Piratpartiet fosser frem

This content has been archived. It may no longer be relevant

Norsk IT-presse har de siste ukene viet mye spalteplass til det nyoppstartede Piratpartiet, senest i lys av at de videresender trafikken til ThePirateBay. Partiet samlet i løpet av kort tid 5000 underskrifter, hvilket påkreves for å stifte et politisk parti. Piratene har markert seg i den offentlige debatt med kjernesaker som datalagringsdirektivet og den nye åndsverkloven.

Se videointervjuet her

Øyvind A. Holm er leder for Piratpartiet Hordaland, og gjestet Hardcore spillpodcast sist tirsdag for å snakke om piratkultur, og forsvare partiets kjerneprogram.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=huQdLu8u6qI&w=750&h=422]

– Nei til Datalagringsdirektivet!

Partiet gir et rungende nei til datalagringsdirektivet (EU-direktiv 2006/24/EF – mao). All abonnements-, lokaliserings- og trafikkdata som man etterlater seg via mobiltelefon, epost og PCer skal lagres i  seks måneder etter direktivets artikkel 6. Det skulle opprinnelig innføres i Norge 1. april 2012, men har blitt utsatt tre ganger. Siktemålet er at samtlige av direktivets funksjoner vil tre i kraft i løpet av slutten av 2013.

Leder for Piratpartiet Hordaland, Øyvind A. Holm
Leder for Piratpartiet Hordaland, Øyvind A. Holm

I tillegg stiller Piratpartiet krav om «full åpenhet i statsforvaltningen, personvern på internett, samt mer og bedre bruk av IT og teknologi for å få til et best mulig demokrati». Dette vil medføre at alt kartverk blir gratis og tilgjengelig for alle. I tillegg bør all offentlig forvaltning bruke åpne lagringsformater og standarder, for å sikre tilgjengelighet og bruk i fremtiden.

Er alle potensielle kriminelle?

Slik Piratpartiet ser det, innebærer dette et uforholdsmessig inngrep i enkeltmenneskers frihet og privatliv, og vil være desto mer problematisk dersom dette systemet blir hacket og tappet for opplysninger, slik som Altinn-skandalen og hackingen av Tele 2s personnummerregister. Dessuten vil DLD rokke ved uskyldpresumpsjonen etter Piratpartiets syn  – alle er uskyldige inntil det motsatte er bevist. Det kreves etter Norges konvensjonsmessige forpliktelser klar mistanke for å bruke sterkt inngripende overvåkning som rom- og telefonavlytting, og mange autorative figurer tilknyttet både juss og IT har sterkt kritisert Datalagringsdirektivet.

– Alle går jo og bærer på en mobiltelefon. Da blir det jo litt lagring for intern bruk. Men dersom direktivet kommer, vil alt lagres i ti år. Ikke selve samtalen, selvom det allerede har vært folk frempå som vil lagre disse, men tekstmeldingers innhold vil bli lagret.

Ti års lagring er dog ikke lovfestet. Direktivets Artikkel 6 fastsetter lagringstiden til minimum seks måneder, og til maksimalt to år (L 105, pp. 54-63 s. 5). Stortinget vedtok seks måneder.

– Etter 2001 og 11. september, har det blitt veldig stor vilje til å overvåke folk. Problemet er at det kan misbrukes på så mange måter, om noen skulle hacke seg inn i registrene og få tilgang til all informasjonen. Jeg har ikke stor tiltro til hvordan ting blir lagret.

Mer om Hardcore spillpodcast

Siste podcaster

  • Spillmagasinet: Kommende Adaptasjoner og Bisarre Fohåndsbestillinger
    Er vi på veg mot en storhetstid for gode filmadaptasjoner av spill, nå som spill begynner å bli mer og mer normalisert som et medium? Og er det verdt å betale nærmere 2000 NOK fo å få tilgang til Star Wars Outlaws 72 timer før alle andre? Store spørsmål som trenger lange svar fra store personligheter i denne ukens episode! I Studio: Benedikte, Kristian, og Agnar


Hardcore er SRIBs program & podcast om de mest omdiskuterte og interessante temaene og spillene på PC & konsoll. Hør intervjuer med spillpersonligheter, intense diskusjoner og fangende fordypninger hver tirsdag kl 11 på http://lytt.srib.no & som podcast på programsiden vår, iTunes & RSS.

Foto, video og klipp: Sebastian A. Silva

Spillmagasinet

Spillpodcast om konsoll- og PC-gaming med reportasjer, tilbakeblikk, anmeldelser og gjester fra spillindustrien hver tirsdag

Anbefalte artikler