Kaien "Little Venice" på Mykonos overfylt med turister. (Fotograf: Mstyslav Chernov)

Overturisme i verden

Hvorfor har lokale fått nok av overfylte turistattraksjoner?

I løpet av det siste tiåret har antall billige flybilletter økt med mer enn 10% hvert år. Samtidig har Airbnb stadig ekspandert og blitt en av de største plattformene for ferieplassutleie, sammen med flere andre aktører som hele tiden kjemper om å gi det rimeligste tilbudet. Resultatet av dette har ført til en enorm slitasje på flere turistattraksjoner verden over. Flere europeiske storbyer er overveldet av den enorme masseturismen, og turisme er ikke lenger bare assosiert med noe positivt.

Tidligere har turisme vært en god inntektskilde for flere land og populære byer. Dette har vært med på å opprettholde den økonomiske sirkulasjonen. Gjennom turistenes konsum i disse byene, er de med på å opprettholde flere arbeidsplasser innenfor områder som hotellnæringen, restaurantbransjen og innbetalinger rundt attraksjoner. I høysesonger har flere området tjent godt på turistnæringen og vært en avgjørende inntektskilde for flere aktører i flere land. Dette har endret seg på noen områder.

De siste årene har masseturismen blitt så ekstrem, at det er flere byer og steder som ikke lenger klarer å håndtere det enorme trykket. Flere har ikke lenger kapasiteten til å opprettholde attraksjonene slik de tidligere har vært, og slitasjen er med på å ødelegge flere steder som har hatt stor betydning for flere personer.

De billige flybillettene og de rimelige boplassene er med på å skape denne situasjonen. Kortreistdestinasjoner som Barcelona og Amsterdam, er typiske byer som virkelig har fått kjenne på trykket. Tilgjengeligheten til disse destinasjonene har gitt disse byene et så høyt trykk at befolkningen rett og slett har blitt misførnøyde. Burde det være slik?

Fotograf: ezelsoordesign. (Kilde: Pixabay.com)

Vi lever i en globalisert verden hvor flere mennesker konstant er på reise på tvers av landegrensene. Ny teknologi og innovasjon har gjort at flere mennesker har muligheten til å oppleve og se større deler av verden. Sett utenifra er dette et gode, men konsekvensene kan ikke defineres derav.

Det er flere aspekter som kan bli dratt inn i en slik kontekst, men det er unngåelig å ikke trekke inn klima og miljø. Utslippene som følge av den enorme masseturismen er ekstreme. Vi lever i en verden hvor det går flere millioner fly akkurat nå. Vi lever i en verden hvor utslippene er så store at man ikke vet helt hvor man skal starte. Likevel er dette bare en unnskyldning. Det er mulig å starte med det små, tenkte over hvor mye man selv reiser og hvilke konsekvenser det har for flere enn seg selv.

 

Siste podcaster

 • UMIR - Lov og rettferdighet i Polen? - 04.12.2020
  Polen ble lenge ansett som en suksesshistorie i økonomisk og politisk liberalisering siden murens fall, og er også fortsatt en av Europas raskest voksende økonomier. Likevel er ikke alt rosenrødt i det tidligere øst-blokklandet, og siden de tok makten i 2015 har regjeringspartiet PiS (Lov og Rettferdighetspartiet) blitt beskyldt for å undergrave etablerte demokratiske normer og spilleregler for politisk gevinst. I dagens episode av Utenriksmagasinet Mir har vi vært så heldige å få et intervju med tidligere Raftoprisvinner Adam Bodnar, den polske ombudsmannen som har tatt opp kampen mot regjeringa. Med i studio er Jakob Kirkholt, Lea Sofie Westad og programleder Victoria Croff Dreyer. Produsent er Mathilde Angeltveit og intervjuet ble utført av Magnus Nordal Røtnes.
 • UMIR - Raftoprisen 2020 - 06.11.2020
  Raftoprisen er en pris som tildeles personer eller organisasjoner som har utmerka seg i kampen for menneskerettigheter. I denne utgaven av Utenriksmagasinet Mir tar vi for oss årets prisutdeling, med intervjuer fra direktør fra Raftostiftelesen, Jostein Hole Kobbeltvedt, og Mohamed Lotfy, en av grunnleggerene av organisasjonen som vant årets Raftopris, the Egyptian Commission for Rights and Freedoms (ECRF). I studio er Pia Vagle og Victoria Croff Dreyer, med Jakob Kirkholt som programleder. Produsent er Mathilde Angeltveit og intervjuene ble utført av Lea Sofie Westad.
 • UMIR - Valget i USA
  I denne episoden av Utenriksmagasinet MIR går vi gjennom de avgjørende faktorene i innspurten frem mot det amerikanske presidentvalget. Vi oppsummerer Trumps fire år som president og diskuterer hvilke vippestater som kan være med på å avgjøre resultatet. I tillegg går vi inn også på hva vi tror blir utfallet etter valgdagen. I studio er Magnus Nordal Røtnes og Helene Knag. Programleder er Victoria Croff Dreyer og produsent er Mathilde Angletveit.
 • UMIR - Brasil under Bolsonaro
  I denne fredagssending av UMIR tar Lea, Magnus og Avery for seg situasjonen i Brasil. De snakker om de økomiske problemene i landet, samt effekten av nedhugging av Amazonas og coronaviruset. Ukens kommentar er laget av Pia, og handler om skogbrannene president Bolsonaro hevder ikke finnes. Produsent er Mathilde Angeltveit.
 • UMIR - Krigshandlinger i Kaukasus - 16.10.2020
  Nabolandene Armenia og Aserbajdsjan er nok en gang i konflikt. Stridens kjerne er landområdet Nagorno-Karabakh, et område landene har feidet over i et århundre. Situasjonen er allerede alvorlig nok, men nå frykter flere at sterkere makter som Russland og Tyrkia kan bli dratt inn i konflikten. I denne utgaven av Utenriksmagasinet Mir tar vi for oss denne langvarige konflikten og hva som gjør denne situasjonen så vanskelig. I studio er Jakob Kirkholt og Lea Sofie Westad. Programleder er Helene Knag og produsent er Mathilde Angeltveit.

Utenriksmagasinet Mir

I Utenriksmagasinet Mir kan du kvar veke høyra utanrikspolitiske analyser, kulturelle reportasjar og diskusjonar om ukjende eller kjende problemstillingar i verda. Kvar fredag frå klokka 11 til 12 på Studentradioen i Bergen.

Send

Your email address will not be published. Required fields are marked *