Fantasy og Sci-Fi på sitt beste

This content has been archived. It may no longer be relevant

Å velge ut favoritter innen fantasy og science fiction er ikke enkelt siden det er så mye å velge mellom, men jeg skal gi det et forsøk.

Jeg skal gå gjennom tre former for underholdning: bøker, TV-serier og filmer. Det er viktig å påpeke at listen er fullstendig subjektiv, og på ingen måte kritisk eller objektiv. Poenget er at du som lytter til Med Gandalf til Galaksen skal få bli litt mer kjent med det nyeste medlemmet av programmet.

Bøker

Når det gjelder bøker er nok fantasy favorittsjangeren, og da helst de episke store eventyrene. Det er noe med det å bruke litt tid på å bli kjent med karakterene. Det å savne karakterene når det er lenge siden du har lest om dem, eller enda verre, om de dør. Jeg har nok en forkjærlighet for eventyr som inneholder magi, og synes det er gøy å lese hvordan de forskjellige forfatterne forklarer hva magi er og hvor det kommer fra.

Favoritt-bøkene mine er derfor:

Sword of truth-serien

Dette er en ganske omfattende serie bestående av fjorten bøker. Hovedkarakterene Richard Cypher, Kahlan Amnell og Zeddicus Zu’l Zorander skal redde sin verden ved hjelp av magi, heltemot, kjærlighet og alt det andre en god fantasyserie skal inneholde. Dette er egentlig «stand alone»-bøker, men de følger de tre samme karakterene gjennom 14 bøker, og det er ingen skikkelig avslutning før den siste boken. I noen av bøkene bruker forfatteren litt mange sider på å forklare enkelte ting, men alt i alt vil jeg si at denne serien er fantastisk. Terry Goodkind som har skrevet alle fjorten bøkene, og seks til som går litt utenfor historien, har skapt en vanvittig stor og flott verden med drager, feer, nonner (både onde og gode), magikere, en egen underverden, sinnsyke og geniale «bad guys», og mye, mye mer.

Wheel of time-serien

Igjen har jeg falt for en veldig omfattende serie på fjorten bøker. I Wheel of Time er det i grunn én hovedperson, men det dukker fort opp mange viktige, morsomme og kjipe karakterer i serien. Hovedpersonen heter Rand al’Thor, men får etterhvert kallenavnet Dragon Reborn. Litt ut i serien deler forfatteren opp historien til å følge forskjellige karakterer. Spesielt Rands bestevenner, Mattrim Cauthon og Perrin Aybare, blir etter hvert viktige bi-karakterer.

De første elleve bøkene ble skrevet av James Oliver Rigney Jr., men dessverre døde han før han fikk skrevet ferdig den siste boken. Heldigvis fant forlaget og enken til James ut at Brandon Sanderson kunne få lov å skrive den ferdig, og det gjorde han. Og for en avslutning det ble. Det ble faktisk til tre bøker fordi det var så mye å avslutte. Wheel of Time er en helt super serie for folk som har tid og tålmodighet til å lese ca. 11 000 sider.

The Hobbit og Lord of the Rings

Jeg tar med begge bøkene her, eller alle fire, fordi The Hobbit er forhistorien til Lord of the Rings. Dette er to såpass kjente og omtalte bøker at alle som har noen som helst interesse for fantasy bør ha lest dem, eller i det minste ha sett filmene, og derfor er det ikke nødvendig for meg å legge ut om dem her. Det eneste jeg vil si er at disse bøkene er noe av det beste jeg har lest, og vel verdt en tur til bokhandleren.

Film

Filmer synes jeg det er enklere å velge i. En film tar ikke mer enn noen timer å nyte, så i motsetning til bøker er jeg litt mindre nøye i valget mitt av filmer. Men likevel har jeg action, humor og pittelitt grøss som preferanser innenfor filmmediet. Det er også fristende å ta med The Hobbit og Lord of the Rings her, men jeg vil, som alle andre arrogante nerder, si at bokformen av disse er mye bedre.

