Nylig Norsk: #10 Russetiden

Hør episoden her!

Hei og velkommen til Nylig Norsk. Mitt navn er Amanda, og i dag sitter jeg her med Narin. Og vi skal snakke om en tradisjon som norsk ungdom har gjort i over 100 år: nemlig feiringen av å ha fullført 13 års skolegang. Russetiden! Og Narin, hva er russetiden?

Russetiden er en tid for de som går siste året på videregående skole. Og den varer vanligvis fra april til Norges nasjonaldag 17. mai, og foregår før eksamen. Og her skal ungdom feire at de har fullført 13 års skolegang.

Men hvordan kan man kjenne igjen en russ?

De er faktisk ganske enkle å kjenne igjen. For russen går gjerne med heldresser eller snekkerbukser i hovedsakelig rødt og blått.

Og hva betyr de fargene?

Før så var fargene på russedressen hovedsakelig knyttet til hvilken linje du gikk på videregående. I dag så velger folk egentlig bare den fargen de liker best. Jeg var for eksempel rødruss og jeg vet ikke om jeg i teorien skulle ha vært en.

Ja, og man kan jo også sette sine egne personlige preg på dressen sin. Ofte skriver man navnet sitt på et av beina, eller maler en ting man liker, eller pynter med patches og ting man synes er morsomt.

Og all russ har jo egne russekort. Et russekort er et tullete visittkort hvor russen liker å kanskje ha et morsomt bilde av seg selv og en liten vits. Disse russekortene er superpopulære blant barn. Så de pleier å løpe bort til russen og be om russen, og samle på dem.

Det var litt om hva russetiden er og hvordan en russ kler seg. Men det er jo veldig mye en russ gjør i denne perioden. Hvordan foregår feiringen?

Man kan jo feire på mange ulike måter. Men det er veldig vanlig at denne feiringen består av mye festing. En ting som mange gjør der hvor vi er fra Narin, er å danne grupper som fester i enten en buss eller i en van. Og Narin, kan ikke du fortelle litt om den prosessen?

Prosessen med å danne en russegruppe starter ofte tidlig, kanskje i starten av videregående. Da samler man en gjeng og blir enige i et tema for russegruppen. Ut ifra dette temaet liker mange å bestille klær, lage sanger, og noen kjøper i tillegg en van eller en hel buss. Og når da tussetiden kommer, har de en van eller en buss å feste i.

Ja, for det er jo det som er ukas ord. Nemlig rulling! Og kan ikke du fortelle er, Narin?

Rulling i denne forstand betyr å kjøre rundt i enten en russebil, en russebuss eller van, og feste. I en russebuss, for eksempel, er det ofte høy musikk og et lite dansegulv inne i bussen.

Da er det jo veldig populært å spille av sanger man har laget selv, og rulle rundt i området hvor man bor.

En annen ting russen gjør er russeknuter, som er utfordringer russen lager til seg selv. Og jo flere du får, jo flere knuter lager du på russelua di. En russeknute som er veldig kjent, er å krabbe et stykke i undertøyet. På vår skole var det å krabbe fra en butikk til en bensinstasjon som er cirka 500 meter fra hverandre.

Men vi Narin var jo vandreruss sammen i 2017.

Det stemmer.

Vi var vandreruss.

Vandreruss, hva er det?

Det var at vi verken var på en buss eller en van.

Det er kjempemange aktiviteter for de som er vandreruss. I starten av russetiden er det vanlig å ha en såkalt russedåp. Under russedåpen så får alle et eget kallenavn, og det kallenavnet skriver man på russelua si.

Kan ikke du fortelle litt om da vi dro på Landstreff Stavanger?

Ja. Russen drar på landstreff. Det vil si en liten festival, på en måte. For der over flere dager konserter og fester kun for russen. Så jeg og Amanda dro med våre venner til slik landstreff i Stavanger.

Kan ikke du fortelle om da russestyret på skolen vår arrangerte fyllefotball?

Fyllefotball var en veldig gøy aktivitet, hvor alle som hadde lyst av de som var russ hos oss samlet seg på en fotballbane, drakk masse alkohol helt til man ble ganske full, også spilte man fotball mot hverandre. Og det er jo veldig underholdende, både å se på og å være med på.

På slutten av vår russetid, har vi også en veldig morsom tradisjon. Kan ikke du fortelle om hva vi gjør, Narin

Jo, 16. mai, natt til 17. mai, så har vi rebus på Nesodden. Rebusen går ut på at man i grupper reiser fra post til post, og får ulike utfordringer. Det kan være å bade eller klippe mest mulig hår til sammen.

Men man må så klart ikke feste eller være på buss eller være i gruppe med mange andre for å ha det gøy i russetiden. Det viktigste er at man er rundt mennesker man er glad i og gjør det man selv syns er gøy.

Og det var det vi hadde for i dag. Takk for at du hørte på. Følg oss på sosiale medier, der heter vi nylignorsk. Og send gjerne en mail til nylignorsk@gmail.com om du lurer på noe. Vi lyttes neste uke!

Siste podcaster

Anbefalte artikler