NRK rekrutterer til ny serie

Vi har vel alle kjent på frykten som oppstår når man står foran en forsamling og må formidle noe. Enten det bare er å introdusere seg selv for faddergruppa, ha fremføring i seminar eller å stille foreleser et kjapt spørsmål. Hvorfor er disse tingene så fryktgivende? Å tale er faktisk det man frykter mest, i følge en undersøkelse gjort ved Chapman Universitetet i USA (https://www.chapman.edu/wilkinson/research-centers/babbie-center/survey-american-fears.aspx). På undersøkelsen var ett av funnene at man var mer redd for å prate foran andre, enn hva man var for å dø! Skal vi tolke dette bokstavelig vil det si at man heller vil ligge i kista enn å være den som holder minnetalen. Det høres kanskje ut som en irrasjonell frykt, samtidig er dette et problem for mange. Vi har hatt besøk i studio av Ronald Hole Fossåskaret og Ingrid Sæthre Stabrun fra NRK. Disse to jobber med å lage en serie om kroppspråk.

Hvorfor blir man redd?

Er det frykten for å feile, eller at de som hører på skal tenke vondt om oss? Vi er redde for å drite oss ut, og noen får gjerne ekstra “angst for angsten” som de skriver så fint i en artikkel fra studenttorget. Det de mener med dette er at man blir fryktelig redd for at det skal synes at man er nervøs. Lone forteller at flere av de hun gikk i klasse med på videregående så på fremføringer som det verste i verden, og Amund skyter inn

Det var blant annet meg, jeg syns jo det var ganske kjipt, det stresset før en presentasjon

Selv for Lone, som er ganske vandt til å snakke foran folk syns dette med fremføring var en kjip og stressende ting å være med på. Det er mange grunner til denne frykten, forteller Stabrun, og en av disse finner vi i urhjernen vår.

Urhjernen vår spiller oss et puss, fordi i riktig gamle dager var det å stå alene foran en flokk forbundet med enorm livsfare, og når du står på en scene foran et publikum så får du den samme følelsen

Hvordan få superhjelp

NRK-serien består av 6 episoder, og vil ta for seg hvordan vi fungerer når vi egentlig ikke sier så mye. Programmet sikter seg inn mot unge mennesker i alderen 25-30 år, og tar for seg ulike situasjoner som disse kommer opp i, i løpet av livet. For eksempel i jobbintervju, det å finne seg en kjæreste eller å snakke foran en forsamling. NRK ønsker som sagt å hjelpe seerne med dette, og trenger en student i Bergen til en av episodene.

Studenten vil gjennomføre kurset “Ta ordet” arrangert av Sammen(Studentskipnaden på Vestlandet). Du vil i tillegg til dette få hjelp og ekspertise fra kroppsspråkeksperter som NRK henter inn. Dersom du er student i Bergen, har taleangst og er rundt 25-30 år, oppfordes du til å søke på dette! For å søke, klikk deg inn HER, eller gå inn på www.nrk.no/delta. Om du er i tvil, søk likevel! Bedre hjelp til å kurere talefrykten får du ikke.

Anbefalte artikler