Oppspark: Uke 34

This content has been archived. It may no longer be relevant

 

Oppspark er en ukentlig spalte hvor en av Offsides medarbeidere promoterer de/den mest severdige kampen(e) i forkant av helgens runder i de ulike ligaene. 

Kommer Tysklands VM-gull med en bismak for Bayern München i form av slitne og skadde spillere? Kan Wolfsburgs ambisjoner endelig gjenspeiles i prestasjoner? Er Nicklas Bendtner, som for et par år siden mente Borussia Dortmund var en for liten klubb for ham, virkelig verdens beste spiss?

Spørsmålene er mange før den feststemte fredagskampen sparker i gang Bundesliga-sesongen 2014/15. På hver sin side av Allianz Arena står FC Bayern München og VfL Wolfsburg.

Hvorvidt Bayern München har den beste og bredeste stallen i tysk klubbfotball er et udiskutabelt faktum per dags dato. Både prestasjoner på nasjonalt og internasjonalt nivå fungerer som utmerkede indikasjoner på det høye nivået. Det er imidlertid mye som taler for at året som følger vil etterlate seg kraftigere bremsespor på veien enn tidligere. I fjor var det Borussia Dortmund som slet med å mønstre et slagkraftig mannskap. I kjølvannet av VM kan det bli Bayern Münchens glatte bane – tross forsterkninger som Pepe Reina, Juan Bernat, Sebastian Rode og Robert Lewandowski.

Åtte av spillerne var involvert i verdensmesterskapets to siste kamper, henholdsvis bronsefinale og finale. Av disse åtte – NeuerDante, Boateng, Lahm, Schweinsteiger, Götze, Müller og Robben – er alle regelmessige startere i Bundesliga. I sesongoppkjøringen har skadene ridd Pep Guardiola som en mare. Thiago ser ikke ut til å være klar før i september, Javi Martinez har røket korsbåndet, Schweinsteiger sliter med Patellaseneruptur og er ute seks uker, mens Franck Ribery fortsatt sliter med ryggproblemer og er usikker i forkant av serieåpningen. Legger man til at Jerome Boateng er suspendert i 1. serierunde og at Rafinha sliter med en forstuet ankel, så er oddsen høy for at man tipper riktig startoppstilling. Lahm, Müller, Götze og Robben spilte mye i VM, og verken kan eller bør belastes mye tidlig i sesongen. Blant få lyspunkt er Holger Badstubers retur til treningsfeltet.

Anført av Dieter Hecking (og Volkswagen) har Die Wölfe et annet utgangspunkt enn de rød-blå. Deres mål er medalje og Champions League – og dermed en sjanse til å revansjere Michael Owens ydmykende hat-trick på Volkswagen Stadion fra 8. desember 2009, klubbens til nå siste kamp i klubbfotballens gjeveste turnering. De er ikke klar for å ta opp kampen med ligaens to ledende lag, men laget er godt nok til å ta medalje – og det er på tide at ambisjoner (og pengebruk) gir seg utslag i prestasjoner. Dette blir første test, og kanskje den gunstigste muligheten til å vinne på Allianz for noe lag i 2014/15-sesongen. De har en mengde spillere som presterte bra under VM, men få som tok seg så langt at klubblegen må dele ut annet enn Paracet og Ibux. De har i sommer forsterket seg offensivt med rutinerte Aaron Hunt og (hehe) Nicklas Bendtner. Det defensive leddet har styrket seg med Sebastian Jung på høyre back, og Joshua Guilavogui (lån fra Atletico Madrid) på sentral midtbane – hvor de allerede huser talentfulle Junior Malanda og etablerte Luiz Gustavo. Tross skade på en av fjorårsesongens toneangivende spillere, kroaten Ivan Perisic, stiller de med et nesten fulltallig mannskap. Det er trolig at Diego Bengalio er tilbake i trening i løpet av uken etter å ha slitt med influensa.

Wolfsburgs utfordring blir den samme som for de andre som ser for seg å lande blant de fire beste når vi runder siste vårmåned. De må prestere jevnt over tid i en liga hvor lite skiller de nest beste klubbene. Bayer Leverkusen leverte i fjor strålende frem til jul. En pretzel, to julebayer og noen uker seinere var de ugjenkjennelige. Tonen bar samme lyd i visen til Borussia Mönchengladbach og deres nysignering Max Kruse (som lenge så ut til å ha stø kurs mot VM som Tysklands nummer 9). Kun førstnevnte klubb klarte å forsvare posisjon blant de fire beste, og ligger for øyeblikket an til å avansere til gruppespill på bekostning av Ståle Solbakken og hans FC København i Champions League play-off. Bak de to kom Schalke 04 som hadde en tidvis horribel høstsesong, og derpå en meget bedre avslutning.

Dette er en kamp som for alvor kan avdekke hvilke problemer Bayern München vil stå ovenfor kommende sesong. En kamp som kan gi en indikasjon på hvorvidt Wolfsburg har noe i den ypperste Bundesliga-elite å gjøre, eller om de fortsatt bare ypper seg i enkeltkamper. En benk huser en fotballprofessor, den andre besitter mannen som håper at Lorden er god nok for andre oppgaver enn de på jernstøperiet. Det skal bli en glede å følge fortsettelsen!

 

Sannsynlig XI

Basert på skadeproblematikk, oppstilling i Dfb-pokal og system de har benyttet seg av tidligere.

Bayern München (3-4-2-1)
Neuer, Badstuber – Dante – Alaba, Robben – Rode – Lahm – Bernat, Müller – Götze, Lewandowski

Wolfsburg (4-2-3-1)
Benaglio, Jung – Naldo – Knoche – Rodriguez, Malanda – Guilavogui, Hunt – Arnold – De Bruyne, Olic

 

Jeg anbefaler de som har anledning til å styre innom Eurosport 1, Eurosport 2 eller Eurosportplayer FREDAG kl. 20:30.

 

Anbefalte artikler