Ska vi danse?

This content has been archived. It may no longer be relevant

I påvente av varme og vår setter Torjus og Maiken i Gorilla på en musikalsk varmeovn i form av den lykkeligste musikken som finnes:  skamusikken.

Jamicanske røtter

Skamusikken stammer fra Jamaica, og regnes som forløperen til reggae, dancehall og dub, i tillegg til å være nært beslektet med tidlig rnb og soul fra 60- og 70-tallet. Dette er musikken til de tøffeste typene og de stiligste rypene med den feteste stilen, nemlig modsene, skinheadsene og casualsene. Den oppstod på slutten av 50-tallet og ble etter sigende først spilt da pionérer som Prince Buster og Duke Reid laget egne versjoner av amerikansk R’n’B. Ved å snu om på trommebeaten til å aksentueres på det tredje taktslaget og ved å legge til en offbeat “upstroke” på gitaren fikk man den nye sjangeren: skamusikk.

This Is England

Inspirasjonen til sendingen kom som et resultat av Maikens nylige maratonwatch av den fantastiske serien This is England ’86  og This is England ’88, som er oppfølgere til den enda mer fantastiske filmen This is England. I tillegg til alt annet som er bra med disse filmene/seriene har de også et soundtrack som henter fram tidløse klassikere fra skahistorien, som Jimmy Cliff’s “Wonderful World, Beautiful People”, som vi spiller i denne ukens sending. Denne er én av tre låter som illustrerer litt av den politiske vinklingen til skamusikken – tekster som reflekterer rasebevisstgjøring, arbeidsløshet og ungdommelig søken etter en plass i verden.

Kjærlighet i skamusikken

Etter at vi har fått politisert fra oss tar vi opp en annen viktig del av skamusikken: kjærlighetssangene. Det blir ikke så mye en historisk gjennomgang som en mimring fra sommere som var, og hvordan de fineste skasangene ble soundtracket til disse.

Skamusikken var viktig som undergrunnsmusikk i England på 70-tallet, og det oppstod et nært og lykkelig kjærlighetsforhold mellom punkere og ska- og reggaefans. Resulatet av denne foreningen ble 2 Tone, sjangeren oppkalt etter plateselskapet 2 Tone Records . 2 Tone var hardere og mer punkete enn den tradisjonelle jamaicanske skaen, med band som Madness, Selecter og The Specials som prominente utøvere. Selskapet 2 Tone ble forøvrig stiftet av The Specialskeyboardist Jerry Dammers.

Tilslutt i sendingen presenterer Torjus noe av den nyere skamusikken i form av eminente Sublime og ikke fullt så eminente, men noe nostalgiske Goldfinger. Han har også med seg sendingens eneste norske bidrag: Bodøbandet Manna, som synger sanger som får deg til å bli sulten.

I tillegg gir vi en oppdatering på relevante konserter rundt om i Norge.

 

Ukens spilleliste:

The Ethiophians – Train to Skaville

Tony Washington and the D.C.s – Show me how (you milk the cow)

Jimmy Cliff – Wonderful World, Beautiful People

Nicky Thomas – Love of the common people

Alton Ellis – Dance crasher

The Melodians – Sweet Sensation

The Maytals – Just tell me

The Gaylets – Lonely Feeling

The Specials – Concrete Jungle

Madness – Bed and breakfast man

Sublime – Santeria

Goldfinger – Superman

Manna – Kikerter og ris

 

 

 

 

 

 

Anbefalte artikler