Kjønnsforvirret?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Mye i vårt samfunn deles inn i kategorier og motsetningspar. Alt skal helst passe i sin tildelte bås, og oppfattes som rart og merkelig dersom det ikke gjør det.

Dette gjelder i aller høyeste grad når det kommer til kjønn, legning og seksualitet.

Er man ikke mann, er man kvinne. Er man ikke heterofil, er man homofil.

Men hva skjer dersom ingen av disse båsene passer til hvordan man selv identifiserer seg?

Kjønn og legning – en av to?

De fleste av oss tenker ikke så mye over dette i hverdagen, men hele tiden blir vi oppfordret til å bekrefte hvilket kjønn vi er.

Det står i alle identifikasjonspapirer, det skal oppgis når man handler klær på nett, når man melder seg inn på treningssenter, oppretter epost-konto eller når man velger hvilken dodør man åpner på offentlige steder.

Det som tenkes som mest “naturlig” eller “vanlig” er ofte en heterofil kvinne eller mann.

Det er heldigvis stor åpenhet og aksept i Norge rundt det å være homofil, men fremdeles blir dette ofte mest sett på som heterofiliens andre “alternativ”.

Bifili er også en velkjent legning, men de som anser seg selv som bifile, føler ofte at de faller mellom to stoler. Holdninger om at de burde “velge side” møter de hos både hetero- og homofile.

Faktum er at det finnes utallige kategorier ut over den heterofile eller homofile mann og kvinne.

Et fokus på dette kan kanskje virke bagatellaktig for mange, men for dem som opplever å ikke få aksept eller forståelse for sin identitet verken offentlig eller sosialt, kan dette være et stort og reellt problem.

Trans

Hørt ordet transe før? Tenker du på en mann som kler seg i kvinneklær? I såfall tenker du på en av betydningene av ordet transvestitt.

Dette kan være mennesker av hvilken som helst legning som av ulike grunner kler seg i klær, eller oppfører seg på måter som ikke anses som typiske for deres biologiske kjønn.

En transkjønnet person derimot, er en person som ikke føler tilhørighet til sitt biologiske kjønn.

For eksempel en person som er født i en biologisk kvinnekropp, men som føler seg som mann.

Hvilken dodør skal denne personen gå gjennom, når det kanskje føles mest naturlig å gå der hvor andre menn går?

Og hva hvis han starter på en kjønnsskifteprosess, men stopper når skjeggstubbene og den mørke stemmen er fremtredende, og velger å beholde brystene, fordi det er det som føles mest naturlig? Hva skal det stå i passet da?

Gender X

Australia er et av landene som har forsøkt å ta denne problemstillingen på alvor. Der kan man velge et tredje alternativ når det kommer til kjønn, nemlig X-kjønnet.

Norge har kommet langt når det kommer til likestilling på mange plan. Med tanke på transkjønnede henger vi dessverre langt etter.

For å få skifte kjønn juridisk i Norge må man la seg kastrere, altså fjerne livmor eller testikler. Dette kan føles som en naturlig ting å gjøre for mange som er i en kjønnsskifteprosess, men noen føler det også som mest naturlig å stoppe halvveis i prosessen og beholde kjønnsorganer.

For denne praksisen mot transkjønnede, er Norge faktisk dømt for brudd på menneskerettighetene.

Likevel ser det ikke ut til å endre seg. Den nylig innsatte likestillingsministeren Solveig Horne har også uttalt at transpersoner må inn under pasientlovgivningen fordi det er “der de hører hjemme”.

Hvis dette er en offentlig holdning i Norge viser det svært liten forståelse for at transkjønnethet er en identitet og ikke en diagnose.

Viktig med kunnskap

Vi i Kroppslig prøvde i torsdagens sending å nøste litt opp i forvirringen rundt ulike begreper og holdninger rundt legning og seksualitet.

Det er mye vi ikke vet og mye man kanskje ikke helt forstår.

Det viktigste man kan gjøre er likevel å oppsøke kunnskap om mangfoldet av kjønnsidentiteter og legninger, slik at vi kanskje kan åpne opp litt for de svært firkantede kategoriene vi har i Norge.

 

I Kroppslig er vi godt fornøyde med våre mannlige og kvinnelige, heterofile kropper og identiteter. Derfor lekte vi med tanken på å skifte kjønn for en dag. I tillegg diskuterte vi hvilken trekantkombinasjon som ville være den beste.

Lurer du på hva vi sa?
Hør podcasten vår!

Siste podcaster

Anbefalte artikler