Tannløst, planløst og sjanser sløst

This content has been archived. It may no longer be relevant

Ærlighet varer lengst 

«No é det kok, no é det fyring…» runget over Brann stadion før avspark klokken 19.00 den 6. mars. Bergenslagets trener, Rikard Norling, har meldt at sportsklubben er god for seriegull – Stabæks trener, Bob Bradley, har meldt at hans lag trenger 12-13 nye spillere for å overleve i Tippeligaen. Kampens forløp vitnet ikke om noen av delene. Stabæk dro seirende fra stadion som ligaleder etter 1-2 borte mot SK Brann. Fotballen prydes av evige klisjéer og sitatgjengangere. At lag vinner kamper på det offensive, og titler på det defensive, er en av dem. Det positive fra hjemmelaget var evnen til å skape sjanser. Kasper Skaanes hadde tre store og var kaptein for anledningen, mens Erik Huseklepp bommet alene med keeper to ganger. Stilpoeng finnes imidlertid ikke i fotball. Norling hevdet at ballen danset på feil side av stengene, og ønsket av respekt for spillerne ikke å uttale seg om det skyldtes udyktighet eller uflaks.

Respekt for hvem?

Greit nok. Å rakke ned på spillere som ikke har prestert bra nok er ikke alltid riktig løsning for å snu trenden. Når Norling ikke vil si noe av respekt for spillerne virker det som han glemmer respekten til de som sørger for at han og spillerne har til salt i grøten – supporterne. De som betaler seg inn for å se på Brann tape mot et  Stabæk-lag, som stort sett består av 19 og 20-åringer, fortjener at trenere sier at de ikke var gode nok. Når Branns stoppere blir så til de grader avkledd av Stabæks enslige spiss fortjener de samme supporterne at treneren sier at han tok ut feil stopperpar. Når årslønnen til Demidov og Huskelepp alene er mer enn hele Stabækstallen tjener til sammen, må de faktisk tåle at treneren sier sannheten.

Hør hva Rikard Norling hadde å si her:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/04/Rikard.mp3]

– Vi spilte bra

I presseområdet etter kamp var Norling mest opptatt av at de spillemessig var mye bedre enn mot Sarpsborg. Kveldens kaptein, Erik Huseklepp, stemte i.

– I dag spilte vi mye bedre enn mot Sarpsborg og kom til mange store sjanser. Vanligvis setter jeg de sjansene der, men i dag ville bare ballen ikke inn. Jeg håper at tilskuerne så hva vi prøvde på, sier Huseklepp.

Som tilskuer var det vanskelig å se hva nøyaktig hva Brann egentlig prøvde på. Det er umulig å se for seg at denne planen  skal fungere når de skal spille ut lag som Rosenborg, Strømsgodset og Molde. Lagene de må måle seg mot om de skal ta seriegull.

Ingen blir imponert av at Brann skaper flere store sjanser på hjemmebane mot Stabæk. Ingen lag forventer å tape hjemme mot Stabæk i årets sesong. Tar man utgangspunkt i de store sjansene Huseklepp og Norling snakker om, burde ikke Brann vunnet 5-1. Kampen burde endt 7-5. Da trenger man ikke ha arvet en viss jødisk mann ved navn Alberts gener for å oppsummere det slik: Brann har et problem bakover på banen. For om Stabæk skaper fem store målsjanser, i enkeltes øyne 100 prosent sjanser, hvor mange vil stadionforhatte Kovacs og Moldes Bjørn Bergmann Sigurdarson skape?

Forberedt

Brann hevdet selv de var meget klar over Stabæks offensive kapasiteter, nevnelig farten til ivorianeren Franck Boli. I motsatt ende hadde de også gjort forberedelser, og mye tydet på at Stabæks analyse var langt mer gjennomtenkte.
– Vi så mye på film før kampen og der så vi at de hadde et forsvar vi kunne løpe fra, sa Stabæks tomålsscorer Boli etter å ha konstant vært til plage for et tannløst brannforsvar. 

Både Markus Jonsson og Vadim Demidov, Branns stopperpar for størsteparten av kvelden, var samstemt i konklusjonen at de gjorde en for dårlig jobb. De var imedlertid ikke enig i at de stilte dårlig forberedt på Stabæks fart fremover. Begge de rutinerte stopperne skyldte på dårlig form. Noe som impliserer at både Mojsov og Grønner burde vært mer aktuelle til denne kampen, og at feil lag ble tatt ut.

Hør hva de sa her(klippet er redigert):

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/04/DemiJonss.mp3]

Hva det ydmykende tapet skyldes faller ikke utelukkende på trener, stopperpar eller kaptein. Mangel på lederskikkelser som snakker både med føtter og munn og mangel på spillerprofiler som stikker frem hodet i det ting går dårlig er ikke noe som vokser på trær, men på disse dagene er det tydelig at Brann savner spillere av typen Rudolph Austin og Martin Andresen.

Drømmen om gull 

Hvis Brann skal ta sin første borteseier førstkommende fredag mot Sandnes/Ulf er de avhengig av et mer effektivt angrep, og en langt mer kompakt og intakt bakre firer. Også hvis de ønsker å beholde fansens entusiasme, er de minst like avhenig av at tilskuerne skjønner at det faktisk er en plan bak det som foregår på banen.

Her kan du høre hva tidligere USA-trener, og nåværende Stabæk-trener, Bob Bradley, hadde å si om hvilke endringer som har blitt gjort og hva han har tilført laget:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/04/Bob.mp3]

Stabæk-kaptein, Jon Inge Høiland, mente Brann måtte rette opp snoren i forsvar og bli bedre til å stå opp i møte med “engstelige” unggutter. Før det er de ingen seriemesterkandidat. Hør intervjuet her:

[audio:https://srib.no/wp-content/uploads/2014/04/Hoiland.mp3]

Anbefalte artikler