Ikke undervurder sommerjobben

This content has been archived. It may no longer be relevant

Rønnaug Tveit, daglig leder ved Karrieresenteret, var vår ekspert på sommerjobber da vi prøvde å komme til bunns i hva det er studenter skal fokusere på når årets sommerjobb skal dras i land. Her får du presentert de viktigste punktene du bør ha tenkt over når du skal søke sommerjobb.

Presset mange studenter føler skal ikke undervurderes. I følge SSB-undersøkelsen ”Levekår blant studenter 2010” jobber seks av ti studenter regelmessig ved siden av studiene, og for å få endene til å møtes må mange gjerne jobbe i løpet av sommeren også, selv om man ønsker å unne seg en lang ferie etter endt eksamensperiode.

–  Ikke ha dårlig samvittighet om du unner deg ferie. Sommeren er lang, så jeg mener de fleste vil klare å jobbe noen uker og unne seg litt ferie. Det må være en tid for ferie og en tid for arbeid, sier daglig leder ved Karrieresenteret.

Hør alt du trenger å vite om sommerjobb:
[audio: https://srib.no/wp-content/uploads/2014/03/sommerjobb-ronnaug-tveit.mp3]

Det viktigste når man søker sommerjobb

Studenter synes gjerne det er viktig å ha en sommerjobb som er relevant for den fremtidige karriereveien. Det er ikke alltid like lett å finne noe som er relevant, men du må ikke unngå å ta deg sommerjobb av den grunn.

– Mange er opptatt av relevans, men det viktigste er å ha en jobb. Både for inntekten sin del, men også slik at du kan vise fremtidige arbeidsgivere at du faktisk har jobbet. Det at jobben skal være relevant trenger du ikke stresse så mye med, forteller Tveit.

Det er ingen grunn til å være kritisk til din egen CV og sensurere jobber, selv om jobbene du har hatt tidligere ikke nødvendigvis er relevante for din utdannelse.

– Jeg tenker at alle jobber ser bra ut på en CV, stort sett. Vitsen med å liste opp tidligere jobber og verv på en CV er å vise at du faktisk har gjort noe, og ikke bare sittet på rompa hele sommeren. Sånn sett er urelevante jobber positivt i seg selv. Husk at det er store bransjer som trenger dere studenter om sommeren, sier Tveit til lytterne.

Vær dog noe kritisk til hvilke type jobber du tar med på din CV. Særlig hvis jobbene er av en slik karakter at du ikke forteller til besteforeldrene dine hva du har jobbet med. På Karrieresenteret som ligger på Studentsenteret i Bergen tar de i mot drop in- timer, der de kan hjelpe deg med CV-skrivingen.

Hvilke jobber skal du se etter?

Store bransjer trenger ekstra ansatte i sommermånedene. Karrieresenteret tipser om helsesektoren, transport, handel, turisme og ikke minst restaurant- og utelivsbransjen.

Selv om man ikke skulle finne en jobb som er karriereaktuell, kan man tenke seg at mange egenskaper som er viktig innenfor ditt felt er overførbare til andre bransjer.

– Er du lærerstudent innehar du gjerne god formidlingsevne, og jeg så at turistkontoret i Bergen trengte sommeransatte. Om du går på Det humanistiske fakultet og senere ønsker deg jobb i forlag, trenger du ikke tenke sykehjem, men for eksempel en bokhandel. Sånne måter å tenke på kan gi deg en jobb innen relevant bransje eller firma, selv om det ikke nødvendigvis er relevant jobb, tipser Tveit.

Søknadsskrivetips

Mange  synes det er vanskelig å skrive en søknad. Å skryte uhemmet av seg selv ligger gjerne ikke i nordmenns natur og kultur, derfor sitter det langt inne å kunne liste opp egne gode egenskaper.

Rønnaug Tveit gir deg her noen gode tips til hva du skal tenke på når du skriver søknad, slik at nettopp din søknad havner øverst i bunken hos arbeidsgiveren:

  1. Vær litt vågal når du søker sommerjobb, tør!
  2. Legg vekt på motivasjonen din.
  3. Drei fokuset i søknaden over fra deg selv og til bedriften du søker jobb hos.
  4. Legg vekt på hva DU kan bidra med og hvorfor du vil jobbe akkurat der.
  5. Tilby din arbeidskapasitet.
  6. Tenk over hva slags stil og tone du skriver søknaden i.
  7. Les korrektur på søknaden både én og to ganger. En feil er tilgivelig, to feil slurv.
  8. Har du et hyggelig bilde, og du har snakket med en bedrift tidligere, kan det være lurt å ha med et bilde på CV.

Med disse tipsene skal du prøve å få frem din egen personlighet i søknaden. Det er ikke lett, men det går an.

Hva gjør du på intervjuet?

Tveit foreslår at du forbereder deg særlig på tre spørsmål du alltid får. ”Fortell litt om deg selv”,  ”hvorfor vil du ha denne jobben?” og ”hvorfor skal vi velge deg?” er gjengangere.

– Du trenger ikke nødvendigvis å snakke deg selv så veldig opp og argumentere for at de skal velge deg, du skal bare være deg selv. Husk på at de også ser etter en person å spise lunsj med som er hyggelig, minner Tveit om.

Anbefalte artikler