Radiotryne: Arill Riise

This content has been archived. It may no longer be relevant

 

– Jeg ble plukket opp av NRK etter tiden i Studentradioen, så jeg hadde sannsynligvis et visst talent, da, sier han med glimt i øyet.

Ved siden av studiene i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, var Riise med i Studentradioen som programleder for morgensendingen våren 1983 – rett etter at radioen ble stiftet. Han er dermed en av de første stemmene man kunne høre på den første nærradioen i Bergen.

– Hvordan så radioen ut da?

– Det var veldig hjemmesnekret, og bar preg av at vi var i startgropa. Vi hadde kun ett rom på det gamle studentsenteret, hvor studio og redaksjonslokale var i ett. Mikrofonene sto på bordet sammen med platespilleren. Det var langt ifra noe studio slik vi kjenner det i dag.

LES OGSÅ: Radiotryne: Olav og Christian fra Vinterhagen

Ungdomsopprør og monopol

Under studietiden til nyhetsankeren var det få studentaktiviteter. Det var debatter på fredagene i Studentersamfunnet, i tillegg til en filmklubb. Utenom dette var det lite studentene kunne engasjere seg i.

– Studietiden min var rett etter ungdomsopprøret og radikaliseringen med AKP, og kommunismens frammarsj i studentlivet som skjedde på 70-tallet, så kulturlivet blant studentene lå ganske øde i etterdønningene av det, sier han.

Nettopp derfor ble han med i Studentradioen – det nye kulturelle tilbudet som samlet og engasjerte studentene både i redaksjonslokalet og rundt radioapparatene.

Studietiden hans var også mens NRK fortsatt hadde monopol på radio og fjernsyn, hvor Norge kun hadde én TV-kanal og én radiokanal. Sunnmøringen forteller at oppstarten av Studentradioen i Bergen ga et tilbud mange ikke hadde hatt før, i en ellers mørk tid for det offentlige ordskiftet.

– NRK var ganske forsteinet og gammelmodig, mens vi hadde morgensendinger med ungdommelig musikk og debatter. Det ble en slags forløsning at Studentradioen kom, og vi var på mange måter med på å legge grunnlaget for at NRK-monopolet skulle forvitre. Vi skjønte ikke da at vi var med på starten av det mediemangfoldet vi ser i dag.

Etter over 30 år i mediebransjen ser han tilbake på tiden i Studentradioen med stor glede, men han innrømmer at de feilet mye.

– Studentradioen var som noen dyr som ble sluppet ut på vårbeite – vi var veldig teknisk ufullstendige på mange måter, men vi gikk inn i det med liv og lyst. Det var veldig gøy. I ettertid hadde det sikkert vært interessant å høre alle feilene vi gjorde. Det var utrolig mye som ble tatt på sparket, forteller han lattermildt.

Dessverre har ikke Studentradioen fått digitalisert noen av opptakene fra den spede begynnelse enda.

LES OGSÅ: Radiotryne: Andreas Opsvik

Dette er slik vi nå er blitt vant til å se Arill Riise, i det både han og mange studenter mener er drømmejobben. – Det finnes ingen bedre jobb en denne, sier han. (Foto: Martine Å. Markussen)
Dette er slik vi nå er blitt vant til å se Arill Riise, i det både han og mange studenter mener er drømmejobben. – Det finnes ingen bedre jobb en denne, sier han. (Foto: Martine Å. Markussen)

Ikke nervøs, men spent

Etter å ha blitt oppdaget av NRK i 1983, fikk Riise sommerjobb hos mediehuset. Han jobbet hele 20 år i NRK, før han i 2003 begynte i det private næringslivet som informasjonssjef. Deretter kom han til TV2 i 2006, hvor han fortsatt er å se. I løpet av en dag er det et mangfold av ting han skal igjennom. Det er store sprang mellom både nasjonale og internasjonale nyheter, og selv om han skriver ned og forbereder det han skal si mens han er på skjermen, er nyhetene en produksjonsprosess der han alltid må være forberedt på at hva som helst kan skje. Likevel er det sjelden han er nervøs.

– Jeg blir ikke nervøs nå lenger, men det er klart at jeg mange ganger er spent på hva som kan skje, sier han.

– Hva med når du presenterer alvorlige og triste hendelser, blir du nervøs da?

– Nei, men jeg merker noen ganger at jeg blir rørt av det. Det er ikke alltid man klarer å holde avstand. Særlig når det er barn involvert merker jeg at det går inn på meg.

LES OGSÅ: Radiotryne: Desta Marie Beeder

– Våg å ta sjanser! … men husk studiene.

Som student mener Riise at han var lite flittig. I tillegg til radioen spilte han volleyball på høyt nivå på Ulriken, det som nå heter Nyborg.

– Det var så mye å være opptatt av. Selv om jeg kom meg greit gjennom studiene, skulle jeg ønske at jeg brukte mer tid på lesesalen.

– Men siden du ble oppdaget etter semesteret i radioen, så har vel det hatt mye å si for karrieren din?

– Ja, Studentradioen har vært veldig viktig for meg. Først og fremst fordi jeg fant yrket mitt i den korte Studentradio-tiden. Det var først da jeg forsto at jeg ville bli journalist, selv om jeg hadde jobbet en del i lokalavis tidligere.

Han har dermed følgende tips å komme med dersom det er noen som lurer på om de skal begynne i radioen, eller om de ønsker å følge hans fotspor:

– Du må våge å ta sjanser. Jeg har et inntrykk av at dagens studenter er veldig redd for å dumme seg ut. Du må gi av deg selv og finne ut hva du liker best å jobbe med – og gå for det!

Likevel minner han om at studiene er viktigst, og at man ikke må tro på de som sier at de aldri leser og forbereder seg lite til eksamen.

– Stå på som f… med utdanninga. Man får ikke gode karakterer av å ikke studere, og det er veldig viktig i dagens konkurranse på arbeidsmarkedet at du tar studiene alvorlig.

 

Ønsker du å bli med i Studentradioen i Bergen og bli et radiotryne du også? Les mer og send inn din søknad her.

Anbefalte artikler