Helt bananas

Donkey Kong Country Tropical Freeze var – som mange av årets Switch-lanseringer – først ute som en Wii U tittel. Blant de beste på plattformen, en plattform som ikke var redd for å utfordre selv de mest rutinerte Mario-mestere. Nå er det ute på Switch, med minimale endringer fra originalen. Allikevel er dette den beste måten å oppleve Tropical Freeze på.

Dette er Donkey Kong akkurat slik du husker det fra klassikerne på 90-tallet. Bananene dine har blitt stjålet, og du må redde de. Denne gangen av vikingpingviner som har fryst ned hjemøya til Donkey Kong og vennene hans. Det er alt du trenger å vite om storyen. I forhold til Mario er Donkey Kong en karakter med mye mer momentum – det vil si at når du hopper i fart må du være på forhånd klar over hvor du vil lande. Gorillaer er tunge og det føler man. Heldigvis har du tre forskjellige partnere til å hjelpe deg gjennom banene. Diddy Kong lar deg gli bortover i lufta med sin kokosnøttjetpack, Dixie Kong lar deg hoppe litt høyere med propellhestehalene sine, og Cranky Kong lar deg sprette på piggete overflater og hoppe litt høyere med hans gåstokk. De fleste baner lar deg velge kameraten du vil ta med og alle har sine fordeler og ulemper.

Funky Kong trenger ikke vann for å surfe. (Pressefoto: Nintendo)
Funky Kong trenger ikke vann for å surfe. (Pressefoto: Nintendo)

Kontekst er viktig

Jeg vil gjøre stor oppmerksomhet på hvor godt banedesignet er i dette spillet. Hver plattform er der for en grunn, både på gameplayperspektiv og historieperspektiv. Det er skjeldent jeg ser en 2D-plattform med så god historiefortelling gjennom banedesign. Det er aldri plattformer som bare flyter i lufta uforklart. Det er slikt som i bunn og grunn er unødvendig men gjør så utrolig mye for spilleropplevelsen. Den rytmiske og stemningsbyggende musikken i hver bane komplimenterer alt så godt, spesielt med de gangene det synkroniseres perfekt med alt som skjer på skjermen. Banene oppfordrer også til kjappe gjennomganger. Å bli god i Donkey Kong er en utrolig tilfredstillende følelse.

Spillet kan også spilles med en venn! (Pressefoto: Nintendo)
Spillet kan også spilles med en venn! (Pressefoto: Nintendo)

Den store forskjellen mellom denne versjonen og den på Wii U er Funky Kong-mode. Hvis du velger dette når du starter spillet har du muligheten til å spille som Funky Kong, som lar deg spille gjennom spillet med alle de forskjellige partnernes krefter satt sammen i en karakter. Denne modusen er for de som ikke er fullt så glad i den beintøffe utfordringen spillet vanligvis gir. I de fleste spill ville jeg sagt nok sagt at dere bare burde ignorere dette, men Funky Kong er såpass tilfredstillende å spille som at jeg anbefaler alle å gi det et lite forsøk. Det er verdt å prøve bare for den flyten det gir spillet.

Stiv pris, men verdt det

Dessverre er det ett stort problem her. Prisen. 600kr for et spill allerede tilgjengelig for MYE billigere på en eldre konsoll. Når det først kom ut på Wii U kostet det 500kr og nå koster det så lite som 200. Det er vanskelig å forsvare kjøpet til Switch om du allerede har en Wii U. Allikevel er dette en av de beste spillopplevelsene ute på konsollen og det er digg å ha muligheten til å spille det hvor som helst.

Siste podcaster

  • Spillmagasinet: Sesongavslutning
    Det nærmer seg sommer, og for en gangs skyld er hele programmet tilstede! De diskuteres litt om Summer Game Fest og hva vi ser frem til utover sommeren, samt minring og kos i studio. I studio: Agnar, Benedikte, Ole, kristian, Carl-Eirik, og Johannes

 

Spillmagasinet

Spillpodcast om konsoll- og PC-gaming med reportasjer, tilbakeblikk, anmeldelser og gjester fra spillindustrien hver tirsdag

Anbefalte artikler