Nylig Norsk: #2 Kvinnedagen

Hør episoden her

Hei alle sammen! Velkommen til Nylig Norsk, en podcast for deg som lærer norsk. Her er fokus å snakke rolig og tydelig, så du kan henge med på hva som blir sagt. Vi tar opp temaer som studentlivet, nyheter, forskjellige tradisjoner, og masse annet gøy. Hver episode transkriberes, det vil si at vi skriver ned hvert ord som blir sagt, og legger det ut på srib.no.

Jeg heter Narin, i dag sitter jeg i studio med Amanda, og vi skal snakke om dagen i dag: 8.mars, altså kvinnedagen! Mye av dette vil være våre tanker, opplevelser og refleksjoner, og vi er ikke eksperter på noen ting.

Amanda, kan ikke du fortelle litt om hva kvinnedagen går ut på?

Jo, kvinnedagen er en internasjonal dag som ble etablert av FN (Forente Nasjoner) i 1977, for å markere kvinners kampsaker og rettigheter. Det er også en dag som skal markere og fremheve hvor viktig det er at vi jobber for likestilling.

Ja, og det er jo viktig å si at kvinnedagen handler ikke om å sette menn og kvinner opp mot hverandre, men heller fremheve at det skal være likestilling.

Narin, vi har jo gjort litt research. Eller søkt litt rundt, og funnet ut at det er et tema for årets kvinnedag. Kan ikke du fortelle litt om hva tema er?

Ja, ingen av oss visste vel egentlig at kvinnedagen hadde et nytt tema hvert år. Men i år er temaet kvinner i lederskap, og å oppnå en lik fremtid i en covid-19-verden. Den setningen er jo etter min mening veldig vag, hva tror du den handler om?

Man kan tro at det handler om hvordan kvinner i lederskap har håndtert koronasituasjonen. Og at FN da ønsker å gi de en ekstra oppmerksomhet, for å belyse og fremheve den jobben de har gjort. Som, for eksempel, vår statsminister som har gjort en utrolig viktig og flott innsats for landet sitt.

Ja, for vi har jo en kvinnelig statsminister, Erna Solberg. Og det er jo flere andre land som også har hatt kvinnelig lederskap under pandemien, for eksempel Tyskland.

Og jeg tror også det handler om å fremme de som man ikke legger merke til. De som jobber i barnehager, på sykehus, i alle slags yrker hvor de har blitt nødt til å ta viktige avgjørelser som de aldri har vært borti før.

Det tror jeg er et veldig godt poeng. Men det vet kanskje du og jeg ikke alt for mye om.

Nei, men det vi kan si noe om er at vi virkelig beundrer både kvinner og menn som har stått i en lederstilling, men spesielt da, siden det er kvinnedagen, gi de kvinnene i lederskap en ekstra hyllest og oppmerksomhet for den utrolige jobben de har gjort i koronaperioden.

Da har vi litt lyst til å snakke om noen norske kvinner som inspirerer oss. Kanskje har du også hørt om dem. Vil ikke du starte Amanda?

Jo, dette er jo hovedsakelig kvinner som er mye omtalt i media. Så det er lett å få med seg hvem de er. Og en dame som jeg bare digger skikkelig er Else Kåss Furuseth.

Hvorfor det?

Fordi hun, ja jeg kan jo begynne med å si, at hun er komiker, programleder og bare en karakter som er utrolig lett å like. Og hun tar opp utrolig viktige temaer, som for eksempel selvmord, og klarer å formidle at det er viktig å prate om psykisk helse på en måte som virkelig inspirer og treffer meg, og jeg tror hele det norske folket. Hun er en dame som bare er umulig å ikke digge.

Helt enig med deg der.

Men har du en dame som inspirer deg Narin?

Det er et godt spørsmål, det er mange kule damer i Norge. Den første jeg kommer på er vel Gro Harlem Brundtland.

Aha. Kan ikke du fortelle litt om hvorfor hun inspirer deg, og hvem hun er.

