De fem beste tegneseriene

This content has been archived. It may no longer be relevant

1. ANUNNAKI

Romvesnene kom, og romvesnene vant. Anunnaki handler om en liten gruppe reisende som forsøker å komme seg til en av de gjenlevende menneskekoloniene. Til å være på korte 80 sider, er den full av action, kombinert med scener som føles som en knyttneve i magen.

Farger, laget av Håvard S. Johansen og John S. Jamtu.

Fra Anunnaki.
Noen må bli igjen for å ofres. (Foto: Eli Severinsen)

2.  DE FIRE STORE – NÅR DE DØDE VÅKNER

Ibsen, Bjørnson, Kielland og Lie bekjemper zombier. Lie har fått en arm fra et troll, Kielland er på vei til å bli Norges feteste mann og Bjørnson og Ibsen vil heller lappe til hverandre enn zombiene, men har fått streng beskjed av Fru Garborg om å holde seg til saken. Boka har også en oppfølger, Bukk fra luften, bukk fra grunnen, Obstfelder er forsvunnen, som overraskende nok handler om kidnappingen av Obstfelder.

Sort/hvitt, laget av Geir Moen og Øystein Runde.

Ibsen oppdager at noen har tatt yndlingsplassen hans på Grand. (Fra De Fire Store - Når De Døde Våkner)
Ibsen oppdager at noen har tatt yndlingsplassen hans på Grand. (Foto: Eli Severinsen)

3. VALHALL

Denne er danskprodusert, men finnes på norsk – og er knasende god. Norrøn mytologi og Eddadikt diktes om til moderne språkdrakt med solid humor og flotte tegninger. Tegnestilen minner om Asterix og Obelix, noe humoren også gjør, men kanskje et hakk råere og mer rettet mot voksne. (Oversatt til godt norsk: Frøya viser pupp i en av dem).

Farger, laget av Peter Madsen.

Den største feilen du kan gjøre som brudepike er å overskygge bruden. Fra Valhall - Tors Brudeferd.
Den største feilen du kan gjøre som brudepike er å overskygge bruden. (Foto: Eli Severinsen)

4. INKALILL

Kjent for Ridderne av Dor, som handler om syv vesener som må redde verden ved hjelp av en kortstokk og sine egne evner, som varierer fra ridder, spion og vekter (les litt av den her). En utrolig spesiell tegnestil og originale ideer gjør denne tegneserien verdt å lese om og om igjen. I nyere tid har hun også gitt ut serien Miranda, hvor hovedpersonen reiser ut på eventyr og møter dverger og troll, soldater og musikanter, trollmenn og feer (les litt av den her).

Farger, Inkalill aka. Inga-Lill Røsberg.

Fire av ridderne prøver å stjele en stav. Regel for fantasy er at dette ikke kan skje uten problemer. (Fra Ridderne av Dor.)
Fire av ridderne prøver å stjele en stav. Regel for fantasy er at dette ikke kan skje uten problemer. (Foto: Inkalill)

5. JASON

Sist, men ikke minst, har vi vår eminente Jason. Selv om han kanskje er mest kjent for de underfundige treruters tegneseriene, ofte uten tekst, har han også laget en rekke bøker. Du går feil vei er historien om Frankensteins monster etter Marie Shellys bok er over. Den siste musketer blander Lyn Gordon og de tre musketerer, noe som strekkes videre i Arthos i Amerika (les litt av den her). Vi må heller ikke glemme Jeg drepte Hitler, som handler om hvor mye problemer du kan få som tidsreisende snikmorder når Hitler stjeler tidsmaskinen din.

Sorthvitt og farger, Jason aka. John Arne Sæterøy.

Nei. Nå er det for sent. (Jason)
Nei. Nå er det for sent. (Foto: Øyvind Holen)

MEN HVOR FINNER JEG DEM?

Biblioteket, hvis du er gjerrig. Hvis du har penger, er Outland (butikken, nettsiden er håpløs), Tronsmo (nettsiden, da butikken er ond og kun finnes i Oslo), andre nettbutikker eller bokbutikker gode steder å lete. “Valhall” og “Ridderne av Dor” er litt vanskelig å få fatt i, da de er noen år gamle, men sjekk finn og qxl, eller tegneseriearkivet.no.

Reaksjonen når skribenten fant nok en Valhall-tegneserie på Finn til femten kroner. (Fra Valhall)
Reaksjonen når skribenten fant Tors Brudeferd på Finn til femten kroner. (Foto: Eli Severinsen)

 

Lyst til å vite mer om scifi og fantasy? Du hører Med Gandalf til Galaksen hver tirsdag kl. 12:00.

 

(Toppfoto: Eli Severinsen)

 

Anbefalte artikler