Kaien "Little Venice" på Mykonos overfylt med turister. (Fotograf: Mstyslav Chernov)

Overturisme i verden

Hvorfor har lokale fått nok av overfylte turistattraksjoner?

I løpet av det siste tiåret har antall billige flybilletter økt med mer enn 10% hvert år. Samtidig har Airbnb stadig ekspandert og blitt en av de største plattformene for ferieplassutleie, sammen med flere andre aktører som hele tiden kjemper om å gi det rimeligste tilbudet. Resultatet av dette har ført til en enorm slitasje på flere turistattraksjoner verden over. Flere europeiske storbyer er overveldet av den enorme masseturismen, og turisme er ikke lenger bare assosiert med noe positivt.

Tidligere har turisme vært en god inntektskilde for flere land og populære byer. Dette har vært med på å opprettholde den økonomiske sirkulasjonen. Gjennom turistenes konsum i disse byene, er de med på å opprettholde flere arbeidsplasser innenfor områder som hotellnæringen, restaurantbransjen og innbetalinger rundt attraksjoner. I høysesonger har flere området tjent godt på turistnæringen og vært en avgjørende inntektskilde for flere aktører i flere land. Dette har endret seg på noen områder.

De siste årene har masseturismen blitt så ekstrem, at det er flere byer og steder som ikke lenger klarer å håndtere det enorme trykket. Flere har ikke lenger kapasiteten til å opprettholde attraksjonene slik de tidligere har vært, og slitasjen er med på å ødelegge flere steder som har hatt stor betydning for flere personer.

De billige flybillettene og de rimelige boplassene er med på å skape denne situasjonen. Kortreistdestinasjoner som Barcelona og Amsterdam, er typiske byer som virkelig har fått kjenne på trykket. Tilgjengeligheten til disse destinasjonene har gitt disse byene et så høyt trykk at befolkningen rett og slett har blitt misførnøyde. Burde det være slik?

Fotograf: ezelsoordesign. (Kilde: Pixabay.com)

Vi lever i en globalisert verden hvor flere mennesker konstant er på reise på tvers av landegrensene. Ny teknologi og innovasjon har gjort at flere mennesker har muligheten til å oppleve og se større deler av verden. Sett utenifra er dette et gode, men konsekvensene kan ikke defineres derav.

Det er flere aspekter som kan bli dratt inn i en slik kontekst, men det er unngåelig å ikke trekke inn klima og miljø. Utslippene som følge av den enorme masseturismen er ekstreme. Vi lever i en verden hvor det går flere millioner fly akkurat nå. Vi lever i en verden hvor utslippene er så store at man ikke vet helt hvor man skal starte. Likevel er dette bare en unnskyldning. Det er mulig å starte med det små, tenkte over hvor mye man selv reiser og hvilke konsekvenser det har for flere enn seg selv.

 

Siste podcaster

 • A podcast you can't refuse
  Mafiaen har lenge vært et problem i Italias historie. De lyssky organisasjonene har fortsatt sine kjerneområder på den sør-italienske landsbygda, men dagens mafia er også internasjonale organisasjoner med enorme økonomiske ressurser til rådighet. I denne utgaven av Utenriksmagasinet Mir tar vi for oss mafiaens historiske og nåverende rolle i Italia, med utgangspunkt i den pågående rettsaken mot 'Ndrangheta-gruppen, en mafiaklan med en årlig inntekt som er estimert større enn inntekten til Deutsche Bank og McDonaldskonsernet tilsammen. I studio er Jakob Kirkholt, Helene Knag og Marit Moen Fjeld, med produsent Mathilde Angeltveit. I tillegg får du høre en kommentar laget av Lea Sofie Westad og et intervju med Professor Theodoros Rakopoulos ved Universitet i Oslo, utført av Hauk Andreas Fossen.
 • Vansker i Venezuela
  Venezuela har hatt harde tider det siste tiåret, med rekordlav oljepris, mat- og medisinmangel, og et autoritært regime med Nicholas Maduro i spissen som har klamret seg til makten. I dagens sending har snakket om situasjonen i Venezuela, hva tidligere opptøyer har gjort med landet, og hva som har skjedd etter parlamentsvalget høsten 2020. I studio er Magnus Nordal Røtnes, med Victoria Croff Dreyer og Hauk Andreas Fossen. Kommentar er produsert av Helene Knag. Jakob Kirkholt har intervjuet Leiv Marsteintredet, professor ved Instituttet for Sammenligende Politkk. Produsent er Mathilde Angletveit.
 • Modi og Moise leker med ilden
  Enorme protester har herja India den siste tiden. Deler av statsminister Narendra Modis politiske projekt har møtt sterk motstand fra både bønder og fagbevegelsen, som toppet seg i november i det som antakeligvis var verdens største generalstreik med anslagsvis 250 milioner deltakende. På andre siden av kloden sliter også Haiti med store demonstrasjoner og politisk vold som følge av at sittende president Jovenel Moïse nekter å gå av etter endt periode. I denne episoden av Utenriksmagasinet Mir forklarer vi hvordan Modi og Moise har klart å hisse på seg store deler av folket i sine respektive land. I tillegg tar vi for oss et par kuriøse saker som kanskje har fått litt for lite plass i mediabildet under pandemien. I studio er Jakob Kirkholt og Marit Moen Fjeld, med Helene Knag som programleder. Produsent er Mathilde Angeltveit.
 • Fear and loathing i Xinjiang
  Xinjiangprovinsen i nordvestlige Kina har havna i verdensamfunnets søkelys etter at det kom frem rapporter om masseovervåkning, politiske omskoleringsleirer og generell undertrykkelse av den etniske og religiøse minoritetsgruppen, uighurene. I dagens episode av Utenriksmagasinet Mir forsøker vi å forklare hva som skjer i Xinjiang-provinsen og hvorfor det skjer nettopp der. I studio er Jakob Kirkholt og Marit Moen Fjeld, med programleder Magnus Nordal Røtnes. Intervjuet er utført av Hauk Andreas Fossen, og produsent er Mathilde Angeltveit.
 • Italia, Nederland og Sarkozy
  Italia og Nederland skifter regjeringer og Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy er blitt offisielt dømt for korrupsjon. Disse temaene er på agendaen i denne aktualitetssendingen fra Utenriksmagasinet Mir. I studio er Snorre Vange og Hauk Andreas Fossen med programleder Helene Knag. Kommentar er utført av Victoria Croff Dreyer, og produsent er Mathilde Angeltveit.

Utenriksmagasinet Mir

I Utenriksmagasinet Mir kan du kvar veke høyra utanrikspolitiske analyser, kulturelle reportasjar og diskusjonar om ukjende eller kjende problemstillingar i verda. Kvar fredag frå klokka 11 til 12 på Studentradioen i Bergen.

Send

Your email address will not be published. Required fields are marked *