Supernaturalbøker…?

This content has been archived. It may no longer be relevant

For de uinvidde handler Supernatural om to brødre som jakter ned monster i ulike variasjoner. Serien er nå i sin niende sesong og ser ikke ut til å skulle stoppe opp med det første. Det kommer ikke som en overraskelse at de dermed har bøker til serien også.

Bokomslaget i kjent Supernatural stil. (Foto: The CW & TitanBooks)

Den heldige utkårete denne gangen er Bone Key av Keith R.A. DeCandido. Hendelsene i boka tar sted rett etter A very Supernatural Christmas i sesong tre av serien, og har i teorien et ganske spennende innehold med handling lagt til Key West i Florida. Det er en historie om turguider og uskyldige som dør på mystiske vis og eldgamle krefter på jakt etter hevn. Hadde dette vært en episode hadde jeg ikke en gang nølt med å se den, men i bokformat… Tja, jeg var litt skeptisk.

Det positive

Man får et innblikk i karakterens tankegang

Når har man ikke lurt på hva som befinner seg bak de (nydelige) øynene til Dean? Vel, nå får vi vite det. Vi får satt oss mye mer inn i livssituasjonen deres og medlidenheten bare øker. Dette er sesongen hvor Dean solgte sjelen sin for Sams liv, og det gjør nesten litt vondt å lese.

“Skremmefaktoren” øker

Det tv-serien kan bygge opp ved hjelp av skummel bakgrunnsmusikk og mørke klipp, tar bøkene igjen ved detaljerte beskrivelser av offerets horror. Boken er ikke avhengig av gode skuespillere for å kunne gjøre det skummelt, her er det kun fantasien som setter grenser. Hva er vel ikke mer creepy enn en dukke som dreper? Jeg ,som er litt lettskremt, har iallefall nok mentale bilder til å ha problemer med å sove.

Ulike typer spøkelser

Creds for å kombinere hevngjerrige indianere, Hemingway, demoner og en dukke. De to sistnevnte dreper, hvis det skulle være noe overraskelse. Da av ulike grunner, og handlingene flyter etter hvert litt over til å bli en sammenhengende handling. Spøkelsene passer fint inn med de tidligere sesongenes monster.

Spilleliste

Bakerst i boken har forfatteren oppgitt en spilleliste over sanger man kan høre mens man leser boken, for å kunne leve seg litt mer inn. Alle sangene passer fint inn med stemningen og musikken generelt i serien. Problemet er bare at den var bakerst i boken.

Det negative

Ingen Jensen Ackles

jensenackles
Hvem trenger vel ikke litt Dean Winchester (spilt av Jensen Ackles) i deres liv? (Foto: The CW)

Dette punktet snakker egentlig for seg selv. Til og med min (kremt) tjueniårige tante er enig. Veldig enig.

To prologer og en innledning

Jeg har kanskje ikke et dypt hat for prologer, men to prologer? Really? Det er måte på hvor mye man gidder å lese når det ikke skjer noe spennende. Boken kunne lett ha klart seg uten disse to. De blir mer som et tillegg til selve historien og er mer relevant for alle som ikke har sett tv-serien, altså ingen.

Forutsigbart

Mulig det kan være fordi jeg har sett alle 186 episodene og gangen i episoden som regel er den samme, men det er da mulig å ha litt overraskelser? Bare littegrann? Klisjeer er ikke alltid noe man burde omfavne.

Not in character?

For meg var ikke disse versjonene av Sam og Dean helt troverdige. Greit nok at det er mange ting vi egentlig aldri får vite, men siden når har Dean bekymret seg for at all junkfooden skal gi han blodprop? Han lever jo for den maten! Og med tanke på at han har solgt sjelen sin og snart skal dø så tviler jeg på at han hadde brydd seg. På den andre siden så er det flere ting som fungerer bra, kanskje jeg bare er altfor kritisk.

Seriøst, ingen Jensen Ackles.

Se bildet.

Konklusjon

Tv-serien er selvfølgelig bedre, men boken er ikke så dum den heller. Hvor mye kan man egentlig forvente av en bok basert på en tv-serie? Handlingen er solid og karakterene funker til en viss grad. Bakgrunnshistorien er selvfølgelig et pluss, så lenge man ikke har noe i mot enkelte kunsteriske friheter. Enkel underholdning rett og slett! Men hvis jeg kunne valgt så hadde jeg neppe lest den på nytt. You’re welcome world.

 

Anbefalte artikler