This content has been archived. It may no longer be relevant
Norsk IT-presse har de siste ukene viet mye spalteplass til det nyoppstartede Piratpartiet, senest i lys av at de videresender trafikken til ThePirateBay. Partiet samlet i løpet av kort tid 5000 underskrifter, hvilket påkreves for å stifte et politisk parti. Piratene har markert seg i den offentlige debatt med kjernesaker som datalagringsdirektivet og den nye åndsverkloven.
Se videointervjuet her
Øyvind A. Holm er leder for Piratpartiet Hordaland, og gjestet Hardcore spillpodcast sist tirsdag for å snakke om piratkultur, og forsvare partiets kjerneprogram.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=huQdLu8u6qI&w=750&h=422]
– Nei til Datalagringsdirektivet!
Partiet gir et rungende nei til datalagringsdirektivet (EU-direktiv 2006/24/EF – mao). All abonnements-, lokaliserings- og trafikkdata som man etterlater seg via mobiltelefon, epost og PCer skal lagres i seks måneder etter direktivets artikkel 6. Det skulle opprinnelig innføres i Norge 1. april 2012, men har blitt utsatt tre ganger. Siktemålet er at samtlige av direktivets funksjoner vil tre i kraft i løpet av slutten av 2013.
I tillegg stiller Piratpartiet krav om «full åpenhet i statsforvaltningen, personvern på internett, samt mer og bedre bruk av IT og teknologi for å få til et best mulig demokrati». Dette vil medføre at alt kartverk blir gratis og tilgjengelig for alle. I tillegg bør all offentlig forvaltning bruke åpne lagringsformater og standarder, for å sikre tilgjengelighet og bruk i fremtiden.
Er alle potensielle kriminelle?
Slik Piratpartiet ser det, innebærer dette et uforholdsmessig inngrep i enkeltmenneskers frihet og privatliv, og vil være desto mer problematisk dersom dette systemet blir hacket og tappet for opplysninger, slik som Altinn-skandalen og hackingen av Tele 2s personnummerregister. Dessuten vil DLD rokke ved uskyldpresumpsjonen etter Piratpartiets syn – alle er uskyldige inntil det motsatte er bevist. Det kreves etter Norges konvensjonsmessige forpliktelser klar mistanke for å bruke sterkt inngripende overvåkning som rom- og telefonavlytting, og mange autorative figurer tilknyttet både juss og IT har sterkt kritisert Datalagringsdirektivet.
– Alle går jo og bærer på en mobiltelefon. Da blir det jo litt lagring for intern bruk. Men dersom direktivet kommer, vil alt lagres i ti år. Ikke selve samtalen, selvom det allerede har vært folk frempå som vil lagre disse, men tekstmeldingers innhold vil bli lagret.
Ti års lagring er dog ikke lovfestet. Direktivets Artikkel 6 fastsetter lagringstiden til minimum seks måneder, og til maksimalt to år (L 105, pp. 54-63 s. 5). Stortinget vedtok seks måneder.
– Etter 2001 og 11. september, har det blitt veldig stor vilje til å overvåke folk. Problemet er at det kan misbrukes på så mange måter, om noen skulle hacke seg inn i registrene og få tilgang til all informasjonen. Jeg har ikke stor tiltro til hvordan ting blir lagret.
Mer om Hardcore spillpodcast
Siste podcaster
-
Spillmagasinet: Sesongavslutning
Det nærmer seg sommer, og for en gangs skyld er hele programmet tilstede! De diskuteres litt om Summer Game Fest og hva vi ser frem til utover sommeren, samt minring og kos i studio. I studio: Agnar, Benedikte, Ole, kristian, Carl-Eirik, og Johannes
Hardcore er SRIBs program & podcast om de mest omdiskuterte og interessante temaene og spillene på PC & konsoll. Hør intervjuer med spillpersonligheter, intense diskusjoner og fangende fordypninger hver tirsdag kl 11 på http://lytt.srib.no & som podcast på programsiden vår, iTunes & RSS.
Foto, video og klipp: Sebastian A. Silva