Så du vil se anime?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Det har jo blitt laget hundrevis av serier og filmer og alt er jo på japansk. Hvordan skal du vite hva som er bra og hva som er dårlig? Kommer du til å forstå hva folk snakker om? Nedenfor er det en liste med ulike animeserier du kan starte med. Alle disse seriene er blitt dubbet til engelsk (og dubbingen er av god, eller i det minste ok, kvalitet) slik at du ikke trenger å stirre på tekstingen mens spennende ting skjer på skjermen.

Det er flere gode filmer og serier man kan bruke som en introduksjon, men vi måtte velge noen. Denne listen kommer til å reflektere forfatterens smak på godt og vondt.

Baccano

Foto: Funimation
(Foto: Funimation)

For de som: Liker gangsterfilmer og Quentin Tarantino-filmer.

Baccano (italiensk for bråk eller leven) er en serie om gangstere. Gangstere som er udødelige, og noen som ikke er det, men er så gode til å slåss at de nærmest kunne ha vært det.

Satt under forbudstiden i USA, følger denne serien ganske mange karakterer og har ikke en bestemt hovedperson. Den har noen som kan forveksles med en, men serien bytter perspektiv så ofte at man ikke finner en bestemt. Det gjør ikke at man ikke får noen å knytte seg til. Serien gjør en mesterlig jobb med å introdusere alle karakterene og man vil alltid finne en man kan sympatisere med, samt et par man kan hate. Og et par man strengt tatt burde hate, men de er så underholdende at man rett og slett ikke kan.

Serien har tre ulike deler som hoppes mellom rett som det er. Det kan være forvirrende første gangen man ser den, men sakte kommer det fram et bilde som gir mening. Den første delen handler om hvordan deler av New York-mafiaen blir blandet inn med noen alkymister som søker etter en udødelighetsformel. Den andre handler om et togran som blir uendelig mye mer komplisert fordi tre ulike grupper prøver å ta kontroll over toget samtidig, og at en udødelig guttunge og en leiemorder/urban legende også er ombord på toget. Den siste delen behandler etterdønningene av de to andre delene.

Dubbingen er fantastisk, med regionale dialekter gitt til de relevante karakterene. Dette gjør at det engelske lydsporet faktisk sterkere enn det originale japanske. Hele serien er utrolig bra realisert og kan anbefales på det sterkeste.

Death Note

Foto: Viz Media
(Foto: Viz Media)

For de som: Liker kompliserte planer, liker kriminelle mestergenier, og pleier å skrive veldig dramatisk.

Death Note er en serie om en mann som skriver navn i en notatbok, og de som prøver å stoppe ham.

Light Yagami er et geni. Han er den beste studenten på skolen, og er blant de høyest rangerte studentene i landet. Problemet er at han kjeder seg. En dag finner han en svart notatbok med ordene Death Note skrevet på framsiden. Inne i notatboka så står det at dersom en persons navn blir skrevet i den, så vil den personen dø i løpet av 40 sekunder. Light er naturligvis skeptisk, men skriver navnet på en mann som har tatt gisler. Han er naturligvis ganske sjokkert når gisseltakeren dør av hjertesvikt.

Det viser seg at notatboken tilhører Ryuk, en Shinigami (en skapning fra japansk mytologi). Han ‘mistet’ den i menneskenes verden fordi han kjedet seg, og siden Light plukket den opp så kan han ikke dra tilbake før Light har dødd. Ikke at han har det travelt. Han er bare nysgjerrig på hva Light kommer til å gjøre med den.

Det viser seg fort at Light har planer. Store planer. Han skal rydde verden fra ondskap ved å drepe alle kriminelle og regjere over verden som en gud, og han går rask til verks. Det tar ikke lang tid før politiet blir oppmerksom på at all verdens kriminelle  plutselig lider hjertesvikt. De sender verdens beste detektiv, bare kjent som L, etter denne mystiske morderen.

Gjennom hele serien følger vi Light og L sine dueller der begge to prøver å finne ut av navnet til den andre. Det skjer stort sett ved logiske resoneringer og, fra Light sin side, mord. Det betyr ikke at det er kjedelig å se på. Tvert imot, denne serien har noe av den mest dramatiske skrivingen som noensinne er animert. Det er faktisk så mye dramatisk snakking at når vanlige actionscener begynner så er disse mindre spennende enn å se på de kolliderende planene til Light og L. Alt i alt så er dette et spennende krimdrama, om enn med et litt uvanlig mordvåpen.

Hellsing

Foto: Funimation
(Foto: Funimation)

For de som: Liker ultravold, og ikke liker Twilight.

Hellsing er en serie om vampyrer (som ikke glitrer).

En liten by i England har mistet all kontakt med omverdenen. Det viser seg at den nye presten var en vampyr som har drept alle der og gjort dem om til zombier. Politiet blir sendt inn for å rydde opp. Det er kun en overlevende, Seras Victoria, som blir tatt til fange. Hellsing organisasjonen, en orden dedikert til å beskytte Storbritannia mot vampyrer, sender inn sin beste ‘mann’ for å rydde opp: Alucard. Ved hjelp av en veldig stor pistol tar han seg av situasjonen, men Seras Victoria blir truffet og holder på å dø. Alucard tilbyr henne å leve videre som en vampyr, og hun takker ja. Som nattens skapninger beskytter de Storbritannia mot alt som gjemmer seg i mørket.

Men det er ikke alltid lett. Seksjon 13 Iscariot, den katolske kirkes egne vampyrjegeravdeling, tråkker på Hellsing sine tær, og en mystisk tredjepart skaper kunstige vampyrer. Hva som følger er veldig mye blod og avrevne kroppsdeler. Denne serien stortrives med å være så blodig som det er mulig å være ,og gjør sitt beste for å overgå selv den mest blodige grindhouse-filmen som eksisterer.

