Verdens mediafengsel

This content has been archived. It may no longer be relevant

Jeg satt meg ned en blåmandag for å lese meg opp om Tyrkia. Jeg tenkte kanskje jeg skulle lage en sak om det nylige presidentvalget, eller hvordan landets økonomi  “boomer”. Etter en del surfing, og dokumentarseeing fant jeg noe som faktisk overrasket meg veldig. Tyrkia er det landet i verden som arresterer flest journalister.

Pingviner trumfer nyheter

Tilsammen har Tyrkia, Iran og Kina halvparten av fengslede journalister i verden. Siden 2012 har Tyrkia scoret høyest på antall fengslede journalister i verden. Som NATO-medlem og en ledende aktør i sin region, finner jeg dette veldig overraskende.

I Juni 2013, ble en liten demonstrasjon for å bevare en park, til en storslått demonstrasjon mot landets regjering. Denne spredte seg over store deler av landet, og brakte også inn reportere fra hele verden for å dekke hendelsene. Under de værste demonstrasjonene dekte de fleste av verdens nyhetskanaler hendelsene, mens de store nyhetskanalene i Tyrkia valgte å ha en spesialsending om shizofreni, vise en film om Hitler og en storslått pingvindokumentar. Tilfeldig? Det tviler jeg på.

Hør innslaget her:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/08/Verdens-mediafengsel.mp3]

Fengsling uten grunn er tortur

Jeg vil tørre å påstå at trykkefriheten er et av demokratiets bærebjelker. Uavhengige journalister må kunne dekke viktige nyheter, uten å frykte sensur og i værste fall fengsling. Hvis et lands innbyggere ikke får tilgang til informasjon, har de ikke muligheten til å vite om de støtter, eller ikke støtter sin regjerings handlinger.

Den tyrkiske journalisten og forfatteren Ragip Zarakolu, har jobbet i mange år for å dekke menneskerettighetsbruddene som har foregått i Tyrkia. Han forteller til Al Jezeera at han har blitt tiltalt for 70 forskjellige kriminelle handlinger i løpet av sitt liv. Videre sier han at det ikke foregår noe reell tortur i fengslene, men at det å sitte bak lås og slå uten å ha gjort noe galt, er tortur i seg selv.

Tyrkia er et land som i stor grad har kommet lengre demokratisk enn for eksempel Iran eller Kina. Likevel ligger Tyrkia foran disse landene når det kommer til arrestasjon av journalister. Hva skjer med det?

Jeg er som en typisk nordmann veldig tilhenger av ytringsfrihet, og vil derfor rette en kraftig skjerpings til Tyrkia. Etter det nye presidentvalget har landet faktisk mulighet til å endre retning. Vil Tyrkia være en del av sensurgjengen Iran og Kina, eller følge oss her i nord, og la uavhengige journalister dekke hva som skjer i verden?

Mer om Tyrkia og landets utfordringer videre kan du høre i vår sending fredag klokken 11:00-12:00. 

Siste podcaster

  • Om statsbesøk, bombing av Rafah og fremtidens byer
    I dagens episode av Utenriksmagasinet Mir snakker vi om Moldovas president, Maia Sandu, sitt besøk i Norge. Vi snakker også om hvorfor Kinas Xi Jinping har vært på Europa turné. Vi snakker også om krigen på Gaza nå som en invasjon av byen Rafah truer. Til slutt snakker vi om Saudi Arabias ambisiøse eller tåpelige fremtidsprosjekt: byen Neom. I studio har vi Eirik Eitrheim, Isac Bartvik Jørgensen, og Marie Reitan. Produsent er Magnus Nordal Røtnes. Ansvarlig redaktør er Sofie Larsen Nesdal.

Anbefalte artikler