No future?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Punken kom inn som et jordskjelv i England i 1976, og endret musikkhistorien for alltid. Men hva skjedde da støvet etter det første smellet hadde lagt seg?

Hør hele UK82-sendingen av Gorilla her:

Fra kunstskolepunk til arbeiderklasseoi!

Den første bølgen av punk var preget av kunstskoleutdannede, intellektuelle individer som hadde en artistisk og kunstnerisk tilnærming til de samfunnsendringene som punkopprøret representerte. Den engelske ungdommen som punken henvendte seg til var i hovedsak fattige, desillusjonerte arbeiderklassebarn som var mer opptatt av øl og fotball enn Jackson Pollock og Nietzsche. De fikk sin egen sjanger i oi-punken, med band som Cock Sparrer, Cockney Rejects og ikke minst Sham 69. Denne musikken skulle ganske snart utvikle seg videre til nok en ny form for punk, denne gangen en form som kanskje ville definere punksjangeren i England de neste ti årene – UK82.

Arbeidsledighet og atomkrise

Også kjent som UK hardcore, No Futurepunk eller second wave punk – kjært barn har som kjent mange navn – var UK82 hardere, mer brutal punk enn oi-punken, med nære forbindelser til den såkalte NWOBHM, new wave of British heavy metal, der band som Motörhead ga særlig innflytelse på lydbildet til UK82. UK82 hadde en forkjærlighet for mørke, dystopiske tekster, der atomkrise, arbeidsledighet, Thatcher og generelt negative framtidsutsikter var populære tema. I tillegg uttrykte man seg visuelt med en klesstil som for mange er blitt stående som selve definisjonen på punk – boots, trange, opprevne bukser i dongeri eller skotsrutete stoff, skinnjakke med nagler og maling og hanekam.

D-beat

Som om ikke det var nok sjangre allerede, avfødte UK82 i tillegg en ny form for punk som er gitt navnet d-beat etter gruppen Discharge. Navnet kommer også fra den karakteriske trommebeaten som denne sjangeren har, en beat som Terry “Tezz” Bones, trommis i Discharge og Broken Bones, har blitt tilskrevet æren. Denne sjangeren har kuriøst nok en hovedandel av band fra Sverige, i tillegg til de opprinnelige engelske bandene.

DBeat
D-beat i notasjonsform.

Denne overveldende mengden av sjangre, subsjangre og band kan virke voldsom å ta tak i, men Maiken og Audun gikk løs på oppgaven med liv og lyst, og fikk et besøk tilbake til sin ungdom da de valgte ut band til denne sendingen.

Spilleliste fra UK82-sendingen:

Cock Sparrer – Riot Squad

Infa-Riot – Emergency

Blitz – New age

Attak – Today’s generation

Disorder – Out of order

Amebix – Axeman

Mau Maus – Social System

Discharge – Does this system work?

Broken bones – Untamed power

The Varukers – Another religion, another war

English dogs  – Left me for dead

Subhumans – No

Mötorhead – Tear ya down

(Toppbilde: Audun Tvetene Sæter)

Anbefalte artikler