So u want to read fan fiction?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Fan fiction er et historier skrevet av fans basert på et eksisterende verk, og forkortes ofte til fiction eller bare fic.  En kan skrive fan fiction om alt. Å da mener jeg ALT alt. Det verket eller universet orginalhistoien finner sted i kalles et fandom, og man skriver da fiction for en bestemt fandom. Hvis ikke det er en crossover da. Det er en fic hvor handlingen ligger i to eller flere fandomer. Uansett, fan fiction kan være en vidunderlig verden av nye historier som bare ligger å venter på deg.

Men, før du drar ut på leiting etter fics å lese, la oss ta for oss litt av terminologien du kommer til å møte på din vei.

Pairing/ship/shipping

En pairing er en romantisk kobling av to karakterer. Ship, eller shipping, er en forkortelse av relationship. Hvis du vil være ekstra kul råder jeg alle til å multishippe. Ikke tvihold på en pairing. “Ship all the characters. Always.” En shipper er forøvrig en som holder med ett bestemt ship. Komplisert? La oss ta ett enkelt eksempel. Harry/Ginny fra Harry Potter serien er en ship, og de som synes at dette er en tipp topp pairing er da Harry/Ginny shippere!

Gen og Het

Hvis en fic har betegnelsen gen har den som regel ingen pairing. Dette er rett og slett en fic hvor eventyret fortsetter uten at den har lagt fokus på pairing eller shipping. Het er betegnelsen som brukes for forhold hvor den ene er kvinne og den andre er mann, altså en pairing mellom to av motsatt kjønn. Ellers har man variantene slash og femslash når der er snakk om to menn eller to kvinner i pairingen.

Alternate Universe/Alternate Reality

Disse  bruker samme karakterer, men følger ikke det fastsatte universets regler. Eksempelvis har man Harry Potter fiction, men i et univers hvor magi ikke eksisterer. Eller Merlin satt i nåtiden, og Teen Wolf hvor ingen er varulver osv. Betegnelsene brukes mye om hverandre, men teknisk sett er AU når hele universet er forandret (HP i verdenrommet og kanskje uten magi), mens AR er når virkeligheten er noe endret (Harry er Slytherin).

Cannon og Fannon

Cannon er en betegnelse som brukes for å fortelle oss at den følger ”spillereglene” som er satt i orginal-verket. Altså, cannon er ting som skjer i boken, filmen eller TV serien. Fannon er når man tar en fandoms egne regler og virkelighetsforståelse inn i bildet. I Teen Wolf fandomen vet man ikke navnet til Stiles sin far, Sheriff Stilinski, men i fannon er hans navn blitt John. Så man finner ham ofte omtalt som John i fiction, selv om man ikke vet hva navnet egentlig skulle være. Det ble bare alment godkjent at det var John i fan fiction. Det er da fannon.

Go forth

Dette har vært deres første leksjon i fan fiction 101 og vi har gått igjennom de mest grunnleggende termene en kommer over når man bestemmer seg for å være en del av vår verden. Ønsker du nå å begynne å lese, så anbefaler vi spesielt Archive of Our Own.

Anbefalte artikler