Stop, hammer time!

This content has been archived. It may no longer be relevant

For noen kommer julen tidligere enn for andre.

I år er artikkelforfatteren blant de som har tatt julen litt på forskudd. Ikke bare har jeg nytt julebrus og den klassiske julemarsipanen fra julerøde poser, men jeg har også brukt tid på å forme marsipanfigurer, bake sandnøtter og ha en skikkelig julemiddag. Gaver ble utvekslet, og selvfølgelig har jeg også laget et pepperkakehus.

Sistnevnte var et av kravene min søster hadde for at julefeiringen skulle bli en suksess. Hun var også grunnen til at høytiden ble fremskyndet til begynnelsen av oktober, da hun om få uker flytter til den andre siden av den store dammen.

Lang prosess

Man lærer som kjent så lenge man lever, og det var mye lærdom å hente fra å feire jul i oktober. Det viktigste jeg lærte i løpet av de dagene julefeiringen varte, er at det tar tid å lage et pepperkakehus. Lang tid. Spesielt om det ikke bare er et pepperkakehus som skal bygges, men derimot en pepperkakestavkirke. Prosessen må tas i flere steg, og det går lett flere dager før du har byggverket ditt ferdig montert til fotografering for selvskryt på sosiale medier.

synlar_pepperkakehus_3
Et skikkelig pepperkakebygg krever en byggeplass og gode plantegninger. (Foto: Synne Larsen)

Den første dagen skal  deigen lages, og over natten skal den oppholde seg i kjøleskapet. Hjemmelaget deig er selvsagt det beste, og dessuten er det vanskelig å komme over kjøpedeig på denne tiden av året. Neste dag kan man hente frem deigen og begynne kjevle- og småspisejobbene som går parallelt under hele utbakingsprosessen.

Her er det viktig at gode plantegninger er på plass, og at man har satt av en god porsjon av dagen. Inspirasjon til fantastiske pepperkakeverk finner man mange steder på nettet og kreativiteten bør å få utfolde seg fritt. Det blir aldri galt å ha diverse statsbygg, stavkirker og turistattraksjoner i pepperkakeversjon.

Ikke så smertefritt som først antatt

Selv om pepperkakehusbygging er kjent som en hyggelig aktivitet man gjerne bedriver med hele familien tilstede er den ikke helt fri for smerte.

Den første smerten kan som oftest unngås ved at man huker tak i en voksen person som kan ta seg av limingen med smeltet sukker. Dette limet blir nemlig veldig varmt, og fungerer svært dårlig i kombinasjon med ubeskyttet hud, noe jeg selv fikk erfare i år.

Andresmerten er derimot uunngåelig da det å rive huset ned er en like stor tradisjon som det er å sette det sammen. Smerten kommer selvfølgelig av det at man husker hvor mye tid og krefter man har lagt ned i arbeidet som så lett knuses med en hammer.

Hør Studentmorgen knuse pepperkakestavkirken:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2013/10/Et-pepperkakehus-skal-knuses.mp3]

Det som tok mange timer å planlegge, mikse, bake ut, steke, montere og dekorere, er knust til en ugjenkjennlig haug med spiselig ødelagt byggemateriale på under fire minutter. Eneste positive med det er at det er en flott måte å bli kvitt agressjon, skaper god stemning i alle aldersgrupper og at man effektivt får dekorert omgivelsene med velduftende smuler.

Martin Hjelle og Johanna Hauge gikk løs på rivningsprosjektet med stor glede. (Foto: Synne Larsen)
Martin Hjelle og Johanna Hauge gikk løs på rivningsprosjektet med stor glede. (Foto: Synne Larsen)

(Toppfoto: Synne Larsen)

Anbefalte artikler