Nylig Norsk: #8 Folkehøgskole

Hør episoden her!

Hei, hei! Og velkommen til Nylig Norsk. I dag så sitter jeg, Narin, her med Amanda, og vi skal snakke og folkehøyskole!

Amanda, kan ikke du fortelle hva en folkehøyskole faktisk er.

En folkehøyskole er en skole man begynner på etter videregående, hvor man ikke får karakter eller har eksamen. Det er et år hvor man bor sammen med de andre elevene på internat, og går på linjer som du har valgt etter din interesse.

Ja, for det finnes jo veldig mange folkehøyskoler i Norge. Det er vel hele 84 stykker, og 700 linjer. Så man skal finne noe man interesserer seg for. Du kan for eksempel gå sport, friluftsliv, kunst, musikk og mange andre ting, politikk. Det skal være gøy for alle og enhver. Så kan man jo stille spørsmålet: hva er poenget med å gå på folkehøyskole?

Etter videregående så tror jeg at det er mange som ikke vet hva de har lyst til å studere. Og da er folkehøyskole en utrolig fin mulighet til å få et organisert år sammen med ungdommer din alder. Og få utfordret seg selv, og virkelig gjøre noe som du synes er gøy.

Det du sier der tror jeg er veldig riktig og veldig fint. Og det er veldig bra å prøve å lære fordi det er gøy, og ikke fordi du skal bli vurdert i det.

Hvert fall etter man har gått 13 år på skole, og kanskje er litt lei, så er det utrolig morsomt å bli kjent med nye mennesker fra hele landet som deler de samme interessene, og også har superlyst til å få nye venner.

Ja, og akkurat det med å få nye venner på tvers av landet gir jo også en ny start. Det er veldig mange som er vokst opp i små miljøer, og har kjent de samme menneskene hele livet. Da kan det noen ganger være vanskelig å utfordre seg selv. Men da er det fint å komme til et sted hvor ingen kjenner deg fra før, og du kan være akkurat den du vil være. Nå har vi litt lyst til å snakke om våre egne erfaringer, for både Amanda og jeg var jo på folkehøyskole. Kan ikke du starte litt Amanda, fortelle litt om ditt opphold?

Jeg gikk på Molde Følehøgskole i to år, som er en idrett- og friluftslivskole. Jeg gikk på en linje som het Idrett Adventure Brazil. På den linjen drev vi med ulike typer sport- og friluftsaktiviteter. Alt fra fotball, skikjøring, surfing og masse annet. Det var utrolig gøy å teste ut nye ting, som for eksempel kaiting på fjellet og stikullet.

Kult! Og som du sier så heter jo linjen Idrett Adventure Brazil, så jeg går ut ifra at du dro dit?

Ja, vi hadde en tur på høsten hvor vi dro til Brasil. Blant annet innom Rio de Janeiro og Fortaleza. Og der fikk vi testet ut litt av det vi hadde drevet med i Molde, som surfing og kaiting. Og jeg fikk også prøvd å hoppe i fallskjerm, som var sykt kult.

Og sykt skummel?

Ja.

Det er jo også det som er litt kult på folkehøyskole; at man ofte kan reise. Men som du sier var du jo der i to år. Lenge, for folkehøyskole å være. Hva gjorde du andre året?

På folkehøyskoler er det vanlig at rundt fem til ni elever fra det første året blir igjen ett år. Og da er fokuset at disse skal skape et veldig trygt og sosialt miljø. Så da er det som regel en «stipp», som det heter, på hver linje, og de har ansvar for å arrangere sosiale ting på skolen. Sånn som hos oss hadde vi fredagsturneringer hver fredag, hvor vi arrangerte alt fra volleyballkonkurranse til bakekonkurranse, det kunne være alt mulig. Men en stipp skal være en trygg person som elevene kan komme til om de ønsker å snakke, eller har spørsmål om linja, eller hva som helst. Det var et utrolig ulikt år fra det første, men samtidig utrolig gøy og man blir veldig tett med «stippe-gjengen» sin.

Ja, det var vel «mini-familie»?

Ja. Når man bor sånn oppå hverandre i to år, og bare leker og arranger, og gjør så mange ting sammen, så blir man utrolig godt kjent.

