This content has been archived. It may no longer be relevant

Andre er villige til å gå et skritt videre.

Fandom er ikke lenger en sær klikk. Den har blitt et fenomen. I ukens episode får vi høre at fandoms gjør mye kult, og at enkelte av dem også gjør mye rart. Denne listen handler om dem det tipper litt over for.

Game of Thrones: Det er vel ikke bare fandomforumene som har lagt merke til hvor glad Martin er til å kverke karakterene sine? Sesong to av HBO-serien rakk så vidt å rulle seg ferdig over skjermen før bombetrusler, trusselbrev og fatwaer begynte å tikke inn på HBOs innbokser.

Men vent litt, HBO? Er ikke hele serien basert på en bokserie av George R. R. Martin?

True Blood: Da siste bok i bokserien True Blood kom i butikkene ble det storm i fandommens undergrunnsverden. Forfatteren Charlaine Harris fikk eposten og hjemmeadressen fylt med trusselbrev, selvmordsbrev og drapstrusler. Dette var også en av grunnene til at forfatteren kansellerte forfatterturneen i forbindelse med bokutgivelsen.

Harry Potter: Både sjalusi og begjær hører til de sju dødssyndene, og det med god grunn. Noen Harry Potter-fans ville tydeligvis ikke dele Daniel Radcliffe med noen andre. Når den unge skuespilleren finner seg en kjæreste, så er det hun, og ikke smukkasen som på takle fandommens hat. Metodene er allerede blitt ramset opp: Hatpost, hatpost og atter hatpost.

Doctor Who: Steven Moffat, produsenten av Doctor Who, måtte stenge twitterkontoen sin på grunn av hatmeldinger og dødstrusler. Han prøvde tydeligvis å slette ubehagelige meldinger etter hvert som de kom, men måtte til slutt gi opp. Ikke nok med det, da andre regissører og noen av vennene hans tok til orde for å forsvare Moffat, visste de nok ikke hvilke hatefulle krefter de utfordret. Nå har de også pådratt seg et «twitterproblem».

Twilight: I Amerika finnes det anmeldte drapsforsøk på folk som har uttalt seg kritisk om bøkene. Blant annet var det noen hardcorefans som snek seg etter en jente og skjøt en nødrakett mot henne. Det kan også nevnes at skuespilleren som spiller Bella får jevnlig trusler og hatmeldinger på grunn av ryktene om et sidesprang, og Robert Pattison som spiller Edward må jevnlig løpe fra ungdommer som kutter opp armen sin og ber ham om å suge blodet deres. Nei, nei! Dette er ikke for barn.

Man kan gjøre mye moro som fandom: Dra på arrangementer, skrive blogg, eller til og med skrive egne bøker og historier med favorittkarakterene i yndlingshistoriene. Kanskje enkelte mennesker mangler fantasi til å dikte egne historier, og trenger forfatterne til å skape dem etter deres skjema. Dette er uansett ukult.

Hva er egentlig fandom? Hva driver de med? Vi har gravd opp den nyttige informasjonen og de syke historiene i ukens episode av Med Gandalf til Galaksen.

Anbefalte artikler