Nylig Norsk: #6 På tur til Stavanger

Hør episoden her

Velkommen tilbake til Nylig Norsk. Her snakker vi sakte og tydelig så du kan henge med på hva som blir sagt. Husk at hver episode transkriberes, altså skrives ned hvert ord for ord og legges ut på srib.no. Jeg heter Anne Sofie og i dag skal jeg på helgetur til Stavanger. Men jeg er ikke kjent i Stavanger, så jeg har hentet inn en lokal turguide. Hei Linn.

Hallo.

Velkommen til studio.

Tusen takk. Det er veldig gøy å få være her i dag.

Du er jo fra Stavanger og snakker Stavanger-dialekt.

Ja, det stemmer. Jeg er veldig glad i dialekter og spesielt glad i min egen dialekt.

Så før vi går i gang, så tror jeg vi må snakke litt om hovedforskjellene på hvordan vi snakker.

Ja. Og du har jo en oslo-dialekt, og den ligger jo ganske tett opp mot bokmål. Sånn som man skriver. Mens min dialekt, som er fra Stavanger, ligger nærere nynorsken, altså sånn som man skriver på nynorsk. Vi kan jo ta noen korte eksempler.

Ja, la oss gjøre det.

For eksempel, så sier jo du, Anne Sofie, “jeg”, mens i Stavanger så sier man “eg”. Du sier “vi”, og jeg sier “me”. Man har og noen sånne spørreord som ligger ganske tett på nynorsken. For eksempel “ka” som er “hva”, “koss” som er “hvordan”, og “koffår” som er “hvorfor”.

Men det er jo en stor forskjell.

Elefanten i rommet.

Ja.

Det er skarre r-en. Den var sikkert en deilig lyd å få rett inn i øret.

Men det er jo en veldig karakteristikk for Stavanger-dialekt.

Ja. Det er jo en litt sånn vest-norsk ting kanskje. Og for eksempel når mine venner som ikke er fra Stavanger skal etterlikne Stavanger-dialekten, så blir det ofte veldig tydelige lange skarpe r-lyder.

Så i dag skal du ta meg med på en helgetur i Stavanger. Vi skal innom restauranter, cafeer, Preikestolen, og ellers gå litt rundt. Nå er jeg veldig spent på hva du har planlagt for meg.

Da er det fredag og jeg pakker baggen min for en tur til Stavanger. Men Linn, er det noe jeg må ha med meg når jeg skal til Stavanger?

Ja. Som i Bergen så regner det ganske masse i Stavanger og. Men det er og en skikkelig sur vind i Stavanger, så paraply kommer man ikke så veldig langt med, men en god vindtatt…vindtett regnjakke vil jeg anbefale.

Ok, da tar jeg med meg det i baggen og setter meg på toget fra Oslo til Stavanger. Jeg ankommer Stavanger og der står du.

Velkommen til Stavanger.

Tusen takk.

Nå tar du første steg på Rogalandsk jord. Du stiger ut av togkupeen og det første du ser er Breiavannet.

Ok.

Og det er et lite vann midt i Stavanger sentrum som er som et sånt lite hjerte i byen, og her er det masse flotte fugler som bor. Vi vandrer langs Breiavannet. Hører på han ene fyren som spiller trekkspill. Vi går forbi min gamle videregående skole. Stavanger Katedralskole.

Shoutout.

Shoutout, hello.

På toppen av kronen på verket, Stavanger domkirke, vandrer vi og forbi. Men vi beveger oss litt lenger inn i bykjernen og tar turen til Fargegaten.

Det høres ut som en gate med masse farger.

Det stemmer. En utrolig hyggelig gate der hvert hus har forskjellig farge og stappfull barer, cafeer, klesbutikker, frisørsalonger. Utrolig hyggelig.

Nå ble jeg sulten. Kan vi få oss noe å spise?

Ja, akkurat i Fargegaten så er det mye kaffe og øl. Men vi går til Fisketorget, for der lager de veldig god fiskesuppe. Og Stavanger er jo en kystby, så vi liker å ‘briefe’ med alt det flotte man finner i havet der.

Da kan vi nyte en fiskesuppe og i morgen har vi jo store planer.

Det stemmer.

Så kanskje vi bare skal ta en tidlig kveld.

Ja, det høres veldig lurt ut.

Da er det lørdag og i dag, Linn, så må vi se det alle skal se i Stavanger. Nemlig: Preikestolen.

Ja, det er litt av en turistmagnet.

Vi er i Stavanger sentrum. Hvordan kommer vi oss til Preikestolen?

Vi tar buss fra Stavanger sentrum og til Prekestolen. Og så er det og viktig at du tar på deg noen gode sko. For det hender seg nesten hver sommer at jeg leser i nyheten om noen turister som har forvilla seg opp på Preikestolen. Gjerne med noen høyhælte sko.

Å nei.

Og trenger da litt assistanse for å komme ned. Så vi tar på oss vindtett jakke og gode sko og noe godt å tygge på, og så setter vi oss på bussen.

Og så er det en liten busstur fra sentrum, og så starter klatringen. Det er jo oppover.

