Slutt for finansiell doping?

This content has been archived. It may no longer be relevant

Financial Fair Play heter UEFAs nye satsningregler for å få slutt på finansiell doping innen fotballen. De siste årene har overgangssummer og lønninger skutt i været og mange klubber har som følger endt opp som gjeldsslaver for å holde tritt med trenden i fotballverdenen. UEFA-president Michel Platini har nå lansert regler som setter grenser for hvor dårlig en klubbs økonomi kan være.

Hovedideene er gode, men kanskje noe for generelle. De skal først og fremst sette et nedadgående press på lønninger og overgangssummer, få klubbene til å bruke de pengene de faktisk tjener, få klubbene til å investere i ungdomssektor og infrastruktur og ikke minst sørge for at klubbene bruker rasjonell tankegang på finansene slik at europeisk fotball blir bærekraftig. Fjorårets sesong var den første hvor reglene ble gjort gjeldende fra og den foreløpige planen ligger frem mot 2014/15-sesongen. Den første sesongen hvor UEFA vil aktivt overvåke individuelle klubbers økonomiske situasjon blir fra 2013-14 sesongen. Det er blitt satt klare grenser for hvor mye en klubb kan gå i underskudd med, og frem til 2018 må klubber som er satt under søkelys fra UEFA vise til bedring i regnskapene. Fullt innhold av reglene finner man her “UEFA Club Licensing and Financial Fair Play Regulations Edition 2012”

Debatten omkring disse nye reglene er bruken av konkrete konsekvenser for brudd på de. Noen mener at det er for lett å snike seg unna, og mange tror at UEFA aldri kommer til å håndheve reglene hardt nok. I tillegg har mange poengtert at ettersom reglene ikke omfatter hele regnskaper, men bare deler av de, kan bety at mye unnaluring vil bli gjort.

For å få et større innblikk i historikken til pengebruken, innholet og problematikken, har Offside hørt med Andreas B. Høyer som tidligere har skrevet om temaet for det annerkjente fotballmagasinet, Josimar. I tillegg har vi spurt de to (for øyeblikket) største klubbene i England sine supporterklubber om hva de mener vil komme ut av disse nye reglene. På ene siden finner man Manchester City som av mange har blitt utpekt som en stor taper som følge av FFP, mens på andre siden har man Manchester United som går med budsjettoverskudd hver eneste år.

Intervjuet med Høyer om FFP kan du høre her:

[audio:http://srib3.srib.no/wordpress/wp-content/uploads/2012/10/FFP-del-1.mp3]

Hva syntes så supporterklubbene? Representanter fra Manchester City (Erik Duncan) og Manchester United (styreleder Bård Viken) uttaler seg om temaet og problematikken her:

[audio:http://srib3.srib.no/wordpress/wp-content/uploads/2012/10/FFP-del-2.mp3]

HØR PÅ OFFSIDE HVER ONSDAG KL.1100! FØLG OSS OGSÅ PÅ FACEBOOK!

Anbefalte artikler