Så selv om du var der i to år, så var det to ganske ulike år.

Du Narin gikk jo på folkehøyskole i Danmark. Hva gjorde du der?

Det stemmer. Jeg gikk på en folkehøyskole som heter Krogerup og som ligger ikke så langt fra København. Det var en skole med fokus på samfunn og politikk. Det var veldig gøy, men også litt skummelt. Jeg gikk en linje med et veldig dramatisk navn: «verden brenner». Og det var en linje om politikk og aktivisme, hvor vi også reiste til Myanmar og Thailand for å lære om aktivisme der. Det var en veldig morsom og lærerik opplevelse, som jeg ikke ville være foruten.

Hva vil du si skiller norsk og dansk folkehøyskole mest?

Nå kan jo jeg bare snakke fra egne erfaringer. Men på danske folkehøyskoler er det for det første kanskje litt eldre folk. Jeg kom rett fra videregående, og var en av de yngste. Det er kanskje også litt mer fokus på at elevene skal bestemme selv. Elevene var med på å bestemme hvordan skolen skulle drives på noen områder. Det var også mye fest og mye moro. Rektor var jo bartender på den første festen. Jeg er veldig glad for at jeg dro og jeg følte at jeg vokste mye på det halvåret. Man vokser mye av å dra til et helst nytt sted og være med helt nye mennesker hele tiden, og aldri egentlig være alene.

Vi har jo ukas ord, Narin!

Ukas ord. På folkehøyskoler er det veldig populært å henge i «peisestuen». Hva er det?

Ja. Vi kalte det «peisestua», og det var egentlig et svært oppholdsrom med masse sitteplasser, og vi hadde et biljardbord, så det er der man gjerne møtes på kveldstid, eller i fritiden for å henge og gjøre sosiale ting da.

Nå har vi litt lyst til å spille av et klipp vi har fått sendt inn!

For i forrige episode så spurte vi jo dere om noen hadde lyst til å sende inn et klipp hvor de sa litt om seg selv og hvorfor de lærer norsk. Og vi er veldig heldige fordi vi har fått inn en lydfil som vi veldig gjerne har lyst til å spille av. Dette er Mete.

Hei alle sammen!

Jeg heter Mete og har nettopp passert 30 år.  Jeg har bodd i Oslo siden 2015 og begynte å lære meg norsk i 2018. Jeg bodde i Mali and Senegal før jeg flyttet til Norge. Det å lære norsk en livsvarig læring som aldri kommer til å stoppe for min del siden norsk ikke er mitt morsmål. Jeg lærer det språket fordi det betyr mye når det gjelder å være en del av samfunnet jeg bor i. Det er utrolig viktig å kommunisere med folk rundt meg. Det er også en ekstrem stor fordel i arbeidslivet om man har gode ferdigheter i norsk, både som skriftlig og muntlig. Jeg har tatt opp alle kursene fra A1 nivå til C1.

Jeg har jobbet som prosjektleder, danseinstruktør, festivalarrangør i mange år, og nå jobber jeg som produsent for å lage kulturrike aktiviteter med mennesker fra mange ulike land!

I fritiden min prøver jeg å finne morsomme ting å gjøre. Jeg spiller gitar, går på lange turer og ser på lærerike videoer på nett.

Hadde vært utrolig gøy å bli kjent med dere! Ha det!

Ah! Dette gjør oss så glad!

Vi blir så glade, vi smiler fra øret til øret.

Vi vil veldig gjerne bli kjent med deg også!

Dette er så gøy, og det er så imponerende, og morsomt å høre fra deg. Og hvis du som hører på nå får lyst til å sende inn et klipp, så veldig gjerne gjør det til mailen: nylignorsk@gmail.com.

Også håper vi å høre fra deg!

Det var det vi hadde for denne gang. Hvis du har spørsmål om folkehøyskole er det bare å enten sende oss en mail på nylignorsk@gmail.com, eller sende oss et spørsmål på sosiale medier, der heter vi også nylignorsk. Og vi håper du vil gi oss en «follow». Tusen takk for at du hørte på, og en ekstra takk til Mete. Vi lyttes neste uke, ha det!

Siste podcaster

Anbefalte artikler