Bokklubben: Elantris

This content has been archived. It may no longer be relevant

I Med Gandalf til Galaksen snakker vi ofte om forskjellige bøker og undersjangre, men vi følte at vi ofte ble snakkende om de samme velkjente seriene uke etter uke. Var det så at vi kun leser poppis-seriene? Eller går de andre bøkene rett og slett litt i glemmeboken nå når en ny sesong av Doctor Who er på skjermene, og siste Hobbiten-filmen kommer til vinteren? Løsningen ble Bokklubben! Ny bok hver måned. Forkjellige sjangre, målgrupper og meninger.

Bokklubbens bok for september var Elantris, skrevet av Brandon Sanderson.

elantris-cover
Elantris er Sanderson’s debutroman, og den kom ut i 2005. (Bilde: Goodreads.com)

Elantris er Sanderson’s debutroman, og den kom ut i 2005. Dette er en frittstående episk fantasy-roman, noe vi synes var litt spesielt. For i en verden av episke fantasy-serier, så er det å finne en frittstående bok, som tilogmed er ganske bra, litt som å finne den hellige gral!

Elantris er tidligere gudenes by. Etter en hendelse ti år tidligere som forvandlet alle Elantiere fra gudommelige vesener til skrekkelige skapninger med byller og det hele, er byen gått fra gudommelig til falleferdig. Der man tidligere kunne våkne opp forvandlet til en av gudene, våkner man nå til ens værste mareritt. Alle som taes av the Shaod – som endringen fra menneske til Elantier kalles –  kastes inn bak Elantris’ lukkede porter, og det er ingen vei tilbake.

Handlingen i et nøtteskall

Boken er sentrert rundt tre hovedpersoner, Raoden, Sarene og Hrathen. Raoden er kronprinsen som skal gifte seg, men som våkner oppsom Elantier. Da dette er en skam for familien lar hans far – kongen – alle tro han er død, mens han egentlig sendes til Elantris. Sarene er prinsessen fra ett annet kongeriket, og ankommer akkurat i tide til å vite at hennes tilkomne mann er død. Men i henhold til ekteskapskontrakten er hun da faktisk gift, så hun finner seg i et fremmed land helt alene. Hrathen er en Derethi gyorn, en høytranket prest fra kongeriket som ønsker å erobre alt og alle. Han er sendt med tre måneder til å konvertere ett helt kongerike på sin måte, før man sender soldater til å gjøre jobben for ham. Raoden vil finne ut hvorfor Elantris plutselig ikke er gudommelig lenger, Sarene vil finne sin plass i hoffet, og Hrathen vil konvertere dem alle!

Vil du vite hvordan det går? Ja da må du lese boken!

Elantris byr på spenning, intriger, religion og politikk, pakket inn i en fantastisk episk fantasy setting. Som de fleste bøker innen sjangeren tar det litt tid å få kontroll på personer og begreper, men når det er på stell, så er det bare en vei å gå, fremover! Med sine sekshundre-pluss sider er dette en fantasy bok av god størrelse, men det er ikke mange sidene som går med til pjatt.

Er man ute etter god fantasy, men ikke har tid til enda en lang serie, så er dette den perfekte boken!

Siste podcaster

    Anbefalte artikler