Den forbudte kunsten

This content has been archived. It may no longer be relevant

Nede ved Sentralbadet står to gutter og maler over et gammelt graffitiverk. De har malingsflekker på jakkene og arbeidshansker på hendene, den ene har på caps og den andre har en lue. For å nå lengst mulig opp på murveggen med den lysegule malingen, klatrer den ene opp på et bosspann.

– Vi må legge grunningen, så piecen sitter bedre.

IMG_1422

Det beste våpenet

William Vik (15) og Simen Sandvik (15) er to av mange unge bergensere som benytter seg av den lovlige graffitiveggen på Sentralbadet. Siden 2003 har Bergen fått opp hele tre vegger hvor det er lovlig å drive med graffiti. Og flere må til, dersom byen skal få bukt med den ulovlige taggingen, mener guttene.

– Lovlige vegger er det beste våpenet mot tagging. Da kan man bruke lang tid på piecer uten at de blir malt over noen dager etterpå. Det er klart man blir sint når kommunen bare maler over noe du har brukt flere timer på – det er dét taggingen er et resultat av.

IMG_1467

 Vesensforskjeller

Forskjellen mellom tagging og graffiti kan late til å være ubetydelig for den utenforstående, selv om den er enorm: Graffiti er selve kunstformen, mens tagging er ulovlig hærverk.

– En tag er egentlig en simpel ”sign”, forklarer William. Du skriver enkelt og greit navnet ditt med en kanne. En piece er en mer avansert graffitiform, med bokstaver, farger og outline. Så har du det som kalles en throwup, som er en ”rask piece”.

IMG_1433

Litt nedsig

Graffiti som vi kjenner den, har sine røtter i hiphopkulturen som så smått vokser til over 70-tallet. I Norge kommer graffitikulturen for alvor mot slutten av 90-tallet. Samtlige steder i landet får graffitikunstnerne både bøter og maling over piecene sine, mens Bergen er en av de første byene som åpner opp for lovlige vegger av graffiti. Det er stor pågang på de tre lovlige veggene som er, og piecer får sjelden stå lenge før de blir erstattet av nye.

– Det er litt nedsig, men om det er en godt laget piece som man ser det ligger mye arbeid bak, lar man den stå, sier Simen. Det handler om respekt.

Det koster å være kar

Sprayboksene som brukes for å lage graffiti, er kanskje det folk flest også forbinder mest med gatekunsten. Guttene har med seg et titalls forskjellige bokser, som de veksler på å bruke. Den mest iøyefallende forskjellen mellom boksene, er fargene. Men ser man nøye etter, vil man også se at capen på toppen av boksene varierer stort.

– Capen kalles en dyse, forklarer Simen. Du har noen dyser som er tynne, og andre som er tykkere. Det beste for å lage en piece er de tynne, for da bruker man mindre maling. De tykkere dysene er bra om du har dårlig tid, om du for eksempel skal lage en tag eller en throwup.IMG_1453

Kjapt svar

Alt utstyret er selvfølgelig ikke gratis, men en kompis tipset guttene om “Kjapt Svar” – et kulturtiltak av Bergen kommune som gir ungdom mellom 14 og 20 år pengestøtte for kulturprosjekt.

– Du kan søke om alt mellom 500-4000 kr. Du må kjøpe for det dobbelte du spør om, men det er en veldig enkel søknadsprosess.

Mye arbeid

Guttene har holdt på med graffiti i litt over et år, men synes likevel ikke at de har teknikken ordentlig inne. – Man sier at man ikke har en god teknikk før man har laget over 100 piecer. i løpet av dette året har vi kanskje laget 50 stykker. Gode piecer kommer ikke av seg selv, og litt forarbeid kreves for et godt resultat.

– Du kommer deg ikke så veldig langt uten å ha skisset i forkant. Om du har skisset mye fra før, er det klart at du kan komme og freestyle, men da bør man ha en god idé.

Hvor henter dere inspirasjon fra?

– Masse forskjellig, egentlig. Bergen er full av inspirasjon.

IMG_1434Ikke fornøyd før siste strek er satt

– Man finner ikke ut om man er fornøyd før vi drar outline – den siste linjen som fullfører piecen. Den kan både ødelegge piecen, eller gjøre den bedre.

Trykk under for å høre intervjuet

Del 1:

[audio: https://srib.no/wp-content/uploads/2013/03/Grafittiguttene-1-studentmorgen-fredag.mp3]

Del 2:

[audio: https://srib.no/wp-content/uploads/2013/03/Grafittiguttene-2-studentmorgen-fredag.mp3]

Del 3:

[audio: https://srib.no/wp-content/uploads/2013/03/Grafittiguttene-3-studentmorgen-fredag1.mp3]

 

 

IMG_1471

 

IMG_1441

 

IMG_1478

 

Anbefalte artikler