Lego: Ikke bare for de minste!

This content has been archived. It may no longer be relevant

Når man er liten tenker man ikke helt på dette med å følge bruksanvisningen. Det er gjerne mamma eller pappa som bygger opp Lego-brannstasjonen man fikk til jul, så når man skal bygge opp igjen, så løper fantasien løpsk, og brannstasjonen blir til en romstasjon, som har både drager, trær og en ambulanse eller to før man er ferdig.

Da er det ikke så lett når man i relativt voksen alder har vært og kjøpt en Star Wars Death Star, men ikke helt vet hvor man skal begynne for å få den fra tusen biter pluss til en stykk dødelig romstasjon! Men fortvil ikke, for vi i Med Gandalf til Galaksen har satt oss ned og laget en guide for å hjelpe deg med byggingen!

Vi fant ut at en Death Star var å gape over litt for mye, så vi bestemte oss for å begynne med noe litt mindre. Her er vår guide til hvordan bygge Lego når man er blitt (nesten) voksen.

1. Velg din Lego

Det første du må gjøre er å velge hva du vil bygge. Mulighetene er så godt som endeløse, men det er gjerne greit å begynne med noe som er relativt lite. Vi har valgt Lego gitt ut i sammenheng med den andre Hobbiten filmen, Smaugs Ødemark. Legoen har serienummer 79011, og heter “Dol Guldur Ambush”. For de som har lest bøkene eller sett filmene kjenner man fort igjen Beorn som følger med som Lego-figur! Aldersgrensen åtte til fjorten år ser foresten ut som ett perfekt sted å begynne!

Det er viktig å åpne esken på rett måte. (Bilde: Cicilie Husebø Nilsen)
Det er viktig å åpne esken på rett måte. (Foto: Cicilie Husebø Nilsen)

2. Åpne pakken på rett måte

OK, det er nå alvoret begynner. Den største feilen mange gjør her er å ikke se de flotte merkene på baksiden av esken som forteller at her skal man presse med fingeren for å åpne. Dette resulterer fort i at man river og sliter i esken i en og en halv evighet, før den til slutt revner, og Lego fyker veggimellom. Det tok denne skribenten ett par esker før hun fant ut av det, så jeg vil kanskje si at Lego-folka burde merke dette enda litt bedre.

3. Ta forsiktig ut innholdet

Her er det man må begynne å passe på. I de aller fleste Lego-esker ligger alle bitene godt forvart i egne plastposer, men det kan hende at noen biter plutselig ligger løst, og da er det ikke så gøy hvis de havner på gulvet. Tøm gjerne hele esken, ihvertfall hvis det er en liten en som vi bruker i denne guiden. Sørg for at bordet du sitter med er ryddet, slik at ikke Lego-bitene kan gjemme seg i papirer og annet rot! For det er nå du må ta dem ut av posene sine også. Du vil nok trenge biter fra alle posene om hverandre, så det er bare til å legge det fint i egne hauger. Hold gjerne hver poses innhold separert fra de andre posenes innhold, men nå er det på tide å få alt ut på bordet. Om noen skulle gå på gulvet, kan dette ende i et lite smertehelvete for den som trakker på dem, så få bitene opp med en gang før du glemmer det!

Ikke noe man har lyst til å gjøre! (Bilde: Cicilie Husebø Nilsen)
Ikke noe man har lyst til å gjøre! (Foto: Cicilie Husebø Nilsen)

4. Bruksanvisning; Ikke bare for pyser

Det er med Lego som det er med møbler fra Ikea, du trenger å lese bruksanvisningen. Uansett hvor lett det ser ut til å være, les bruksanvisningen! Den er ikke bare ment for pyser, og selv den mest drevne Lego-bygger trenger denne hvis man skal ha en sjans i havet til å bygge Legoen sånn noen lunde korrekt! Man leser en Lego-bruksanvisning på samme måte som alle andre bruksanvisninger, fra begynnelse til slutt. Ikke bare hopp over ting som ser enkelt ut, men studer bildene nøye. For noen ganger skal ikke Lego-bitene der du tror de skal! Og gjør man feil, blir det lett krøll.

5. Ta det bit for bit

Det er ofte greit å lete frem de bitene bruksanvisningen sier du trenger, før du begynner å bygge det sammen. Dette gjør det lettere, og du slipper å sitte der å lete etter en bit samtidig som du lurer på hvor mange flere du trenger, og om du kanskje hadde plassert den ene grå feil vei!

Finn de delene du trenger før du begynner å bygge. (Bilde: Cicilie Husebø Nilsen)
Finn de delene du trenger før du begynner å bygge. (Foto: Cicilie Husebø Nilsen)

Noen ganger kan det ta litt tid til du finner alle bitene, spesielt helt i begynnelsen. Da skal du gjerne ha mange små biter, men du klarer ikke finne den ene spesielle du bare må ha, og du begynner å lure på om den ikke fulgte med i esken! Her må man bare puste dypt ett par ganger før man leter en gang til, og finner man den ikke, ja da tar man turen ned på gulvet for å se om den har havnet der.

6. Fremgang gjør det gøyere

Det er når du virkelig begynner å se hva det er du bygger det begynner å bli skikkelig gøy. Her er det viktig å ikke bli for høy i hatten. Pust dypt ett par ganger, lek litt med Beorn-figuren du fikk med i pakken, og vent med kaffen til du er ferdig. Pausen over? Da er det bare til å fortsette. Hver gang en bit settes på plass er du nærmere ett ferdig produkt. Du er på oppløpssiden, på tide med en skikkelig finish!

Fortvil ikke hvis du har biter til overs. (Bilde: Cicilie Husebø Nilsen)
Fortvil ikke hvis du har biter til overs. (Foto: Cicilie Husebø Nilsen)

7. Men hvor kom de bitene fra?

Skrekk og gru. Du er ferdig, det ser ferdig ut, men det er fremdeles noen biter igjen på bordet. Panikken setter inn. Du har jo gjort alt rett, bygget etter bruksanvisningen og alt. Men så er det fremdeles biter til overs. Hvor skal de da? Det ser jo ferdig ut. Hva skal du gjøre? Her er grunnen til at vi ventet med kaffen til etterpå. Bare slapp av, du har nok (mest sannsynlig) ikke gjort noen feil. Lego-folka er bare smart nok til å vite at det alltid er noe svinn på de minste bitene, så de gir deg noen ekstra!

8. Seier! Du klarte det!

Siste biten faller på plass, og du har klart det. Du har bygget din egen Lego i en alder av noenlunde voksen pluss. Helt uten hjelp fra mamma og pappa, søstre eller brødre, og fargene matcher til og med! Du har nå all rett til å være stolt!

Det ferdige produktet. Innfelt: Beorn-figuren. (Bilde: Cicilie Husebø Nilsen)
Det ferdige produktet. Innfelt: Beorn-figuren. (Foto: Cicilie Husebø Nilsen)

Det har vi det. Åtte steg som gjør all Lego-bygging til en lek! Så da er det bare å kaste seg ut i det fantastiske havet av Lego-figurer og sette igang med byggingen. Og hvem vet, kanskje venter det en 73 cm høy Orthanc modell fra Ringenes Herre i din fremtid, eller hva med den nesten like høye R2-D2 modellen? Mulighetene er nesten endeløse, så her er det bare til å slå seg løs og ha det gøy.

For Lego, det er ikke bare for de aller minste lenger!

Anbefalte artikler