Tre boktips om shapeshiftere

This content has been archived. It may no longer be relevant

De fleste skulle vel ønske at de av og til kunne være noen andre. Og fra tid til annen kanskje noe annet? Shapeshifting, eller hamskifting som det heter på godt norsk, er et tema som dukker opp i fantasy og science fiction igjen og igjen. Det er derfor ikke så fryktelig rart at vi i Med Gandalf til Galaksen har dedikert en hel sending til nettopp dette emnet.

Ofte er det slik at flere bøker har mer enn et “vesen” og det er ikke uvanlig at både var-katter, ulver, løver, drager og så videre er å finne i den samme boken. Dette er spesielt vanlig å finne dette i såkalte urban fantasy-bøker hvor hele byen rett og slett oversvømmes av overnaturlige vesener i ulike variasjoner. Forskjellige typer mennesker har sine favoritter, så kanskje du kan finne din favoritt der ute? Her er tre boktips som kan hjelpe deg på veien.

Magic Bites av Ilona Andrews

Bokserien skrives av et ektepar, og omhandler et univers hvor magi og teknologi er like skiftende som været i Bergen. I en verden hvor ingen av dem kan eksistere samtidig, finner vi vår hovedkarakter Kate Daniels. Der det er magi er det også vampyrer, ulike typer shapeshiftere og et bøttelass med trøbbel og Kate er en av de uheldige som må rydde opp i dette. Hvis du kaster inn litt familietrøbbel og et mysterium så er dette den perfekte blanding av action og drama.

Dessuten er dynamikken i flokken med shapeshiftere særs interessant. Som veldig mange shapeshiftere lever disse i en stadig kamp mellom menneske og dyr, og når dyret vinner blir vedkommende til en loup; en drapsmaskin som spiser menneskekjøtt og er irrasjonell på alle måter. Det er absolutt ingen vei tilbake fra dette. Dessuten er alfaen, lederen i flokken, en løve. Det er ganske rått og syvende bok i serien kommer ut i sommer.

Written in Red av Anne Bishop

Du som hørte sendingen vår fikk kanskje med deg at jeg anbefalte denne fantastiske boken, og nå har jeg altså fullført den.

Dette er et fantasyunivers hvor verden styres av “the others”, som er vesener som kan forandre form etter som det passer dem, og hvor menneskene er byttet. Verden er i en urolig våpenhvile hvor menneskene får leie litt jord mot betaling. Handlingen sentrerer rundt Meg Curbyn som har en spesiell evne til å se fremtiden når hun kutter seg selv. Som en konsekvens har hun tilbrakt hele livet sitt i fangeskap og profetiene hennes har blitt solgt til høystbydende. Hun klarer å rømme og havner på et finurlig vis hos “the others”. Kan et vennskap oppstå mellom to arter?

“Huff, en kjærlighetsbok” tenker du kanskje nå, men til det er svaret nei. Dette er fantasy – fantasy hvor de ikke vet om det er meningen at shapeshifterene i denne boken egentlig er dyr som kan bli til mennesker eller omvendt. Det eneste du vet er at de ikke har noen problem med å spise deg dersom det passer dem.

Moon Called av Patricia Briggs

Mercedes “Mercy” Thompson, som er en Volkswagen-bilmekaniker, er også en “walker” som er et magisk vesen som kan forvandle seg til en prærieulv når det måtte passe henne. Dette er en typisk urban fantasy-bok hvor naboen hennes er en varulv, hennes tidligere sjef er en gremling og en av vennene hennes er en vampyr. I første boken i serien må Mercy redde alfaen fra den lokale varulvflokken og hans yngre datter etter at de blir tatt til fange av noen som vil eksperimentere på varulver.

Boken har en herlig blanding av ulike type mytologier, deriblant “fae” som er den irske versjonen av feer, og mye annet smågodt. Mercys evne til å forvandle seg til en prærieulv redder henne ut av flere kriser enn det får henne opp i. Patricia Briggs skriver gode bøker med god dynamikk mellom menneskene, og dette er virkelig en bok som var vanskelig å legge fra seg. Anbefales på det varmeste!

Ble du inspirert? Sjekk ut podcasten vår for å vite mer som selve shapeshifter-temaet.

Siste podcaster

    Anbefalte artikler