Det er verdt å merke deg at det er to utgaver av Hellsing, Hellsing Animen og Hellsing Ultimate, en OVA (en serie med filmer). Hellsing Animen ble laget før tegneserien den ble basert på var ferdig, og uten noe særlig budsjett. Det betyr at animasjonene ikke er så gode og at plottet går helt bananas. Mitt råd er å late som animen ikke eksisterer og heller se Hellsing Ultimate. Så langt har bare åtte av de ti Ultimate-filmene fått en engelsk utgivelse, men de er veldig gode.

Ouran High School Host Club

Foto: Funimation
(Foto: Funimation)

For de som: Liker pene menn, liker pene jenter kledt som menn, liker å være nær døden av latter.

En ung jente må kle seg ut som en ung mann og forføre unge jenter.

Ok, så trengte noe annet enn bare gangstere, mordere og ikke-glitrende vampyrer på denne listen. Ouran High School Host Club handler om den ganske fattige jenten Haruhi Fujioka som begynner ved Ouran akademi, en skole for eliten. I søken etter et stille sted å studere vandrer hun inn i Host-klubben, hvor seks unge menn underholder skolens unge damer med te, samtaler og flørting. I sin desperasjon for å komme seg bort så ødelegger Haruhi en dyr vase, og må bli med i Host-klubben for å betale for den. Eneste problemet er at de andre tror hun er en gutt.

Det tar ikke lang tid før de andre forstår at hun er en jente, men da har hun allerede blitt introdusert som en gutt for klubbens klientell. Det som følger er en romantisk komedie (nøkkelord: komedie) med flere desperate planer for å skjule kjønnet hennes, og samtidig løse problemene til de andre studentene ved skolen. I tillegg til noen episoder der guttene i klubben innser at de liker Haruhi.

Nå er det sikkert noen av leserne (hovedsaklig de med y-kromosom) som tenker “dette må da være for jenter.” Og ja, det er det. Men det er også en parodi på romantiske komedier. Haruhi svarer på de fleste tåpelighetene fra gutta med bitende sarkasme og har ikke planer om å la de andre styre hva hun gjør på (ikke at hun alltid har et valg). Serien er også veldig klar over klisjeene innenfor sjangeren og har ingen problemer med å bryte den 4. veggen. For eksempel: på ett tidspunkt så erklærer en av karakterene seg for å være hovedpersonen i serien, og de andre guttene er de homoseksuelle bi-karakterene, og ber dem ikke krysse en linje han tegner i gulvet. Dette blir naturlig nok ikke tatt godt i mot.

En slik grad av selvinnsikt, kombinert med slapstick, gjør at denne kan anbefales på det sterkeste.

Neon Genesis Evangelion (NB: for de modige!)

Foto: Manga Entertainment
(Foto: Manga Entertainment)

For de som: Vil se roboter slåss mot monstre, liker å være forvirret og/ eller ikke har nok traumer i livet sitt.
Shinji Ikari må sloss mot monstre, håndtere pappaproblemer og bli traumatisert.

La meg si det helt klart: Dette er ikke egentlig en god introduksjon til anime, men jeg følte at jeg burde ta den med. Neon Genesis Evangelion (ofte referert til som Eva) er en veldig innflytelsesrik anime, og man kan fremdeles se merket av den i dagens anime.

Shinji Ikari kommer til Tokyo-3 etter beskjed fra sin far. Han blir plukket opp samtidig som et gigantisk monster angriper byen og han får ordre om å styre en gigantisk robot for å stoppe monstre. Etter mye om og men så befinner han seg bak kontrollene og klarer akkurat å stoppe angrepet. Han blir informert om at flere monstre vil komme og at han må styre roboten for å beskytte verden. Det som følger er forvirrende, metafysisk filosofi og veldig mange traumer, både for Shinji, de andre karakterene i serien og den som måtte se på.

Serien begynner ganske lett, med et ukens monster formular, men etterhvert som tiden går blir det mindre kamper, og mer fokus på den mentale tilstanden til alle som finnes i serien. Det sier noe at den mest tilpasse skapningen i serien er en pingvin, og selv denne har en mørk fortid.

Serien har en 26 episoders anime og en film, End of Evangelion, som avslutter serien. Det er litt viktig å få med seg denne, siden de gikk tom for penger under produksjonen av serien, så den har en veldig merkelig slutt (End of Evangelion er derimot den traumatiske slutten).

Det finnes også en OVA-serie som kalles Rebuild of Evangelion. Så langt har to av filmene, Evangelion 1.11 You Are (Not) Alone og Evangelion 2.22 You Can (Not) Advance, fått en vestlig utgivelse. Disse filmene ble produsert ti år etter den første serien, når han som produserte serien hadde mer penger og var mindre deprimert.

Den første filmen er stort sett bare en gjenfortelling av de første åtte episodene av animen, bare med mye bedre animasjon og spesialeffekter. Alene kan denne være en god film for noen som er nye til anime. Det er et par ting som kanskje forvirrer deg (hvorfor er det et blodspor på månen og hvorfor sitter det en naken mann der?) men det skulle ikke ha så mye å si.

I den andre filmen begynner ting å gå litt annerledes, med nye karakterer og et plot som går helt andre veier. Skal du se denne må du nesten ha sett den originale serien for å sette pris på endringene.

De nye filmene er ikke bare bedre animert, de er også mindre traumatiserende og mer optimistiske. Men ta det helt med ro. Den tredje filmen (som ikke er gitt ut på engelsk enda) er enda verre enn End of Evangelion. Du har blitt advart!

Anbefalte artikler