Derfor blir filmfavorittene:

Star Wars

Her vil jeg påpeke at jeg med Star Wars kun mener de tre originale filmene. Grunnen til at de tre nyeste ikke er en del av favorittene, er at de ikke er nytenkende. Universet som George Lucas skaper i de tre første filmene er unikt og spennende, mens det i de nyere filmene blir for mye oppgulp av gamle ideer, ihvertfall fra mitt synspunkt. En av de få originale tingene i de nye filmene er Jar Jar Binks. Hvorfor i all Eldaron ble han oppfunnet? Star Wars er jo strengt tatt også en fin blanding av fantasy og sci-fi. Selv om det brukes lyssverd, så er det fortsatt sverd, og så bruker de jo “the force” som en mer moderne form for magi.

 The Matrix

I Matrix-serien er det så mye action at den nesten blir en favoritt kun på grunn av det. En annen grunn til at dette er an av mine favoritter, er historien og ideen bak filmene. Selvsagt kan man argumentere for at “arkitekten” og “profeten” snakker så mye tøv og i så store ord i toeren at det blir vanskelig å henge med i svingene, men for den filosofistudenten jeg er gjør det at filmene bare  blir mer interessante. Også ideen om at man kan lære kung-fu bare av ett tastetrykk appellerer selvsagt svært mye for en lat nerd med “studentrumpe”.

Trolljegerne

Dette er en av de få virkelig gode norske filmene jeg har sett. For de som ikke har sett denne filmen, som jeg går ut ifra at en del folk ikke har, handler den om noen som jakter på troll. Det er tre studenter som får i oppgave å lage en dokumentar om en lokal folkesky mann. Det viser seg etterhvert at det er en god grunn til at denne mannen er folkesky, og plutselig blir studentene kastet ut i et eventyr med troll, korrupsjon og dekkhistorier. Filmen er både morsom, spennende og actionfylt. Perfekt for meg med mine preferanser, med andre ord.

TV-serier

Nå som det er mulig å streame TV-innhold på nett, er TV-serier blitt mye enklere å følge med på. Før måtte man velge sine favoritter på forhånd, og så passe på at man satt benket foran tv-skjermen når de skulle gå. Nå blir valget enklere, og man kan se hele serier når man vil, og til og med i maraton om man skulle ønske det. Derfor blir det litt vanskelig å trekke frem tre spesifikke favoritter, men her er nå tre jeg kommer på i forbifarten:

Game of Thrones

Dette er en serie jeg regner som en selvfølge for de som er interessert i fantasy, men også for de som generelt er glad i  spenning og intriger. Her er det kongeriker som slåss, drager, sverd, magi og klassiske fantasy-intriger. Dessverre fikk jeg aldri sjansen til å lese bøkene før de ble gjort om til TV-serie, men jeg får stadig høre at det ikke er nødvendig siden TV-serien stort sett får med seg det meste av innholdet.

X-Files

X-files var en serie jeg vokste opp med, og den kan nok være litt av grunnen til at jeg digger sci-fi på TV. Den inneholder alt fra underjordiske genmanipulerte vesener, til varulver, til ufoer. De første sesongene der Fox Mulder og Dana Scully reiser rundt i USA og etterforsker rare og mystiske fenomen er nok de beste. Etterhvert blir det litt mye utenomjordisk og ufo, og det at Mulder sin søster er blitt bortført av romvesen tar over litt for mye av serien. Likevel er dette en serie jeg anbefaler på det sterkeste til de som er litt yngre og kanskje ikke har fått den med seg i sine glansdager.

True Blood 

Hvis du liker vampyrer, varulver, feer og shapeshifters er True Blood en serie du vil digge. Riktig nok er det noen trøttende kjærlighetshistorier som de bruker litt for  mye, men serien er generelt mørk og blodig. Konseptet med at vampyrer er akseptert og lever i harmoni med mennesker er ganske kult. Ved hjelp av det tittelen referer til, nemlig den syntetiske blod-erstatningen True Blood, slipper nemlig vampyrene å tygge på menneskene for å holde seg i live.

Det var mine favoritter. Hvis du har andre meninger eller er fullstendig enig eller uenig med mine meninger, er det opp til deg. Og hvis du treffer meg på gaten eller på byn må du gjerne stoppe meg og diskutere dette. Det er i diskusjon med andre at man finner nye favoritter og lærer å like nye ting.

Siste podcaster

    Anbefalte artikler