Studentenes Messias?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Det var en særdeles politisk korrekt antrukket Mathias Fischer som stilte til intervju hos Studentmorgen mandag denne uken. Den grønne Venstre-t-skjorten var på plass som det seg hør og bør for en av Norge kanskje fremtidige styreskapteiner. Grønt, en håpets farge.

Seier i sikte?

Men først og fremst er det valg, og før man kan utrette noe som helst som politiker må slike valg vinnes. Måten dette tradisjonelt sett gjøres på er ved å kjempe for saker som trekker og mobiliserer potensielle velgere. At Mathias gjerne vil hjelpe sine medstudenter til en bedre hverdag virker dermed som et godt utgangspunkt for en spennende valgkamp. Kombinert med det faktum at ungutten fra Skjold i Bergen er Venstre sin 3. kandidat for en plass på Stortinget den kommende høsten, ser det slettes ikke verst ut.

Økt studiestøtte + mindre pengebruk = ?

Studenter som de fleste av oss jo er, vet vi alle at studentlivet har sine gode og dårlige perioder. Mange av oss merker nok at pengene ikke strekker til når studieåret igjen nærmer seg slutten, og man står der på butikken i midten av juni med en pakke knekkebrød og makrell i tomat. At vi statistisk sett nå har den laveste studiestøtten på over 20 år i forhold til kapitalveksten i samfunnet er en heller sørgelig nyhet. Hvor fantastisk hadde det ikke da vært å få utbetalt studielån i en ekstra, sårt trengt, måned? Hvis det blir Mathias og Venstre som sitter ved roret fra høsten av skal dette visstnok ikke bare være en falmet illusjon på horisonten lengre.

Mathias på sin side synes det er merkelig at tiltaket ikke allerede er blitt innført i løpet av den rødgrønne regjeringstiden, da alle tre partier hadde 11 måneders studiestøtte som et punkt på partiprogrammene ved forrige valg.

– Utbetaling i juni vil nok hjelpe mange, slår Fischer fast.

Partikollega Sveinung Rotevatns virket dessverre svært bekymret under årets landsmøte, da spesielt angående den rødgrønne regjeringen sin usensurerte pengebruk de siste åtte årene. Han er redd at innen tre regjeringsperioder – kanskje fire –  så vil det om pengesløsingen fortsetter i samme mønster ikke være midler igjen i oljefondet til å opprettholde dagens velferdsstat

Så hvordan skal økonomisk krevende tiltak kunne iverksettes hvis en del av målet er å bruke mindre midler fra oljefondet, samtidig som utdanningssektoren skal styrkes og den offentlige sektoren stadig bygges ut?

Ærlig som den unge politikeren er kommer svaret kjapt og konsist; det må kuttes andre steder, som i den offentlige sektoren – som ifølge Mathias har godt av effektivisering – i tillegg til at  penger som sykelønn kan reduseres. Hardere linjer må innføres, noe som selvfølgelig ikke vil glede alle, men som i det lange løp vil være det beste for majoriteten av befolkningen. Ved å knipe igjen i distribusjonen av oljefinansierte midler vil man også styrke det norske næringslivet.

Studentboliger: flere og billigere

Videre ønsker bergensgutten å bygge flere og rimeligere studentboliger, noe de fleste av oss nok vil juble for. For hvem har lenger råd til å betale i snitt 4500 kr i leie hver måned (i tillegg til strøm og internett) uten å måtte jobbe en god del dager, samtidig som studiene teoretisk sett skal prioriteres? Sannsynligvis de færreste blant oss. På den andre siden er nok noen jobbdager i måneden viktig for å koble litt av fra krevende dager på lesesalen. Dog alt med måte, kjære politikere.

Som et tredje gode til landets studenter vil Mathias gi oss muligheten til å ha to fastleger, for å dekke behovet en har både når en oppholder seg i studiebyen og i hjembyen.

Praktisk, men er det nødvendig? Time will show, og det er et interessant forslag.

– Bedre pedagoger vil være en fremtidig investering

Når det kommer til Bergen som studentby og spesielt vår kjære hovedinstitusjon, UiB, skulle Venstres stortingshåp gjerne forbedret utdanningsnivået. Primært ved å øke og belønne pedagogisk flinke forelesere og professorer, da disse vil motivere og engasjere studentene mer. Til dette må det selvsagt bevilges mer midler. Dette har Mathias heldigvis ingen problemer med, da en god utdanningsinstitusjon som med tiden resulterer i internasjonalt mer komeptansedyktige studenter vil være en fremtidig investering, både for norsk næringsliv, men også for egne studenter som vil høste større anerkjennelse utenfor landets grenser.

En annen måte han vil styrke fremtidens Norge på er ved å innføre 3.språk som et valgfag allerede i grunnskolen.

– Mer språk på et tidligere stadium vil gjøre norske elever bedre rustet til en stadig mer internasjonal arbeidshverdag.

– Engasjer dere, utgjør en forskjell

Avslutningsvis hadde Mathias spesielt et råd til byens ferske studenter:

– Engasjer dere! Meld dere inn i Unge Venstre eller vær aktive i en studentorganisasjon.

 

Hør hele intervjuet med Venstre-politikeren her.

Foto: Privat

Anbefalte artikler