Bartefeber

This content has been archived. It may no longer be relevant

For dette er nemlig ingen spøk. Rundt 5000 norske menn får diagnosen prostatakreft årlig, og den utpeker seg dermed som den desidert største kreftformen her til lands. Men så alvorlig som det enn høres ut; prognosen er god hvis det blir oppdaget i tide. Faktisk viser tall fra kreftforeningen at nesten nitti prosent av de som får diagnosen, er i live fem år etter diagnosetidspunktet ved tidlig oppstartet behandling. Nettopp derfor er Movember, og en økt bevissthet og fokus om temaet så viktig.

GAMMEL TRADISJON

Første gang man hørte om fenomenet “Movember” var faktisk så langt tilbake som i 1999 i Adelaide, Australia. En liten gruppe menn fikk der ideen om å gro en bart i løpet av november, i veldedighetens navn. Den gang da omfattet det alle typer veldedighet, og det var ikke før i 2004 at det hele begynte å handle om prostataen.

I Melbourne, fortsatt i Australia, samlet tredve menn seg for å gro bart i tredve dager for økt fokus rundt kreftsaken, samt menns psykiske helse. Denne gruppen menn ble senere det man i dag kjenner som the Movember Foundation charity, og har siden da samlet inn over 170 millioner dollar.

Siden oppstarten i 2004 har det glade barte-budskap spredt seg ut over hele verden, og vi kan vel si med sikkerhet at det i dag er blitt en godt etablert tradisjon også her til lands. Når månedsskiftet kommer er det påfallende flere glattbarberte fjes ute og går i gatene, og via sosiale medier kan man vanskelig unngå å få med seg budskapet. Movember har kommet for å bli, og majoriteten av norske gutter – noen kanskje litt mer “velgroende” enn andre – slenger seg på trenden. Men i tillegg til å la høvelen hvile, og la det gro er det mye mer man kan bidra med. Gå inn på Movember Norge sin nettside og la deg inspirere.

“Have-sex-with-a-guy-with-a-moustache-day”

Men hva med oss jenter egentlig? Det sier seg jo selv at Movember er forbeholdt menn, og deres forbeholdte evne til å gro ansiktshår. Heldigvis for det forsåvidt, men vi bryr oss jo vi også! Finnes det ikke noe vi kan gjøre?

I følge nettstedet americanmoustacheinstitute.org blir vårt bidrag rett og slett å gå til sengs med en herre med bart. Kvinner verden over har blitt viet datoen 18. november til å vise sin støtte til saken, med andre ord å ha sex i veldedighetens navn. Et seriøst påfunn? Neppe, men hvis det kan få menn til legen, så hvorfor ikke…?

TABU

Det er nemlig en kjent sak at den allmenne viking er alt for dårlig til å gå til legen. Høy smerteterskel vil kanskje noen si, men kanskje mest fordi det blant menn, selv i 2013 ikke er så stas å snakke om sykdom. Det er vel forståelig at tanken på å sjekke prostata ikke er så fristende for alle, og at man aller helst heller venter litt ekstra lenge med å ta tak i eventuelle problemer.

To fingre i rumpa som skal rote rundt og kjenne godt etter virker både flaut og ubehagelig. Eller synes gutta egentlig det? Vi i Kroppslig tok utfordringen og stilte studentene på gata det klamme spørsmålet; har du hatt noe opp i analen? Hør i podcasten vår om Movember hvordan det hele gikk for seg.

FLERE FORDELER

I tillegg til klamme spørsmål om guttas anal, forteller vi også litt mer om bartens funksjon og betydning i samfunnet. Visste du at menns selvtillit øker med mengde ansiktshår? Og at den ansees i de fleste kulturer som et symbol på maskulinitet, seksuell overlegenhet og lederskap? Og er du en av de fortvilede sjeler som vurderer å løpe og kjøpe løsbart i mangel på egen skjeggvekst, fortvil ikke.

Anders fra PØBB har vært der, og gir gode tips til hvordan det hele kan forbedres. Og ikke minst; vi jenter setter alltid stor pris på en herre med bart. Så bare gi dere hen og la det gro!  Lykke til, og god Movember.

Anbefalte artikler