Reisebrev fra Plutopop

Sommeren 2020 lå an til å bli relativt normal med både åpent uteliv og reiser til utlandet, men det tok ikke lang tid før det eksploderte med tiltak og drømmen om en reise til utlandet ble knust. Samtidig skjønte vi i Plutopop at stengte grenser ikke betydde at vi ikke kunne reise, vi måtte bare tenkte annerledes. Alternativet ble en reise gjennom musikken. Med nye innslag som Reisespalten og Pluto i nye land la vi ut på reise. Første stopp gikk til Italia og låta Bando, som ble en kjenningsmelodi og stemningslåt for oss i Plutopop i 2020 gjennom nedstengingen av Bergen. Vi tok oss selv i å rappe på italiensk rundt om i de trange studentkollektivene våre. Likevel var det ikke bare regjeringens reiseråd som fikk oss til å drømme oss bort og ville ut å reise. Flere av oss har savnet flerspråklig låter på norsk radio. Det ville vi gjøre noe med. 

De store norske radiostasjonene er ikke veldig gode på å inkludere flerspråklig musikk. Et raskt blikk på Top 50 – Norway på Spotify viser mye om nordmenns lyttevaner og hvor mye flerspråklig musikk vi faktisk hører på.  Av og til lures det inn spenstig innslag på spansk som da Astrid S og GABIFUEGO gav oss tidenes sommerhit, Contigo tengo feeling.  Men om vi ser til våre naboer i Sverige og Danmark har de flere innslag av språk som fransk, spansk, og arabisk på deres topplister. Er dette egentlig de norske Spotifylytterene sin feil? Burde nordmenn bli flinkere på å finne frem til “annenspråklig” musikk? Vi kan jo ikke legge hele skylden på disse stakkars spotify brukerne, og det er her vi i Plutopop og oss bak spakene må trå til. Vi må sørge for at mangfoldet blant sanger som blir spilt på radioen blir bedre, for det er vi som kan gjøre noe med dette! 

Plutopop har valgt å fokusere mer på flerspråklig musikk i vårt program siden korona-sommeren i 2020. Siden da har vi servert lytterne låter på ulike språk og gjennom «Reisespalten»  og «Pluto i nye land» har vi blant annet reist til Sverige, Israel, Italia, Belgia, og Brasil. Vi har fått hang up på den italienske rappen BANDO, fått sommerfølelse av svenske Mello låta Dandi dansa, drømt oss bort på portugisisk til Insequecivel og blitt målbundet av Fransk-Malisiske Bal de Bemako. Sangene ga oss en ny måte å reise på og spillelistene våre ble mer mangfoldige. Da Marthe i høst skrev nettsaken “Mysteriet Bando” forsøkte vi febrilsk å finne ut hva låta handlet om ved hjelp av google translate og ved å kontakte venner på kontaktlisten som snakker italiensk. Vi må imiderligtidig innrømme at Bando forstatt forblir et mysteriet, men ikke visste vi at sanger vi ikke skjønte bæret av kunne skape så mye engasjement i redaksjonen. Ikke bare har låtene fått oss til å besøke google translate jevnlig, men fått alle i Plutopop til å synge av full hals på ulike språk uten å egentlig vite helt hva vi synger eller om vi synger riktig. Melodier, rytmer og klang inspirer mer enn vi trodde var mulig, selv om man ikke forstår teksten.  Å spille musikk på ulike språk gir oss så mye mer å velge mellom, å bli inspirert av og viktigst mer musikk vi kan gaule av lykke til.

Vårt tips til deg er å sjekke spotifylista di og telle hvor mange sanger du finner på andre språk enn norsk og engelsk. Dersom du får et like stort sjokk som vi fikk da vi sjekket Spotify anbefaler vi å dra på din egen musikalske jorda-rundt reise  – eller lytt til Plutopop der vi ukentlig reiser og besøker våre egne favoritter. Om du trenger et ekstra dytt kan du sjekke ut spillelisten under å utforske reisene vi allerede har tatt. 

 

Spilleliste: 

 

Siste podcaster

  • Billie Eyelash, festivaler og en shortking på en ting
    Ukens sending ledes av to tekniske noobs, vi håper vi klarer å underholde deg uten for mye preg av tekniske feil. Ukens nyutgivelse er ingen ringere enn Billie Eilish som slapp nytt album forrige uke. I tillegg får du en innføring i hva du kan finne på i Bergen neste dagene og ukene, ettersom Bergen kryr av kulturarrangementer i mai og juni. Litt sladder slipper du heller ikke unna i denne episoden. I studio: Agnes Withbro Villum og Tuva Hitland Flage Produsent: Tale Torkildsen Ansvarlig redaktør: Sofie Nesdal Grunnet opphavsrett er sangene ikke med i podcasten, men sangene er som følgende. Chihiro - Billie Eilish Verdens Beste By - Razika Synd Synd Synd - Gabrielle Espresso - Sabrina Carpenter Our Last Summer - ABBA Summer Feelings - Charlie Puth og Lennon Stella

Anbefalte artikler