Her er SiB-rådgiverens eksamenstips

This content has been archived. It may no longer be relevant

For de fleste studenter nærmer eksamensperioden seg nå med stormskritt. SiB-rådgiver Helge Hauge møter mange som sliter med eksamensstress eller eksamensangst før den store dagen, noe som kan føre til både hodepine, følelsen av å skulle besvime og skjelving.

– Bare ordet “eksamen” skaper en nesten hypnotisk tilstand. Det er faktisk noen studenter som forteller at de tre måneder før eksamen begynner å kaste opp hver morgen bare ved tanken på eksamen, forteller Hauge. 

Hør hele intervjuet her:

Studenter psyker seg ned

Rundt 90% gjør det bedre på eksamen enn på andre vanlige oppgaver, men i ca 10% av tilfellene vil angsten ta overhånd. SiB Karriere- og studiemestring har satt inn flere tiltak for at disse studentene skal få den hjelpen de behøver. Les mer om det her

Helge Hauge. (Foto: Privat)
SIB-rådgiver Helge Hauge. (Foto: Privat)

– Jeg pleier alltid å sammenligne studentene med toppidrettsutøvere: De trener over en veldig lang periode, også har de en kort og avgjørende prestasjon. Mens toppidrettsutøvere bygger seg opp både faglig og mentalt, psyker studentene seg ned før eksamen. Utøverne trapper ned når det nærmer seg, men studentene trapper opp like før eksamen. Vi vet jo det at hvis presset blir for stort, så går faktisk prestasjonene ned, understreker Hauge.

Prestasjonsangst

Helge Hauge påpeker at eksamensangst i bunn og grunn ikke er noe annet enn en sterk prestasjonsangst, og at det derfor er viktig å ikke la seg bli for stresset.

– Når noen skal inn å vurdere oss, så blir vi mer psykisk aktivert enten om vi vil det eller ikke. For noen kan det være stimulerende, og kan gjøre at man faktisk presterer bedre. Men blir dette stresset for sterkt, så går prestasjonene ned og vi begynner å gjøre feil.

Eksamenstips

Her er Helge Hauges eksamenstips til deg som stresser i eksamensperioden:

1. Slutt å les tre dager før eksamen. Hvis du ikke klarer å la vær, er det bedre å bla gjennom notatene du allerede har.

2. Ikke sammenlign deg med andre studenter, dette kan psyke deg ned.

3. Støtt deg på mennesker som løfter deg opp, ikke på de som føler de konkurrerer med deg.

4. Aldri still deg det dummeste spørsmålet du kan stille deg én uke før eksamen: hva kan du egentlig?

5. Å være student er et yrke. Sitt på lesesalen så lenge du klarer å være effektiv, og ta deg helt fri når du kommer hjem.

– Man finner ikke noe bedre yrke enn å være student.

Å puste med magen

Men hvis nervene først tar overhånd under eksamen, er rådet til Hauge soleklart:

– Det er viktig å være oppmerksom på sin egen pust. Pust rolig, pust fra magen. Da kan du merke at det skjer en avspenning i kroppen. Det er veldig viktig at studenter holder fokus på det de faktisk har kontroll over. Ha alt fokuset på oppgaven, ikke på resultatet. 

Siste podcaster

  • Nyhetsuka 03.05.2019.
    I denne vekas utgåve av Nyhetsuka får du høyre om at universitetsstyret valde å nedstemme forslaget om bøtelegging av forsinka sensur, dei nyleg offentleggjorte søkartala til UiB for neste skuleår, og debatt om korvidt utveksling burde vere obligatorisk eller ikkje. I studio: Kristin Aakvaag og Stine-Sofie Rivedal.

Anbefalte artikler