Det er oppover. Det er ganske bratt. Turen er ikke veldig lang, men jeg blir ganske sliten av å gå opp. Men de har og laget noen utrolig fine sånne trapper som er laget av Sherpaer.

Sherpaer det er et folk fra Nepal.

Som etter å ha tilegna seg kunnskap om bratte fjellområder gjennom mange, mange generasjoner, at man kan være så heldig å få hjelp av de i Norge til å bygge fine turstier i norsk natur.

Og hvor lang er turen?

Man bruker vel omtrent to timer, en vei.

Oi, ikke lenger.

Med litt pause.

Og så kommer man opp til toppen.

Ja, og da ser vi jo sånn et enormt platå. Et sånt helt flatt fjellstykke. Preikestolen har jo fått navnet sitt etter en prekestol.

Ja, for hva er det?

Det er denne lille stolen eller krakken som presten taler til sin forsamling i en søndagsgudstjeneste. Så klatrer de opp på et lite sånt tableau, en liten scene, og så holder de da prekenen sin herfra. Og sånn ser rett og slett Preikestolen ut.

Det pleier vel å være sinnsykt mange mennesker og folk som tar selfie og sånn.

Det er jo en fantastisk utsikt, så jeg forstår veldig godt at man har lyst til å ta bilde på toppen.

Og det er jo en kjent person som også synes at utsikten er veldig fint.

Prekestolen har altså hatt besøk av Tom Cruise

Da da da!

Som har gjort filminnspilling på Prekestolen.

Det er jo helt sykt.

Ja, det er kult.

Nå har vi tatt oss turen til Preikestolen. Vi går ned. Kommer tilbake til sentrum. Og jeg får så lyst på en kald øl i sola, en kald pils.

Det skal vi skaffe oss. Og da har jeg lyst til å vise deg en liten perle av et sted: Beverly Hills Fun Pub i Stavanger.

Oi oi oi.

Også kjent som, på lokalspråket, Bevvå.

Og der kan vi nyte en øl og sola?

Ja, det kan vi.

Det høres bra ut.

Da var det søndag, og jeg kjenner at jeg er litt støl i beina etter gåturen i går. Vi må se litt av byen. Hva skal vi gjøre i dag?

Altså det er vanskelig å velge. Vi starter i Stavanger sentrum, og så tar vi og går en tur forbi Oljemuseet.

Ok, hvorfor har dere et Oljemuseum?

Altså, Stavanger er liksom Norges olje-hovestad, og det er veldig mange mennesker i Stavanger som jobber i olje-industrien. Så det er en veldig viktig næring for Stavanger, og har da fått et museum. Vi har det litt travelt, så vi kikker inn vinduet, men siden solen for en gangs skyld skinner i Stavanger så går vi videre, og da må vi se gamle Stavanger.

Det har jeg hørt er fint.

Det er skikkelig fint. Det er masse små, trange gater med bitte bitte små hvite trehus, og flommende blomsterpotter og utrolig hyggelig sted. Vi må litt videre, for jeg vil veldig gjerne vise deg en annen bydel. Nå skal vi litt ut av sentrum, og så går vi mot Stavanger øst. Vi vandrer langs gater med masse kul street art, masse graffiti, stilige butikker. Og dette er en bydel som virkelig har fått et løft de siste årene, og blitt skikkelig kult om man får si det.

Det høres jo veldig spennende ut, da.

Ja, og det som er så fantastisk her, spesielt for oss som har litt trøtte bein etter gårsdagens tur. Her ligger min favorittcafé. Så her, Anne Sofie, her går vi inn og spiser en deilig lunsj.

Ja. Hva står på menyen?

De er veldig kjent for sin club-sandwhich, og helt fantastiske kanelboller.

Da tror jeg vi har svaret.

Det har vi.

Men det er jo noe av det siste vi får gjort denne helgeturen i Stavanger.

Ja, helgen gikk veldig fort.

Men, Linn, for å få den fulle opplevelsen. Når jeg setter meg på toget hjem, så vil jeg gjerne ha en skikkelig Stavanger-låt å høre på. Hva skal jeg høre på på vei hjem?

Det spørsmålet har egentlig bare ett rett svar.

Nå er jeg spent.

Det er den smått legendariske låten Tore Tangen.

Av hvem?

Det er av Mods. M O D S, med Morten Abel i spissen.

Ok, jeg tror kanskje jeg har hørt om den før.

Ja, det er godt mulig. Men jeg lurer på om jeg må spare deg, at du kanskje må søke den på egen hånd.

Nei, kan vi ikke få litt da?

Jo.

En, to, tre.

Tore Tang en gammel mann. Hele byen kjenner han.

Det er bra. Greit greit greit.

Jeg klarte ikke dy meg.

Etter en fin liten trall fra Linn takker vi for i dag. Takk, Linn.

Jo, selv tusen takk. Dette var så gøy.

Husk at transkriptet legges ut på srib.no. Der kan du lese og lytte samtidig. Og følg oss på sosiale medier, på facebook og på instagram, for å holde deg oppdatert med hva vi lager av episoder. Så høres vi neste uke.

Siste podcaster

Anbefalte artikler