Bonussporet: Nakkasleng

This content has been archived. It may no longer be relevant

I serien Bonussporet gir vi i nettredaksjonen deg den ekstra bonusen av informasjon du ikke får servert gjennom de ukentlige radiosendingene. Denne uken er det fokus på nykommeren Nakkasleng, som er en av Studentradioens musikkprogram.

Hver torsdag klokken 22:00-23:00 kan du følge Kamilla og Johan på veien mot lærdom i metallen og hardrockens historie. De dekker musikksjangeren de uten tvil mener er hva som kan defineres som ekte musikk. I programmet kan du få høre en mellomting med alt som er fett, hvor klassisk radio-rock er lagt på hyllen for å vise folk hva som faktisk finnes der ute.

Ideen bak

Da Kamilla Sauvaleinen startet i Studentradioen hadde hun kun én visjon,; nemlig å starte sitt eget musikkprogram. Rettere sagt – sitt eget metallprogram. Gjennom flere semestre var hun med i radioens kulturprogram Førtito. Hun forklarer at den gode tiden hun hadde med å få i gang programmet ga henne bedre tid til å finne den riktige personen til å bli med på det. Hun sier videre:

– Det burde ikke finnes en studentradio som ikke har et skikkelig metallprogram.

Hun fikk med seg arkeologistudent og DJ på Hulen, Johan Knutsen. Dette skjedde da de en kveld møttes på Beyond the Gates, et metallarrangement Garage i Bergen er godt kjent for. Det å overbevise ham var ikke noe vanskelig, og i dag utfyller de hverandres kunnskaper for å lære lytterne, men også hverandre, mer om musikken og dens historie.

– Jeg ville starte et program som ikke fokuserer bare på black metal, slik mange kanskje får inntrykk av på grunn av alle “blackpackerne” som kommer til Norge. Black metal er bare toppen av isfjellet, forteller Sauvaleinen.

Kamilla forteller også at hun i en sen alder oppdaget det hun kaller ekte musikk, og derfor ikke kan like mye som andre gjerne kan. Derfor ser hun på programmet som en gylden mulighet for å lære mer, men samtidig lære fra seg hva hun allerede kan.

Nakkasleng_2
Kamilla Sauvaleinen er programleder for Studentradioens ferske program Nakkasleng. (Foto: Xin Li)

Fra Grell til Nakkasleng

– Hva skiller dere fra andre program?

– Det som skiller oss fra andre metallprogram er vel at vi holder det vi snakker om så basic som mulig. Mange liknende program tar gjerne praten på et litt høyere nivå, slik at man må kunne en del om musikken fra før av for å høre på, forteller Sauvalainen.

Samtidig drar de frem at de ikke nødvendigvis spiller alle klassikerne man gjerne tenker på med én gang man hører ordet metall.

Navnet til programmet kom de på under en fuktig kveld etter sitt første redaksjonsmøte i høst.

– Vi husker ikke så mye av den kvelden selv, men vi hadde med oss en heldig, eller skal vi si uheldig, person som har fortalt at vi bare kastet rundt oss med ord som hørtes relevante ut, forteller programlederen.

Hun avslører at de i utgangspunktet hadde bestemt seg for å kalle programmet for “Grell”, fordi de syns det passet, var kort, og fungerte til konseptet.

– Men plutselig datt “Nakkasleng” ut av en av oss, og da la vi fra oss alle de andre alternativene, sier Sauvaleinen.

Program for alle

Selv om mange kanskje skulle tro metallmusikk kun er for de spesielt interesserte, mener Sauvaleinen at programmet kan høres på av hvem som helst, uansett om lytterne er interessert i metall eller ikke.

Vi prøver å holde det så folkelig som mulig, sier hun.

– Vi er nok god underholdning for de fleste, legger Knutsen til.

Programlederen forklarer at de gjerne vil være et program for de som er mer eksperter enn dem selv, ved at de spiller god musikk, samtidig som de prøver å holde det på et allment nivå.

– Vi snakker ikke om ting som ikke allmenne folk vet noe om, vi prøver å holde en bred appell, forteller Sauvaleinen.

Mye å se fram til

Av høydepunkter hittil i det ferske programmet, vil begge programdeltakerne trekke fram sendingen de hadde i forbindelse med Blastfest her i Bergen.

– Den sendingen fungerte på en måte som et vendepunkt, hvor vi gikk fra sendinger med mye opplæring og informasjon, til å ha en egen sending om Blastfest-festivalen, som vi selv syns ble en mer jovial og folkelig sending, forteller Sauvaleinen.

– Hvordan føler dere det har gått så langt?

– Jeg syns egentlig det har gått bra. Det har vært et par sendinger der vi ikke har fått tilstrekkelig med tid til å forberede oss på grunn av studiene eller arrangementer, men vi har klart det også, sier Knutsen.

– Jeg syns vi har hatt god framgang, legger hans kvinnelige makker til.

Fremover har de mange gode planer, og de har spikret et spennende program utover våren.

– Vi har booket mange spennende personer til å komme på besøk til oss i studio, blant annet Tore Bratseth fra Bömbers, som kommer til en egen temasending, avslører Sauvaleinen. 

Sendingen med Bratseth er ventet å komme i løpet av april, så det er bare til å følge med. Nakkasleng hører du hver torsdag klokken 22:00-23:00 på Studentradioen i Bergen. 

Anbefalte artikler