Jo. Gro Harlem Brundtland var Norges første kvinnelige statsminister. Hun ble statsminister i 1981. Jeg syns det er veldig kult og inspirerende med tanke på at det dessverre ikke var like vanlig med kvinnelige ledere på den tiden.

Ja, helt enig Narin. Og jeg har også en til kvinne jeg har lyst til å nevne.

Hvem?

Det er Marit Bjørgen.

Marit Bjørgen, en norsk landshelt vil jeg tørre å påstå.

Ja, det syns jeg absolutt også. Hun er jo en av Norges største langrennsstjerner. Når jeg tenker på Marit, så tenker jeg på viljestyrke, utholdenhet og idrettsglede. Og selvfølgelig alle gangene man har sett henne på TV og skreket og ropt med engasjement. Det er bare så utrolig imponerende alt hun har fått til i sin langrennskarriere.

Ja, det er faktisk helt utrolig. Hvis jeg ikke tar helt feil er hun kanskje den langrennsløperen som har vunnet flest VM-medaljer. Kan det stemme?

Ja, hun er faktisk den som har vunnet flest VM-medaljer, faktisk hele 26 stykker.

Men, når vi først snakker om kvinnedagen, så må vi faktisk nevne våre egne mammaer også. For de er vi veldig glade i, eller hva Amanda?

Jo, absolutt. Vi har jo en liten historie der, Narin og jeg sammen. Fordi på 17. mai, nasjonaldagen, i fjor, så forlot vi festen vi var på tidlig, og dro på en pizzarestaurant og kjøpte en flaske prosecco, og gråt og drakk prosecco mens vi pratet om hvor glade vi er i mammaene våre.

Ja, og det er jo nettopp fordi vi begge to har noen skikkelig kloke og sterke mammaer, som har inspirert oss mye. Så det er viktig å sette pris på det man har nært, og ikke bare kjendiser og andre idoler.

Nå har vi fått besøk av Ylva. Og Ylva studerer sammen med meg og er min venn. Og etterpå så skal hun fortelle en historie fra da hun var i Argentina på kvinnedagen i fjor. Men først så skal vi bli litt mer kjent med dialekten til Ylva, fordi hun er fra Trondheim. Kan ikke du introdusere deg selv, Ylva?

Ja. Hei jeg heter Ylva og jeg kommer fra Trondheim.

Hva vil du si er noen av de mest merkbare forskjellene fra trøndersk og østlandsk.

Man hører jo allerede at jeg sier «æ» istedenfor «jeg». Også sier jeg «dæ» istedenfor «deg». Og «e» istedenfor «er». «Va» istedenfor «var». Og «kjem» istedenfor «kommer».

Men er det sånn at du snakker litt pent trøndersk?

Ja, jeg er litt dialektforvirra fordi jeg har også bodd i Stavanger frem til jeg var 4 år.

Ja, og dialektforvirra det er vel sånn man blir når man har bodd litt forskjellige steder og blander litt mellom de ulike dialektene. Men det er jo egentlig bare veldig koselig. Men Ylva, du har jo også bodd i Argentina i en periode. Og i fjor på kvinnedagen så var jo du der. Kan ikke du fortelle oss litt om hvordan det var?

Ja, i fjor på den 8. mars var jeg i Buenos Aires. Og der feiret de kvinnedagen litt annerledes. Det var for det første veldig mye større, mange tusen i gatene, og alle gatene var fulle, nesten som en gatefest med mat og drikke. Men det var også i forkant av noen lovendringer, så det var en liten demonstrasjonsfølelse over det hele, samtidig som det var veldig god stemning. Man kan på en måte si at det var en gatefest, men det var også en manifestasjon.

Så spennende at vi fikk høre om det Ylva. Tusen takk for at du kom innom vår podcast.

Jo, tusen takk for at jeg fikk komme.

Det var det vi hadde for i dag. Vi håper du bruker denne dagen på å reflektere rundt kvinner som inspirer deg og setter pris på en jente eller kvinne i ditt liv. Hver episode transkriberes og legges ut. Følg oss på Facebook og Instagram, der heter vi også Nylig Norsk. Takk for at du hørte på. Så lyttes vi neste uke.

Siste podcaster

Anbefalte artikler