Enkle kuttemetoder av basisvarer

This content has been archived. It may no longer be relevant

Video med kutteteknikk nederst i saken.

Vi i Ettersmak, matprogrammet på Studentradioen i Bergen, er alltid opptatt av å komme med tips og triks til lærevillige studenter eller andre matinteresserte. Derfor ønsker jeg  å komme med noen enkle kutteteknikker som forhåpentligvis kan gjøre matlagingen din litt lettere. Kutteteknikk er viktig i en hektisk studenthverdag, og med litt øving kan nettopp du bli flinkere.

Riktig utstyr

Noe av det viktigste for å bli god til å kutte grønnsaker og frukt, er skikkelig utstyr. Det første man trenger er en god skjærefjøl, og her finnes det utrolig mange varianter. De mest vanlige er av plastikk eller tre.

Det beste med skjærefjøler av plastikk, er at du kan velge ulike farger, slik at du unngår kryssforurensning. Kryssforurensing betyr at mikroorganismer kommer fra uren mat over til et matprodukt som er rent, som for eksempel når du bruker samme skjærefjøl på både kjøtt og grønnsaker. I slike situasjoner er det anbefalt å ha for eksempel en rød skjærefjøl til kjøtt, og en grønn til grønnsaker. Også når du kutter kylling og løk, bør man bruke egne skjærefjøler for dette, da for eksempel løken kan sette veldig mye løksmak i skjærefjølen.

Det beste med skjærefjøler av tre, er at de er robust, tåler mye, ligger godt på kjøkkenbenken og de er mer hygienisk å bruke. Bakterier og smak har vanskeligere for å sette seg i en trefjøl enn en plastikkfjøl. Likevel kan det også sette seg bakterier i skjærefjøler av tre, spesielt når skjærefjølen begynner å flise når den er godt brukt, eller når matrester setter seg i sprekkene.

En god skjærefjøl er viktig på kjøkkenet. (Foto: Morten Joki Haukeberg
En god skjærefjøl er viktig på kjøkkenet. (Foto: Morten Joki Haukeberg/SRIB)

Bedre med én god, enn mange dårlige

En god skjærefjøl trenger også en god kniv. Det spiller egentlig liten rolle hvilken kniv det er, så lenge den er skarp nok. Så med andre ord, det er bedre å ha én skikkelig god kniv, enn mange sløve og dårlige. Lillebroren til kniven er også viktig å ha, nemlig slipestålet. Denne skal du bruke til å vedlikeholde kniven din, og holde den skarp til en hver tid. Bruker du slipestålet flittig, vil det bare være nødvendig med 5-6 drag på slipestålet. Dette gjør at kniven vil holde seg skarp hele tiden.

Det finnes også veldig mye utstyr på markedet for å hjelpe deg med kuttingen på kjøkkenet. For eksempel er en løkkutter med spesielle blader en genial sak. Du deler løken i to, hiver den i boksen med kuttebladene, snurrer den rundt, og vips så har du grovhakket løk. Det kan likevel være upraktisk å ha mange store apparater på kjøkkenet for å hjelpe deg med kuttingen, mestrer du da kniven og dens allsidighet, vil du bli en mester på kutteteknikk.

God kniv er viktig. Jeg bruker en med hull i slik at grønnsaker ikke henger seg på kniven (Foto: Morten Joki Haukeberg)
En god kniv er viktig. Jeg bruker en med hull i slik at grønnsaker ikke henger seg på kniven. (Foto: Morten Joki Haukeberg/SRIB)

Grunnleggende kutteteknikk

Klarer du å mestre en grunnleggende god kutteteknikk, vil du ikke bare gjøre matlagingen enklere, men du vil også bli mer kreativ på kjøkkenet. Etter hvert som kutteteknikken setter seg, vil du begynne å bli mer avansert i kuttingen din, overraske deg selv, og gjester som kommer på besøk. De vil kanskje merke seg at pyntingen av rettene har forbedret seg, og at frukt og grønnsaker i matretter ser mer innbydende ut.

Likevel handler det ikke bare om tid eller kreativitet. Klarer du for eksempel å kutte relativt store biter til tacomiddagen, vil du merke at tacoen faktisk smaker litt bedre. Fordi alle bitene er like store, vil smakene også samle seg mer sammen. Dette gjelder også for grønnsaker som skal kokes. Du vil da få et mye bedre resultat om alle bitene er identiske. Alle grønnsakene blir da like godt kokt, og man får en mye større kontroll på konsistensen man ønsker å ha.

Kutting av basisvarer

Under har jeg lagt ved en video hvor jeg viser noen grunnleggende kutteteknikker som kan brukes til for eksempel taco, salater og supper. I denne omgang valgte jeg å bruke løk, gulrot, paprika og agurk. Dette er basisvarer som mange ofte har i kjøleskapet sitt. Jeg valgte å bruke nettopp disse grønnsakene for å vise at én spesiell kutteteknikk kan gå igjen i flere typer grønnsaker, kjøtt, fisk eller frukt.

Lykke til med kuttingen!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=DnMwN6dF2Ow]

Anbefalte artikler