Bokklubben: Steelheart

This content has been archived. It may no longer be relevant

Med Gandalf til Galaksen presenterer vi hver måned en ny bok i nettsaksserien Bokklubben. Denne gangen er det Steelheart av Brandon Sanderson som presenteres.

En god blanding

Steelheart er litt vanskelig å kategorisere fordi det virker som Brandon Sanderson blander inn litt fra flere ulike sjangre. Den er litt urban fantasy, litt steampunk og litt sci-fi.

Enkelte i Med Gandalf til Galaksen-redaksjonen kaller kategorien young adults, men her mener jeg personlig at de tar fullstendig feil. Sanderson skriver på en så voksen måte at boken passer også for den eldre garde.

LES OGSÅ: Bokklubben: Neverwhere

Supervillains og rare navn

Steelheart er ikke en såkalt “stand alone”-bok, men er første bok i trilogien The Reckoners. Hovedpersonen i Steelheart er en tyve år gammel foreldreløs mann med navnet David. I prologen møter vi den ti år gamle David som er i banken med sin far for å spørre om lån.

Der dukker det opp en person, som på grunn av en stor, rød kometlignende gjenstand folk kaller Calamity som hoverer over jordens atmosfære, har fått superkrefter. Et utvalg mennesker fikk nemlig ulike superkrefter den dagen Calamity dukket opp på himmelen, og alle disse er visst noen skikkelige rævhøl. I løpet av boken blir vi forøvrig aldri forklart hva Calamity faktisk er.

Personene med superkrefter blir i boken kalt epics, og denne personen som dukker opp i banken under David og farens besøk er nettopp en slik epic. Alle epicene vi møter i boken har kallenavn som passer godt sammen med de superkreftene de har, og akkurat denne epicen kalles Deathpoint.

Deathpoints trenger bare å peke på folk, og så blir de til aske og bein. Deathpoint hadde egentlig planlagt å rane banken, men så kom han på at “hei, jeg har jo superkrefter, så hva skal jeg med penger?” Istedenfor begynner han å drepe alle i banken for å statuere et eksempel. Mens han driver og peker på folk, og de da blir om til aske og bein, dukker en annen epic opp. Faren til David tror at denne epicen er kommet for å hjelpe folk, men det viser seg fort at denne epicen, som kalles Steelheart, er et enda verre rævhøl enn Deathpoint. Steelheart er kommet for å statuere sitt eget eksempel, nemlig at han er hovedepicen i denne byen, og at ingen kødder med hans undersåtter. Dét er det bare han som får lov til.

En god bok av en god forfatter

Mitt synspunkt på boken er at den er kanongod, og veldig lettlest. Jeg mistet nesten busstoppet mitt et par ganger fordi jeg ikke klarte å se opp og bare måtte lese ferdig avsnittet.

Boken er fullstappet av humor, action og spennende karakterer. Forfatteren har til og med klart å snike inn en liten, klein kjærlighetshistorie, for de som liker sånt. Å lese denne boken føles litt som å lese en god actionfilm. Hadde den blitt filmatisert hadde det nok blitt en god blanding av The Matrix, Die Hard og The Avengers, med Seth Rogen, James Franco, Samuel L. Jackson og Megan Fox i noen av de viktigste rollene.

Når det gjelder forfatteren, Brandon Sanderson, så er han en av mine klare favoritter. Sanderson er mannen som fikk æren av å fullføre Wheel of Time-serien etter at Robert Jordan døde før han fikk skrevet ferdig siste bok. Han er også godt kjent for serien Mistborn, som jeg desverre ikke har fått tid til å lese så mye av enda.

Personlig vil jeg anbefale Steelheart, og gleder meg til å lese de to neste bøkene i serien.

Siste podcaster

    Anbefalte artikler