhaissen sin unike posisjon med bakgrunn fra både Libanon og Syria. Med særlig fokus på barns og kvinners rettigheter ønsker Mhaissen å styrke familier og samfunn i Syria og Libanon. Hennes organisasjon Sawa for Development and Aid bidrar til å sikre utdanning for 670 barn og unge, gir flyktninger juridisk hjelp og sikrer at familier har gode helsetjenester, tilgang på grunnleggende ting som mat og telt og hjelper dem for å klare seg selv, også med tanke på jobb eller lignende.

Sang fra Midt-Østen, dans, visesanger og angolsk festmusikk. Og en tidligere Raftovinner

Sigrid Moldestad ledet kvelden og bidro selv med sang. Etter Mhaissens tale fikk publikum servert toner fra Midt-Østen framført av Thousand and One Nights, etterfulgt av den samfunnsengasjerte duoen Dumpster Divas. På scenen var også Vilnes, Pål Aam, Magic Company og dansegruppen Abscence danset en følelsesladd, røff  og luftig dans.
Også Raftovinneren fra 2012, Nnimmo Bassey, som er en klimaforkjemper fra Angola, var til stede og sendte varme lykkeønskninger til Rouba Mhaissen

—Prisen er viktig for den viser at du ikke er alene. Du er sterk og har makt. Aldri se deg tilbake, sa han henvendt til 31-åringen.

Etter et henrivende show av Miss Tati’s Angola 70, bar det ut i søndagsmørket med fakler og foran i toget gikk en smilende Rouba Mhaissen. Representanter fra studentorganisasjonen holdt appell til ære for menneskerettighetene og kvelden ble avsluttet på Raftohuset.

Siste podcaster

  • A podcast you can't refuse
    Mafiaen har lenge vært et problem i Italias historie. De lyssky organisasjonene har fortsatt sine kjerneområder på den sør-italienske landsbygda, men dagens mafia er også internasjonale organisasjoner med enorme økonomiske ressurser til rådighet. I denne utgaven av Utenriksmagasinet Mir tar vi for oss mafiaens historiske og nåverende rolle i Italia, med utgangspunkt i den pågående rettsaken mot 'Ndrangheta-gruppen, en mafiaklan med en årlig inntekt som er estimert større enn inntekten til Deutsche Bank og McDonaldskonsernet tilsammen. I studio er Jakob Kirkholt, Helene Knag og Marit Moen Fjeld, med produsent Mathilde Angeltveit. I tillegg får du høre en kommentar laget av Lea Sofie Westad og et intervju med Professor Theodoros Rakopoulos ved Universitet i Oslo, utført av Hauk Andreas Fossen.
  • Vansker i Venezuela
    Venezuela har hatt harde tider det siste tiåret, med rekordlav oljepris, mat- og medisinmangel, og et autoritært regime med Nicholas Maduro i spissen som har klamret seg til makten. I dagens sending har snakket om situasjonen i Venezuela, hva tidligere opptøyer har gjort med landet, og hva som har skjedd etter parlamentsvalget høsten 2020. I studio er Magnus Nordal Røtnes, med Victoria Croff Dreyer og Hauk Andreas Fossen. Kommentar er produsert av Helene Knag. Jakob Kirkholt har intervjuet Leiv Marsteintredet, professor ved Instituttet for Sammenligende Politkk. Produsent er Mathilde Angletveit.
  • Modi og Moise leker med ilden
    Enorme protester har herja India den siste tiden. Deler av statsminister Narendra Modis politiske projekt har møtt sterk motstand fra både bønder og fagbevegelsen, som toppet seg i november i det som antakeligvis var verdens største generalstreik med anslagsvis 250 milioner deltakende. På andre siden av kloden sliter også Haiti med store demonstrasjoner og politisk vold som følge av at sittende president Jovenel Moïse nekter å gå av etter endt periode. I denne episoden av Utenriksmagasinet Mir forklarer vi hvordan Modi og Moise har klart å hisse på seg store deler av folket i sine respektive land. I tillegg tar vi for oss et par kuriøse saker som kanskje har fått litt for lite plass i mediabildet under pandemien. I studio er Jakob Kirkholt og Marit Moen Fjeld, med Helene Knag som programleder. Produsent er Mathilde Angeltveit.

Utenriksmagasinet Mir

I Utenriksmagasinet Mir kan du kvar veke høyra utanrikspolitiske analyser, kulturelle reportasjar og diskusjonar om ukjende eller kjende problemstillingar i verda. Kvar fredag frå klokka 11 til 12 på Studentradioen i Bergen.

Send

Your email address will not be published. Required fields are marked *