De første scifi-bøkene

This content has been archived. It may no longer be relevant

Den eldste science fiction-fortellingen er fra 1500-tallet, og en av dem er skrevet av en bergenser. Med Gandalf til galaksen har tatt for seg de første science fiction-verkene.

1. Somnium – en reise til månen (1608)

 It happened one night that after watching the stars and the moon, I went to bed and fell into a very deep sleep. In my sleep I seemed to be reading a book bought from the fair. It contents were as follows.

Boka ble skrevet av Johannes Kepler, en tysk vitenskapsmann som var den første som beskrev planetenes orbitaler, en gang mellom 1620 og 1630. Somnium kombinerte en magisk reise til månen (ved hjelp av heks) med genuin vitenskap. I vår tid ville boka blitt kalt “hard science fiction”, mens Johannes Keplers samtid hang seg opp i hekse-delen og bestemte seg for å etterforske hans mor for hekseri. Det tok Kepler fem år å få henne fri, og boka ble først gitt ut i sin helhet etter hans død.

Kun visse deler av Somnium er tilgjengelige på nett, da den første engelske oversettelsen er fra 1900-tallet, og derfor fremdeles beskyttet av åndsverksloven. Du kan lese delene her.

 

2. Utopia – den første dystopien (1516)

Henry VIII., the unconquered King of England, a prince adorned with all the virtues that become a great monarch, having some differences of no small consequence with Charles the most serene Prince of Castile, sent me into Flanders, as his ambassador, for treating and composing matters between them.

Dette er hvor det blir litt komplisert. Thomas More skrev boka Utopia, som i følge seg selv beskriver et perfekt samfunn. Ingen eiendom, få lover og ingen advokater. Alle innbyggere bidrar til nødvendig arbeid, mens slaver tar seg av grovarbeidet.

Kunnskap og kultur står i høysetet, men hvem du bor med og når du dør er det staten som bestemmer. På den måten, er Utopia ironisk nok den første dystopien, da samfunnet som beskrives ligger langt fra både vårt og 1500-tallets idealsamfunn.

Boka finnes i sin helhet på Project Gutenberg.

3. The Reign of George IV, 1900 – 1925  – en fremtidsroman  (1763)

The very first acts of this Prince’s reign l were such as caught the attention of all Europe; they indicated not only a soaring genius, but a judgement far beyond his years.

Denne boka var Samuel Maddens andre forsøk på en fremtidsroman, men den første (Memoirs of the Twentieth Century) er så pinne kjedelig at jeg skal spare deg beskrivelsen. Lik senere fremtidsromaner som Orwells 1984 og Arthur C Clarces 2001 – En Romodyssé var ikke målet med boka å være rett, men å advare mot en mulig fremtid. I Maddens tilfelle var dette en verden hvor Frankrike og Russland hadde bygget seg opp til stormakter som slukte Europa.

Boka kan leses i sin helhet her.

4. Micromegas – et romvesen besøker jorden (1752)

On one of the planets that orbits the star named Sirius there lived a spirited young man, who I had the honor of meeting on the last voyage he made to our little ant hill. He was called Micromegas, a fitting name for anyone so great. He was eight leagues tall, or 24,000 geometric paces of five feet each.

Mikromegas bor på en av planetene som omkranser stjernen Sirius. Han er nær 450 år gammel, og dermed snart tenåring. Etter å ha skrevet en bok om planetens insekter, som på knappe 30 meter er for små til å observeres i mikroskop blir han bannlyst i 800 år, og bestemmer seg for å oppdage universet.

Voltaire er mest kjent for sitt arbeid for menneskerettigheter, nesten før begrepet fantes. Han jobbet for å endre det franske rettssystemet, svekke adelens grep om landet og hans tekster var blant dem som dannet grunnlaget både for den franske og den amerikanske revolusjonen. Det hører til historien at Micromegas ikke er særlig imponert når han møter jordboerene.

Du kan lese hele Micromegas her.

5. Nils Klims reise til den underjordiske verden – reisen til en “hul verden” (1741)

I året 1664 gjorde jeg meg klar til å dra tilbake til mitt hjemland, etter at jeg hadde bestått både filosofisk og teologisk eksamen ved universitetet i Danmark med laud; og jeg gikk om bord på et skip som skulle til Bergen i Norge.

Eneste boka på lista skrevet av en nordmann måtte selvfølgelig vært skrevet av en bergenser. I 1741 skrev Ludvig Holberg om mannen som faller ned et hull på Fløyen og ender opp på en underjordisk planet, i et land hvor alt er snudd på hodet. Kvinner og menn er likestilt! Det er religionsfrihet! Nils Klim besøker også andre land på den samme planeten, og returnerer til det første landet med en knasende god idé: forby kvinner i parlamentet!

Lik Gullivers reiser er det brodder gjemt under en underholdende historie, og Holberg valgte å gi ut boka i Tyskland for å slippe bråket den ville skapt i Danmark-Norge.

I Europa ble den så populær at Poe refererer til den i en av sine noveller, og boka ble i 1978 gitt ut på norsk, og kan leses fra nasjonalbibliotekets samlinger (NO) eller project Gutenberg (ENG).

Anbefalte artikler