Nedgangstider i oljebransjen

This content has been archived. It may no longer be relevant

Det sier Nils Ottar Antonsen, instituttleder på marin- og maskinfag ved Høgskolen i Bergen.

Den siste tiden har flere oljeselskap måtte si opp arbeidere. Bare i Hordaland er 600 jobber blitt borte hittil i år. På marin- og maskinfag på Høgskolen i Bergen utdanner de kandidater til oljebransjen, men ifølge Antonsen trenger ikke studentene å bekymre seg for om de får jobb etter studiene.

– Hvis de virkelig vil inn i oljebransjen, tror jeg de kan få seg jobb der. Jeg oppfordrer til at de ikke skal bekymre seg, fordi selv om vi ikke kan styre hvordan situasjonen er når de er ferdige med utdanningen bør de fokusere på det de kan gjøre noe med. Ved å lære mest mulig, og få så gode karakterer som mulig, er du godt rustet uansett, sier Antonsen.

Men det å ha en god holdning er også viktig.

– Jeg blir litt bekymret når jeg ser hvor mange som dukker opp på forelesningene kl 08:00, legger han til.

Nils Ottar Antonsen, Instituttleder ved marin- og maskinfag ved Høgskolen i Bergen, har troen på norske oljejobber også i fremtiden . Foto: Sara Svanemyr.
Nils Ottar Antonsen, Instituttleder ved marin- og maskinfag ved Høgskolen i Bergen, mener at det var på tide at Norge fikk enn korreksjon i oljenæringen . (Foto: Sara Svanemyr)

Stor økonomisk vekst

Instituttlederen tror årsaken til nedgangstiden oljebransjen nå opplever har naturlige årsaker.

– Vi har jo opplevd en økonomisk vekst de siste ti årene som jeg tror ingen andre generasjoner har opplevd. Kanskje oljebransjen gikk litt av skaftet i denne vekstperioden hvor oljekostnadene også økte. Nå har man begynt å tenke på at man bør redusere kostnadene, og da må man også kutte litt i antall ansatte, sier Antonsen.

I 2012 oppnådde oljeleverandørindustrien et rekordsalg av norsk oljeteknologi, og etterspørselen fra utlandet var i sterk vekst. Nå ser en at  utenlandske datterselskap tar over salgene mer og mer, noe som går på bekostning av eksport fra Norge. Antonsen mener at vi derfor er svært avhengig av etterspørselen utenriks for at vi skal beholde flest mulige ansatte i oljebransjen.

– Men det ser faktisk ikke ut til å være noe problem i dag i Europa, så der er vi ganske trygge, sier han.

Antonsen mener at fokuset nå må være å utdanne  dyktige og innovative ingeniører slik at engasjementet i oljebransjen blir opprettholdt. I et mer langsiktig perspektiv bør fokuset ligge i å legge til rette for det som skal erstatte olje og gass i fremtiden.

– For det første må vi faktisk huske på å anerkjenne hvor viktig oljebransjen er for oss. Men så må man også huske på at olje- og gassbransjen er ekstremt subsidiert verden over, og det er mange flere subsidier som går til denne bransjen enn til fornybar energi. Hvis vi da skal inn på bærekraftige områder, så er det tiden for å gjøre det nå som vi fortsatt har handlingsfrihet her i Norge. Det jeg savner hos politikerne er at man kan legge fram en politikk som strekker seg lenger enn en valgperiode, sier han.

Billig olje er historie

Forrige uke meldte Statoil at de hadde båret opp en tørr brønn i Barentshavet. Dette vil nok skje igjen, mener Antonsen.

–  Man vil garantert finne flere felt i nord, men det man skal være klar over er at globalt sett finner man mindre olje enn det vi forbruker på ett år. Så tiden for den lett tilgjengelige og billige oljen er forbi. Spørsmålet er heller om oljen vi finner i nord er lønnsom, for olje finner vi uansett, avslutter han.

Fikk du ikke med deg fredagens sending? Hør hele intervjuet her:

Anbefalte artikler