Jeg får bekymrede blikk fordi jeg bor på Fantoft

This content has been archived. It may no longer be relevant

Read the article in English here.

Fantoft studentboliger ble bygget i løpet av årene 1969-1972 og har ikke blitt rørt siden. Det er billig å bo her, og både strøm og internett er inkludert i leien. Butikk, treningssenter og bybane har man rett i nærheten. Til tross for disse gode fordelene, så regnes Fantoft som et sted man ikke vil bo.

Fantoft er den største studentbyen SIB eier. I likhet med mange andre studentbyer, har også Fantoft egen Facebook-gruppe for dem som bor der. På denne gruppen kan man finne innlegg som “The water is messed up again! Is it safe to drink?” og “ No mineral water without sparkles at Meny, milk is cheaper.” Dette er to ganske nylige innlegg på denne gruppen, for denne uken har vi nemlig hatt brunt vann i springen.

Hør kommentaren i sin helhet her:

Dette kom ikke som et sjokk for noen av oss som har bodd litt lenger enn ett år. Dette er faktisk ett ganske normalt problem her på Fantoft. Og nok en gang måtte jeg bruke penger på vann på en daglivarebutikk, selv om rent vann er en ting de fleste norske studenter er vant med å få gratis.

Klagene flommer inn

“Hi! Is your flat warm enough? I feel my flat is not warm enough.”

Nei, hybelen min er ikke varm nok. I det siste har jeg sovet med både ullundertøy og hettegenser, bare for å holde varmen om natten.

Folk har til og med festet teip rundt vinduene slik at kulden ikke skal trekke inn gjennom vinduskarmene. Farlig sier du? Nødvendighet, sier vi.

“Is anyone else experiencing internet problems?”, lyder et annet innlegg i Facebook-gruppen. Ja, definitivt. Hele tiden. SIB byttet nettopp internettleverandør for oss på Fantoft, og lovet kjempebra internett og hele pakken. Nok en løgn.

Jeg blir overrasket hver gang jeg faktisk kan se på Netflix uten at det stopper opp. Det føles som en liten seier for meg hver gang. Og det som irriterer meg aller mest, er at på andre siden av bybanen, der familieboligene er, har de kjempebra nett. Hvorfor det?

Unødvendige brannalarmer er også et kjent problem på Fantoft. Det å måtte stå opp klokken 4 på natten og evakuere bygningen i bare pysjen, for så å få vite at det bare var en falsk alarm, er ikke så kult. Det gjør deg kanskje ikke så mye første gangen, men etter 10 unødvendige brannalarmer så gidder man etter hvert ikke å bevege seg ut av hybelen i det hele tatt. Vi ligger heller i sofaen og brøler “hold kjeft” til alarmen stilner.

Dette er bare noen få av mange problemer ved studentboligene på Fantoft. Søppel i gangene, at man hører når naboen går på toalettet, for ikke å snakke om hvor lett det er for uvedkommende å komme seg inn i blokkene.

BA skrev om studentboligene på Fantoft i 2013, og fokuserte da på det hyppige problemet med søppel i gangene. NRK Hordaland skrev også en artikkel i 2013 hvor Fantoft ble sammenlignet med en ghetto.

Det er kanskje ikke så rart at jeg får bekymrede blikk når jeg sier hvor jeg bor?

På tide med renovering

Sannheten er at jeg er lei av å finne meg i alle disse problemene. Jeg er lei av å måtte kjøpe vann på Meny hver gang det kommer brunt vann fra springen. Jeg er så sinnsykt lei av å høre brannalarmen gå av om og om igjen, vanligvis fordi noen lager seg mat midt på natten. Jeg blir forbanna for at jeg må skru nettet av og på igjen minst hver dag kun for å se om det får internettet opp og gå igjen.

Når skal SIB innse at studentboligene på Fantoft trenger renovering?

Likevel er det ikke meg det er mest synd på. Hva med flertallet av utvekslingsstudenter som kommer til Norge?

“Velkommen til Fantoft! Her finner du et mindretall av nordmenn og flertall av andre utvekslingsstudenter. Håper du er flink i engelsk! Ikke bli bekymret når det kommer brunt vann fra springen eller om brannalarmen går. Det er hyppige problemer her, det!”

Til tross for alle disse problemene, så er det faktisk utvekslingsstudentene som gjør Fantoft beboelig. Det er de som kommer med tips til løsninger når du skriver om problemer på Facebook-gruppen. Det er de som legger opp til samtaler i heisen, bare for å være hyggelig. Det er de som alltid gir deg et smil og holder døren åpen for deg.

Tenk at det er studentene på Fantoft som gjør stedet beboelig, og ikke SIB.

Siste podcaster

  • Nyhetsuka 03.05.2019.
    I denne vekas utgåve av Nyhetsuka får du høyre om at universitetsstyret valde å nedstemme forslaget om bøtelegging av forsinka sensur, dei nyleg offentleggjorte søkartala til UiB for neste skuleår, og debatt om korvidt utveksling burde vere obligatorisk eller ikkje. I studio: Kristin Aakvaag og Stine-Sofie Rivedal.

Anbefalte artikler